Az elővárosi-, a távolsági- és a nemzetközi forgalomban eljutási idő csökkenések, közvetlen összeköttetések és sűrített vonatközlekedés jelentik a következő időszak fő előrelépéseit.

Hasonló tartalmaink:

 

 

Tárnok és Kőbánya-Kispest között új viszonylat S 36-os jelzéssel

A Tárnok–Kelenföld–Kőbánya-Kispest útvonalon S36-os jelzéssel új járat indul, korszerű motorvonatokkal. A G43-as viszonylattal közösen Kelenföld és Kőbánya-Kispest között félóránként követik egymást a vonatok. A sűrűbb járatok által javul az összeköttetés Kelet- és Nyugat-Magyarország között. Bécs, Sopron vagy Szombathely irányából Kelenföldön Kőbánya-Kispest felé 14 percet, Szeged irányából Kőbánya-Kispesten a Kelenföld irányú csatlakozásra mindössze 6 percet kell az utasoknak várakozni.

 

Csökken a vonatok menetideje Budapest és Baja között

A pálya korszerűsítése révén Budapestről Bajára fél órával hamarabb, Kelenföld és Baja között két és fél órás menetidővel utazhatnak azok, akik Expressz vonatainkat választják. A Sugovica Expressz Bajáról Budapestre vasárnaponként 16:07-kor, Budapest-Keletiből Bajára pénteki napokon 15:05-kor indul. A Gemenc Expresszel Bajáról Budapestre 5:58-kor, Bajára pedig 17:05-kor utazhatunk naponta, klímás, alacsonypadlós Desiro motorvonatokkal.

Sárbogárdról Szekszárdon át Bajára és vissza 6 InterRégió vonat közlekedik, melyek a reggeli és a délutáni órákban kétóránként követik egymást. Menetidejük egységesen egy és háromnegyed óra. A járatokban klimatizált vonatok közlekednek.

 

Gyakoribb eljutási lehetőség Sárbogárd és Székesfehérvár között

A Sárbogárd – Székesfehérvár vasútvonalon napi kettő helyett, napi négy vonat indul irányonként, melynek köszönhetően a Pécs és Budapest között közlekedő InterCity vonatokra bővülnek az átszállási lehetőségek. A fejlesztés elsősorban a Pécsett tanuló diákok számára jelent kedvező változást.

 

Gyorsabb eljutás Sátoraljaújhelyről

A Hosszú lépés sebesvonattal Sátoraljaújhelyről 3 óra 45 perc alatt Budapestre érhetnek, így 25 perccel csökken az utazási idő a korábbi évekhez képest. A vonat Sátoraljaújhelyre pénteken 14:55-kor, Budapestre vasárnap 15:20-kor indul.

 

Szeged és Budapest között több InterCity vonat közlekedik

Tovább bővül az InterCity szolgáltatás Szeged és Budapest között. December 14-től napi 16 pár közlekedik a két nagyváros között, ami országos szinten az egyik legsűrűbb IC közlekedést jelenti.

 

Az Arrabona IC meghosszabbított útvonalon Hegyeshalomig közlekedik

A Budapestről 20:10-kor induló InterCity vonat 22:06-kor érkezik Hegyeshalomba. Visszaútban 5:56-kor indul, így biztosítva, hogy az utasok már 8 óra előtt Budapestre érkezhessenek. Ennek köszönhetően Mosonmagyaróvár fővárosi kapcsolata is javul.

 

FLIRT motorvonatok Budapest és Dombóvár között

Újdonság a Dombóvárra utazók számára, hogy december 14-től alacsonypadló, klímás FLIRT motorvonatokkal utazhatnak.

