A gyermeknek mese kell – ez a mottója az idei nyári napközis tábornak, amelyet önkormányzati finanszírozással a Teleki iskola pedagógusai rendeznek az érdi diákoknak. A Favágó utcai nyári tábor ingyenes (csak az étkezésért kell fizetni), de nem gyermekmegőrző: változatos programokat, kirándulásokat, foglalkozásokat kínálnak nyolc héten át, különböző mesék ihletésében.

Hasonló tartalmaink:

 

 

Egyszer volt, hol nem volt – kezdhetnénk a mesék jól bevált bevezető mondatával, ám amiről alább szó esik, az nem egyszer volt, hanem sokszor, és ami a legfontosabb, hogy idén is lesz. Ez pedig a nyári napközis tábor, ahol az érdi iskolákba járó gyerekek idén mesés kalandokban vehetnek részt, kipihenhetik az iskolaév fáradalmait, új barátságokat köthetnek (vagy elmélyíthették a régieket), nagyokat kirándulhatnak, és igényeik szerint aktívan vagy pihenéssel tölthetnek egy-egy szünidei hetet.

 

Ahogy tavaly, úgy idén is az Érdi Teleki Sámuel Általános Iskola tervezi a programot és rendezi meg a nyolchetes programot a Favágó utcai táborban. Aki már volt ott, az tudja: a hatalmas, fás, árnyékos terület kiválóan alkalmas mindenféle játékra, legyen az bunkerépítés vagy foci, az épületben pedig a gyerekek kényelmesen étkezhetnek, pihenhetnek, kézműveskedhetnek. Hogy ez a nyolc hét még milyen programokat tartogat a gyerekeknek, arról Nonn Ilona, a Teleki iskola tanára beszélt lapunknak.

 

– Idei táborunk neve Túl az Óperencián, ugyanis ezt a nyarat a mesék világában fogjuk tölteni. A mai gyerekek igényeihez igazodva ismert gyerekfilmeket elevenítünk meg, illetve dolgozunk fel játékos formában. Minden héten más mesével – és a hozzá kapcsolódó programokkal, kirándulással – várjuk a táborozókat. Szervezünk kézműves foglalkozásokat, sportversenyeket, vetélkedőket, dal- és tánctanítást, szerepjátékokat, ismeretterjesztő programokat. Ezek természetesen nem kötelezőek; aki egy-egy játékos foglalkozást kihagyna, és helyette olvasna, pihenne, azt is szabad – hangsúlyozta a pedagógus, aki nem először vezeti majd a napközis tábort; a tavaly nyári is az ő aktív közreműködésével, felügyeletével zajlott.

 

– A program hetente változik, így azok sem fognak unatkozni, akik több hetet töltenek el nálunk, illetve velünk. A tábor első hetében (június 23–27-ig) a mackóké lesz a főszerep: Micimackó és a Mackótestvérek történetét nézzük meg, illetve dolgozzuk fel. A heti kirándulás célja természetesen a Medvepark lesz. Június 30. és július 4. között Aranyhaj és a Kis hableány meséjébe varázsoljuk magunkat (és nemcsak a lányok: a fiúk várfoglaló, bajvívó játékokon vehetnek részt), és Margitszigetre látogatunk, július 7. és 11. között a sárkányoké és szörnyeké lesz a főszerep. Ezen a héten sárkányhajózni mennek a táborozók. Július 14. – 18. között a múltba utazunk, és nemcsak képletesen, hiszen ellátogatunk a Budai Várba is. A tábor ötödik hete (július 21–25.) az „állati királyságokról” szól majd, mesénk mi is lehetne más, mint az Oroszlánkirály, „akit” az Állatkertben is meglátogatunk. Július 28. és augusztus 1. között a robotoké lesz a főszerep, és Tabajdra utazunk. Nemcsak a fiúknak lesz izgalmas a 7. hét (augusztus 4–8.), amely az autók, jobban mondva a Verdák körül zajlik majd, olyannyira, hogy a Hungaroringre is kilátogatunk. Az utolsó héten (augusztus 11–15.) a Madagaszkár, a Jégkorszak és a Némo nyomában című meséket dolgozzuk fel, és a Budakeszi Vadasparkba kirándulunk a gyerekekkel – foglalta össze röviden a nyolc hét programját Nonn Ilona, hangsúlyozva: a mesés foglalkozások mellett a gyerekek focizhatnak, röplabdázhatnak, lesz tollas, asztalitenisz, lehet társasjátékozni, homokozni, bunkert építeni – azaz megtehetik mindazt, ami a szünidőt valóban vakációvá teszi. Bár az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy leginkább az alsó tagozatosok jönnek a nyári táborba, az elfoglaltságokat úgy alakítják a táboroztató tanárok, hogy a felsősök se érezzék rosszul magukat.

 

– A nyári táborban legfeljebb 120 gyermek vehet részt egyszerre. A táborvezetőn kívül öt pedagógus, illetve a technikai személyzet van jelen, és érkeznek hozzánk önkéntes munkát végző nagyobb diákok is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyári tábor nemcsak a gyerekek számára népszerű, hanem a nálunk dolgozó pedagógusok is örömmel vállalnak egy-két hetet a szabadságuk terhére. Emellett más iskolákból jelentkező tanárokat is fogadunk. Ami a gyerekeket illeti, elsőstől a nyolcadikosig jöhetnek; szívesen látjuk azokat a most végzett óvodásokat is, akik iskolánkba járnak majd szeptembertől – tette hozzá a pedagógus, aki a jelentkezés részleteiről is beszélt lapunknak.

 

– Aki szeretné, hogy gyermeke részt vegyen a városi napközis táborban, annak ki kell töltenie a jelentkezési lapot. Ez megtalálható az iskola honlapján (http://telekisuli.lapunk.hu), innen kinyomtatható. A többi érdi iskolához is eljuttatjuk a nyomtatványt még május hónapban. A kitöltött jelentkezési lapokat az Intézményi Gondnokságon (Budai út 14.) adhatják le a szülők június elejétől, itt lehet befizetni az étkezés költségét is, ami egy hétre 5000 forint. Ezért az összegért napi háromszori étkezést biztosít a táborozóknak a Pensió 17 Kft. A programok, kirándulások nem kerülnek pénzbe, ezeket az önkormányzat finanszírozza, csakúgy, mint a buszt is, ami az elmúlt évek során kialakult útvonalon, tanári felügyelettel közlekedik majd. Fontos, hogy csak azt a gyermeket tudjuk fogadni, akinek az étkezését előre befizették. Orvosi igazolást nem kérünk, ehelyett a szülőnek nyilatkoznia kell gyermeke esetleges betegségeiről, allergiájáról – mondta Nonn Ilona, hozzátéve: a tavalyi tábor nagyon sikeres volt, és többen kérdezték, ahogy közeledik a tanév vége, hogy „ugye, lesz idén is?”

 

– Ez a nyári tábor csak töredékébe kerül a szülőnek, mint fizetős társaik, ugyanakkor nem „gyermekmegőrző”, hanem tartalmas programokat és szórakozást kínáló napközi, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére való elfoglaltságot – zárta szavait a táborvezető.

 

Ádám Katalin

Érdi Újság

 

 

Címkék