Már csak egy hétig, szeptember 26-án 16 óráig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe azok a választópolgárok, akik részt kívánnak venni a nemzetiségi képviselők októberi választásán. A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint péntek reggelig 206 ezer nemzetiségi választót vettek fel a névjegyzékbe.

Hasonló tartalmaink:

 

 

A 13 nemzetiség a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával egy napon választja meg a helyi (települési vagy kerületi), a területi, valamint az országos önkormányzatát, eltérően a korábbi szabályozástól, amikor az országos önkormányzatok megalakulására hónapokat kellett várni.
A választáson csak azok vehetnek részt, akik szeptember 26-án 16 óráig felvetetik magukat a nemzetiségi választói jegyzékbe.
A www.valasztas.hu adatai szerint 206 ezren regisztráltak nemzetiségiként. A bolgár névjegyzékben 1155-en, a görögben 1339-en, a horvátban 9236-an, a lengyelben 1762-en, a németben 37 013-an, az örményben 1532-en, a romában 133 558-an, a románban 4265-en, a ruszinban 2097-en, a szerbben 1468-an, a szlovákban 11 302-en, a szlovénben 659-en, az ukránban 876-an szerepelnek.
Négy évvel ezelőtt a választáson 228 ezren szerepeltek – az akkori szóhasználat szerint – a kisebbségi névjegyzékben.
A választópolgár csak egy nemzetiség tagjaként szerepelhet a központi névjegyzékben, a többes kötődés feltüntetésére nincs lehetőség. Nemzetiségi hovatartozását bármikor töröltetheti a választópolgár a központi névjegyzékből, és miután törölték, korlátozás nélkül kérheti másik nemzetiség tagjaként való nyilvántartásba vételét.
A nemzetiségi választópolgár a lakóhelye szerinti település névjegyzékében szerepel, de azt a választót, aki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán átjelentkezik a tartózkodási helye szerinti településre, a nemzetiségi választáson is át kell tenni a tartózkodási helye szerinti település nemzetiségi szavazóköri névjegyzékébe, vagyis az átjelentkezés mindkét választásra kiterjed.

 

mti.hu

 

 

Címkék