 

Egyszerű és átlátható tájékoztatást nyújt a viszonylatjelzés

A viszonylatjelzések célja, hogy megkönnyítsék a vonalhálózat átláthatóságát és az utasok tájékozódását. A vonatok olyan jelöléseket kapnak, amelyek az útvonalukra és az érintett megállókra utalnak, hasonlóan a városi közlekedésben használt jelzésekhez. A jelzés két részből tevődik össze. Egy betűjelzéssel kezdődik, mely a vonat nemét, azaz a megállási rendjét mutatja. S betűvel kezdődik a jellemzően mindenhol megálló személyvonatok, G betűvel a jellemzően csúcsidőszakban közlekedő és ritkábban megálló gyorsított vonatok, Z betűvel pedig a hosszabb szakaszon megállás nélkül közlekedő zónázó vonatok jelzése. X jelzi a kevés helyen megálló expresszvonatokat. A betűt követő számjelzés a vonat útvonalának egyedi jelzése. Az S50 jelzésű vonatok például olyan személyvonatok, melyek az 50-es számmal jelzett Budapest-Nyugati – Monor – Cegléd – Szolnok útvonalon közlekednek. Ugyanezen az útvonalon közlekedő, Ferihegy és Monor között megállás nélkül közlekedő zónázó vonatok jelzése Z50. A jelzések segítségével pl. tudható, hogy a Vecsésre utazni szándékozóknak csak az S50 vonatok megfelelőek, a Z50 jelzésűek ott nem állnak meg.

Budapest és környékének vasúti hálózatának térképe elérhető ide kattintva.

 

Nemzetközi változások

Közvetlen vonatok Bécsbe Debrecen-Szolnok és Kiskunhalas-Kecskemét felől

Az új Hortobágy EuroCity 5:26-kor indul Debrecenből Hajdúszoboszlón és Szolnokon át Bécsbe ahová 11:16-kor érkezik. Visszafelé a bécsi indulási ideje 16:48, debreceni érkezése 22:33. Az Avala EuroCity Belgrádból Prága helyett ismét Bécsbe közlekedik Kiskunhalason, Kiskunfélegyházán és Kecskeméten át.

Az új vonatokkal napi 12 vonatpárra bővül a Budapest és Bécs közötti közvetlen eljutási lehetőség. Ezek a járatok a Keleti pályaudvart nem érinti, a budapesti felszállás Kelenföldön, Kőbánya-Kispesten, Ferihegyen és Ferencvárosban lehetséges. Az új EuroCity-ken étkezőkocsi is közlekedik, és a nyári szezonban kerékpárszállítási lehetőséget is biztosítunk. Debrecenből, Szolnokról és Kecskemétről korlátozott számban váltható kedvezményes menetjegyeket kínálunk Bécsbe, emellett Debrecen-Bécs viszonylatban kirándulójegyeket is.

Az új vonatok menetrendje és kocsiösszeállítása itt tölthető le: EC Hortobágy, EC Avala (Budapest-Bécs, Budapest-Belgrád)

 

Két órás ütem Prágába, újabb közvetlen vonat Berlinbe és Hamburgba

Újabb közvetlen vonatpár közlekedik Prágán át Hamburgba. A Porta Bohemica EuroCity Budapestről 7:25-kor indul, Prágába 14:18-kor, Drezdába 16:45-kor, Berlinbe 19:15-kor, Hamburgba 21:33-kor érkezik. Visszaúti indulási adatai a következők: Hamburg 6:28, Berlin 8:46, Drezda 11:07, Prága 13:42 – Budapestre pedig 20:35-re érkezik. Ezzel Budapest és Prága között két óránként közlekednek a vonatok, Drezdába és Berlinbe napi három, Hamburgba pedig napi két párra nő a közvetlen eljutások száma. Természetesen az új vonatra is válthatók SparDay, illetve Deutschland-Spezial menetjegyek, és biztosítjuk a kerékpárszállítást illetve az akadálymentes utazást.

Az új vonat menetrendje és kocsiösszeállítása itt tölthető le.

 

Gyorsabb, kedvezőbb időfekvésű éjszakai vonat Zürichbe

A  Budapestről Zürichbe közlekedő Wiener Walzer EuroNight indulási időpontja mindkét irányban megváltozik, és menetideje közel egy órával rövidebb lesz. Az új menetrendi évben a vonat Budapestről 21:00-kor indul, Zürichbe 8:20-kor érkezik, visszafelé Zürichből 21:40-kor indul és Budapestre 9:05-re érkezik.

