Csak egészség legyen! Sóhajtunk fel sokszor, mintha ebben az ügyben tehetetlenek lennénk, és csak egy tőlünk független, felsőbb hatalom jóindulatában bízhatnánk. A rákkal kapcsolatos, eloszlatásra váró tévhitek egyike, hogy a rák sorsszerű, vele szemben tehetetlenek vagyunk. Szerencsére nem így van – ezért tévhit –, több beavatkozási lehetőségünk is van.

Hasonló tartalmaink:

 

Rákmegelőzés és életmód

A daganatos betegségeket az úgynevezett civilizációs betegségek közé sorolják, kifejezve ezzel azt, hogy kialakulásukhoz jelentős mértékben hozzájárulnak az elmúlt évtizedek vívmányai: megszűnt a táplálékínség, a fejlett élelmiszeripar ontja a finomított/feldolgozott termékeket, a motorizáció a munkavégzés mellett a magánéletünket is átszőtte, kényelmessé tette. Mindezek következményeként életmódunk jelentősen megváltozott. Igaz ugyan, hogy egészségünket felerészben öröklött tulajdonságaink, környezetünk minősége és az egészségügyi ellátás színvonala határozza meg, a másik felét azonban kézben tarthatjuk, hiszen életmódunk függvénye.

Bár a rákkutatás óriási eredményeket tud felmutatni, még ma sem mondhatjuk, hogy tudjuk a rák okát. Azt tudjuk, hogy a rák a szervezetet felépítő apró egységek, a sejtek valamelyikének meghibásodása következtében alakul ki. A meghibásodott sejt korlátlan szaporodóképességre tesz szert, az így létrejött daganat kezdetben a kialakulás helyén válik egyre nagyobbá, majd eredeti helyéről a test távolabbi részébe is eljut, veszélyeztetve ezzel az egész szervezetet. Ennek a «megbolondulásnak» az okát adott beteg vonatkozásában csak nagyon ritkán tudjuk megmondani.

 

Ismerünk azonban általános hatásokat, amelyek jelentősen növelik a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

1. A daganatkeletkezés kevés azonosított oka közül az egyik a dohányzás. A dohányzás tehető felelőssé a tüdődaganatok mintegy 95%-áért (tehát szinte valamennyiért), de sok egyéb szerv daganatainak kialakulását is elősegíti.

2. Mozgásszegény életmód. A megfelelő mennyiségű és intenzitású mozgás önmagában is védőhatású, további előnye, hogy hozzájárul az ideálisnak tartott testtömeg megtartásához/eléréséhez. A jelenlegi ajánlás napi 30 perces, közepesen intenzív testmozgás legalább a hét öt napján. Vigyázat, a fáradtság nem megfelelő jelző: az irodában végzett napi munka lehet ugyan fárasztó, de a fizikai aktivitás szempontjából szinte semmit nem ér.

3. Zsírban gazdag, rostanyagokban szegény étrend. Az vagy amit megeszel – örök bölcsesség. Régi megfigyelés, hogy a sok zöldséget, gyümölcsöt, kevés zsíros húst, inkább baromfit, halat (azt is mértékkel) fogyasztó népcsoportok körében sokkal ritkábban fordul elő daganatos betegség.

4. Elhízás. A mozgással együtt a táplálkozás határozza meg a testtömeget; az ideális (és itt ez nem esztétikai, hanem a betegségek kialakulásának kockázatát figyelembe vevő kategória) testtömegűek körében ritkábbak a daganatos betegségek.

5. Mértéktelen alkoholfogyasztás. Az alkohollal nem, vagy csak alkalmanként, kis mennyiségben élők kockázata ugyancsak kisebb a daganatos betegségek kialakulása szempontjából.

6. A tartósan ható, feldolgozatlan stressz, a lelki béke, a megfelelő tartamú (legalább 6-7 óra) pihentető alvás tartós hiánya ugyancsak fokozza a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Bár távolról sem tudjuk valamennyi daganat kialakulását megelőzni, a fentieket figyelembe vevő, igazán nem megerőltető, de kétségtelenül önfegyelmet és odafigyelést igénylő életmódot követve minden három daganatból egy ki sem alakulna.

 

Szűrővizsgálatok a daganatok megszelídítéséért

 Mégoly tudatos életformával sem tudjuk valamennyi rákbetegség kialakulását megelőzni. Van azonban még egy további komoly fegyverünk: a szűrővizsgálatok. A szűrővizsgálatok abban segítenek, hogy a daganatokat még fejlődésük nagyon korai szakaszában felismerjük, amikor azok még semmilyen panaszt nem okoznak, és nagy valószínűséggel a szervezet távoli részébe még nem jutottak el. Három daganattípus esetében is rendelkezünk nagyon megbízható szűrővizsgálattal, ezek az emlő-, méhnyak- és vastagbélrák. Világszerte ez az a három daganattípus (tehát egyelőre sehol a világon nincs több), amelyek korai felismerésére „meghívóleveles” szűrővizsgálatot szerveznek. Közülük kettő Magyarországon is működik immár több mint 10 éve: mammográfiás emlőszűrésre a 45 és 65 év közötti nők kétévente, sejtvizsgálaton alapuló méhnyakszűrésre a 25 és 65 év közötti nők háromévente kapnak meghívólevelet.

