A Fidesz-KDNP azt javasolja, hogy 200 ezer forintos összegig ne változzon a cafeteria adószintje – közölte Rogán Antal kedden Budapesten, a Fidesz-KDNP-frakció ülése után, amelyen áttekintették a jövő évi költségvetési és adótörvény-javaslatot. A tanácskozásról tartott frakcióvezetői beszámoló szerint az internetadó-javaslat visszavonása szerdán várható. Emellett a kormánypárti képviselők azt kérték a kabinettől, hogy a bürokrácia területén is legyen rezsicsökkentés.

Hasonló tartalmaink:

 

 

A jövő évi adótörvény-előterjesztéssel kapcsolatban a politikus sajtótájékoztatóján jelezte: a kormány képviselője a gazdasági bizottság szerdai ülésén nyújtja be a távközlési adó tervezett kiterjesztésének visszavonásáról szóló javaslatot. A parlament november 18-án tehát úgy fog szavazni a jövő évi adócsomagról, hogy az már nem tartalmazza a távközlési adó kiterjesztését – tette egyértelművé.
A cafeteriáról szólva – amelynek adóterhe az adótörvény-javaslat alapján jelentősen nőne – a frakcióvezető elmondta: sávos módosítást kezdeményeznek, vagyis azt, hogy 200 ezer forintos összegig ne változzon a cafeteria adóelőnye. A 200 ezer forint feletti résznél viszont csökkenthető ez az adóelőny, és megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy a béren kívüli juttatás 200 ezer forint fölé eső részét csak rekreációs célra, belföldi turizmusra vagy meleg ételre lehessen felhasználni – részletezte.
A magán-pálinkafőzés adózásával kapcsolatos módosítások ugyancsak szóba kerültek. A frakció kikötötte a kormánynak, hogy – az Európai Bíróság döntése miatt szükséges – ezerforintos átalányadót csak önkormányzati körben lehessen kivetni, az nem az állami adóhivatal hatáskörébe tartozik – ismertette.
A jövő évi büdzsével kapcsolatban Rogán Antal ismét hangsúlyozta, az a bankok elszámoltatásának költségvetése, jövőre ugyanis több mint egymillió családnál marad több pénz az elszámoltatással. 2015-ben egy átlagos devizahitelesnek körülbelül 20 ezer, egy átlagos forinthitelesnek pedig mintegy 10 ezer forinttal csökken majd a kamat- és a törlesztőrészlete. Ez jelentősen növeli majd a háztartások megtakarításait, fogyasztási keresletét – értékelt a frakcióvezető.
Hozzátette, a költségvetés így reálisan tűzheti ki azt a célt, hogy az államadósság finanszírozásán belül növelje a lakossági finanszírozás részarányát.
Azt is mondta, hogy a büdzsé a béremelések költségvetése lesz: folytatódik a pedagógusbérek emelése, 2015. július 1-jétől pedig elindul a rendvédelmi szervek tagjainak életpályamodellje, így a rendőrök, katonák fizetése átlagosan akár 30 százalékkal is nőhet.
Rogán Antal emellett beszámolt arról, hogy a keddi frakcióülésen arra kérték a kormányt, négy év alatt fokozatosan váltsák ki a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokat közmunka-lehetőséggel.
A kormánypárti képviselőcsoportok tanácskozásán az szintén felmerült, hogy valamilyen módon, minél szélesebb körben kössék munkavállaláshoz a családi pótlékot. A frakció annak megvizsgálására kérte a kormányt, hogy ez lehetséges-e.
A gyermekek után járó adókedvezménnyel kapcsolatban úgy foglaltak állást – folytatta -, hogy azt nemcsak meg kell őrizni, hanem annak mértékét növelni is kell, ezért 2016. január 1-jétől négy éven keresztül évről évre emelni fogják a kétgyermekes családok adókedvezményét, mégpedig összesen a duplájára, 20 ezer forintra.
Az oktatásügyről szólva a frakcióvezető közölte: támogatják a 2015. szeptember 1-jétől kötelező óvodáztatást, és cél az is, hogy a kormány nagy hangsúlyt fektessen a szakiskolai programokra.
Szóba került a sajtótájékoztatón az is, hogy a Fidesz-KDNP-frakció azt kéri a kormánytól: a bürokrácia területén ugyancsak legyen rezsicsökkentés, vagyis mind a vállalkozások, mind a magánszemélyek bürokráciával kapcsolatos költségei csökkenjenek, és vezessék ki az “értelmetlen díjakat”. Az ügyintézési idő lerövidítése szintén cél – jegyezte meg.
A Déli Áramlatot firtató kérdésre Rogán Antal azt válaszolta: a Déli Áramlat gázvezeték megépítése és így egy alternatív, Ukrajnát kikerülő gázszállítási útvonal kialakítása Magyarországnak fontos érdeke.

 

mti.hu, fotó: Szigetváry Zsolt

 

 

Címkék