A Lehár EC továbbra is étkezőkocsival és szezonális kerékpárszállítási lehetőséggel közlekedik.

Az új vonatok menetrendje és kocsiösszeállítása itt tölthető le: EN Wiener Walzer, EC Lehár

 

Budapest – Ljubljana közvetlen eljutás ismét Zalaegerszegen át

A Budapest-Székesfehérvár-Veszprém-Zalaegerszeg útvonalon közlekedő Citadella InterCity Maribor helyett újra Ljubljana-ba megy. A vonaton az új EuroCity kategóriának megfelelően étkezőkocsi is közlekedik, emellett a kerékpárszállítási lehetőséget egész évben biztosítjuk. A vonat Budapestről Ljubljana-ba 13:35-kor, a szlovén fővárosól 10:25-kor indul. A korábbi zágrábi közvetlen kocsis eljutás megszűnik. A Ljubljana-Spezial menetjegyek mellé mindkét kocsiosztályra SparSchiene-menetjegyeket is bevezetünk amelyek már 19 €-tól válthatók.

A vonat új menetrendje és kocsiösszeállítása itt tölthető le.

 

Ismét közvetlen vonat Szófiába

Budapest és Szófia között az új Serdika nemzetközi gyorsvonat biztosít közvetlen eljutást Románián át, Arad, Temesvár és Craiova érintésével. A vonat Budapestről 19:10-kor az Ister EN részeként indul, a bolgár fővárosba helyi idő szerint másnap 17:00-ra érkezik. Szófiából a visszaindulás 11:55-kor történik, a menetrend szerinti budapesti érkezés 8:15-kor van. A járaton fekvőhelyes kocsi egész évben, hálókocsi pedig a nyári hónapok kivételével mindennap közlekedik.

Az új vonat menetrendje és kocsiösszeállítása itt tölthető le.

 

Új kínálati struktúra Ukrajnába és Oroszországba

A Tisza nemzetközi gyorsvonat helyett Lvov-ba és Kijevbe az új Latorca IC (33-34 sz. vonatpár) közlekedik, amely Budapest-Nyugati pályaudvarról 7:23-kor Kijevből (a truszkaveci vonat közvetlen kocsijaként) 20:45-kor indul. Az új menetrendi fekvésnek köszönhetően a csapi határellenőrzés és nyomtávváltás napközben történik, emellett Lvov-ba sincs szükség éjszakai utazásra.

Az új vonat menetrendje és kocsiösszeállítása itt tölthető le.

Moszkvába Pozsonyon és Minszken át hetente egyszer – Budapestről csütörtökön az Avala EC helyére kerülő Csárdás EC-vel, Moszkvából szerdán a prágai Vltava nevű vonattal – közlekedik az orosz vasút legmodernebb hálókocsija, amelyen már csak egy éjszakát vesz igénybe az utazás.

Az új járat menetrendje itt tölthető le.

 

Újabb vonatok a Szeged-Horgos határátmenetben

Szeged és Horgos között egy hétköznap reggeli és egy vasárnap délutáni új vonatpár közlekedik a magyarországi oktatási intézményekben tanuló diákok utazásának elősegítésére, Horgos állomáson mindkét irányban magyarkanizsai csatlakozással.

 

Újranyitott határátmenet Magyarbóly és Beli Manastir (Pélmonostor) között

A fenti szakaszon két év szünet után ismét közlekedik napi két pár vonat Villány és Beli Manastir között, amelyeknek mindkét végállomásán van csatlakozása Pécs illetve Eszék felől/felé. Az egyik vonatpár reggel, a másik iskolaidei vasárnapokon délután (ennek a visszaúti járata egészen Pécsig jár), minden más napon este közlekedik.

 

Kirándulójegyek Debrecenből Nagyváradra és Kolozsvárra is

Új kirándulójegyeket vezetünk be Romániába Debrecenből is. A 4 napos érvényességű jegyek Debrecen és Nagyvárad között Püspökladányon és helybiztosítás nélkül oda-vissza utazásra 14 €-s, Debrecen Kolozsvár között 29 €-s áron érhető el.

 

mav-start.hu

 

 

Címkék