A szervezett („meghívóleveles”) szűrővizsgálatokkal célba vett három daganattípus (emlő-, méhnyak- és vastagbélrák) természete (pl. fejlődésük sebessége), a szűrővizsgálati módszer találati biztonsága, az ezekben a daganatokban rendelkezésünkre álló kezelési módszerek együttesen teszik azt lehetővé, hogy a szűrővizsgálat során felfedezett daganatok jó eséllyel, kevésbé megterhelő kezeléssel akár gyógyíthatók is, vagy a kevésbé félelmetesnek tartott krónikus betegségekhez (pl. szív- és érrendszeri betegségek, egyes tüdőbetegségek) válnak hasonlóvá: rendszeres kontrollvizsgálatokkal, amennyiben szükséges, gyógyszeres vagy egyéb kezeléssel hosszú évekig megfelelő minőségű élet biztosítható. Ennek viszont elengedhetetlen feltétele a szűrővizsgálatokon való részvétel. Tapasztaljuk, hogy a szűrővizsgálatokat sokan ismerik, számon tartják, mikor vettek részt utoljára, mikor esedékes a következő. Azzal is szembesülünk azonban, hogy néhányan idegenkednek tőlük, nem tesznek eleget meghívásunknak. Ennek a döntésnek („hiába hívnak, nem megyek”) a hátterében sokszor egy tévhit áll: minek menjek, ha rákom van, úgyis meghalok, jobb, ha minél később derül ki. Közös erővel, társadalmi összefogással, a volt betegek nyilvánosság elé lépésével el kell érnünk, hogy a rákbetegségről, különösen a jól szűrhető daganatokról alkotott kép megváltozzon. Ez közös felelősségünk. A három jól szűrhető daganat közül eddig csak kettőről esett szó; a harmadik, a vastagbélszűrés egyelőre még nem zajlik szervezett formában (meghívólevéllel) Magyarországon. Háziorvosánál mindenki tájékozódhat az adott helyen rendelkezésre álló lehetőségekről. A vastagbélszűrés ötven év felett ajánlott (férfiaknak és nőknek egyaránt).

A többi daganattípus esetén egyelőre nincs olyan meggyőző bizonyítékokkal alátámasztott szűrővizsgálat, amelyekre előzetes orvosi vizsgálat nélkül, bizonyos időnként meghívólevelet küldhetünk. A háziorvos viszont a rendelkezésére álló adatok (a családban előfordult betegségek, az egyén korábbi vagy jelenlegi betegségei, életmódja) birtokában kezdeményezhet bizonyos szűrővizsgálatokat, amelyeket az adott egyén helyzetében hasznosnak ítél. Ezért is érdemes még panaszok híján is felkeresni a háziorvost évente, de legalább kétévente.

 

Testünk jelzései

Mindezeken túl is van még lehetőségünk: figyelünk testünk jelzéseire, és rendellenesség esetén orvoshoz fordulunk. Bőrünk és egyes jól áttapintható szervek (emlő, here) időről időre elvégzett önvizsgálata során talált elváltozás, valamint egyes makacs, két hét elteltével sem múló tünetek (vérzés, váladékozás, duzzanat, nem gyógyuló seb, köhögés, vizelet- vagy székletürítés rendellenességei) olyan jelek, amelyek mielőbbi orvosi vizsgálatot tesznek szükségessé.

 

Legyen tehát egészség! Egy befektetési ajánlat 30-50%-os megtérülési eséllyel:

-          a dohányzás mellőzése,

-          zöldségben, gyümölcsben gazdag, sovány húsokat (főként baromfi, hal), sovány tejtermékeket tartalmazó étrend,

-          napi fél óra közepes intenzitású fizikai aktivitás (pl. tempós gyaloglás),

-          ideális testtömeg elérése/megtartása,

-          csak alkalmankénti, mértékletes alkoholfogyasztás,

-          részvétel a szervezett szűrővizsgálatokon,

-          időnként (évente) látogatás a háziorvosnál, még panaszok, tünetek híján is,

-          a figyelmeztető tünetek ismerete, észlelésük esetén haladéktalan orvosi vizsgálat.

 

Legyen tehát egészség, kockázatok és mellékhatások nélkül. (Bónusz: a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is csökken).

Tudatosan a rák ellen, le a tévhitekkel!

 

Tévhit: A rák kialakulása sorsszerű, semmit nem tehetünk ellene.

Az igazság: A leggyakoribb daganatos betegségek harmada megelőzhető

-  a dohányzás mellőzésével,

-  zöldségben, gyümölcsben gazdag, zsírban szegény táplálkozással,

-  rendszeres fizikai aktivitással (legalább napi 30 perces tempós gyaloglás),

-  a túlsúly, az elhízás megelőzésével/megszüntetésével,

-  az alkoholfogyasztás mellőzésével vagy mértékletes alkoholfogyasztással.

 

Tévhit: A rák diagnózisa egyet jelent a közeli és elkerülhetetlen halállal.

Az igazság: Számos daganatféleség gyógyítható vagy jól kezelhető, de ennek feltétele korai észlelésük

-  a népegészségügyi szűrővizsgálatok igénybevételével

  • emlőszűrés: 45-65 éves nők kétévente, meghívólevéllel
  • méhnyakszűrés: 25-65 éves nők legalább háromévente meghívólevéllel
  • vastagbélszűrés: háziorvos segítségével

-  testünk jelzéseinek észlelésével, szükség esetén orvoshoz fordulással

  • az emlő, here, bőr önvizsgálatával,
  • a két héten túl is fennálló rendellenességek orvosi kontrolljával (vérzés, váladékozás, köhögés, széklet-, vizeletürítés jellegének megváltozása)

-  a háziorvos felkeresésével legalább kétévente még panaszok és tünetek híján is.

 

Egészségünk legalább felerészben saját döntéseinken múlik!

 

Budapest Főváros Kormányhivatala

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

 

 

Címkék