Látni és látszani: ellenőriztesse autóját és látását ingyen

Már csak pár napig lehet ingyen átvizsgáltatni az autók lámpáit. A „Látni és látszani” kampány 12-én véget ér. Az akció során látásunkat is ellenőriztethetjük az optikusnál. Az autósok igazolólapot kapnak a szervizektől, ezzel egyszerűsödik az igazoltatás.

 

carlightA kijelölt szervizek díjmentesen elvégzik a világítótestek ellenőrzését. A „Látni és látszani” kampány az autósokért van: a rendőrség célja a minél biztonságosabb közlekedés, a látási viszonyok javulása, a gyorsabb ellenőrzés elérése. Az akcióban részt vevő autósok ugyanis igazolólapot kapnak a regisztrált szervizektől, amelyet az igazoltató rendőrnek kell bemutatni az ellenőrzés során. A rendőrségi közúti gépjárművilágítás-ellenőrzésnél könnyített lehet az eljárás, ha az autós az előzetes átvizsgálást igazoló lapját bemutatja. Az autósok igazolólapot kapnak a szervizektől, ezzel egyszerűsödik az igazoltatás, amikor a rendőrség a világítást is ellenőrzi. Kürti István, az érdi rendőrség osztályvezetője arra hívta fel a figyelmet: az izzók elöregedhetnek, és nem elég ha világít a lámpa, tisztának is kell lennie. 

Az akcióhoz csatlakozó optikusoknál a sofőrök látásélességét is ingyen megvizsgálják. A szakember megállapítja, szükség van-e szemüvegre, és ha igen, meghatározza a a dioptria mértékét. Ellenőriztesse látását!Tanácsot kaphatunk a megfelelő szemüveg elkészítésével kapcsolatban is. Gyenge fényviszonyoknál, vagy éjszaka szemünk a nappali körülményekhez képest csupán 5 százalékot érzékel. Autóvezetés közben, például szürkületkor vagy éjszaka szemünket fokozottan igénybe vesszük. Emiatt szemünk gyorsabban elfárad, a kontúrok elmosódottá válhatnak, a reakcióidő nőhet. Ez különösen igaz a 40 év feletti korosztály esetében, amikor a szem alkalmazkodó képessége fokozatosan csökken. Egy jó szemüveg minden esetben segít a tiszta, éles képalkotásban, kompenzálja a gyenge fényviszonyok okozta homályos látást. Az akcióban részt vevő szervizek és optikusok listája megtalálható a látniéslátszani.hu oldalon. Kattintson ide!

Hasonló tartalmaink:
Címkék