Együttműködés az önkormányzatok támogatása érdekében

Továbbra is kiemelten fókuszál az önkormányzati közműcégek ellenőrzésére az Állami Számvevőszék – hangsúlyozta Domokos László, az ÁSZ elnöke a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján. Az ÁSZ az elmúlt években hat önkormányzati érdekszövetséggel is együttműködési megállapodást kötött a helyhatóságok szabályszerű működésének támogatása érdekében. Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke az együttműködési szándéknyilatkozat megerősítése alkalmából tartott sajtótájékoztatón kiemelte, az érdemi, szakmai együttműködés hasznos a városoknak és a városvezetőknek egyaránt.

Hasonló tartalmaink:


A 2011 júliusában hatályba lépett új számvevőszéki törvény nem csupán a következmények nélküli ellenőrzések korszakával számolt le, hanem az ÁSZ fókuszába helyezte a „jó kormányzás” támogatásának kritériumát – nyitotta meg a sajtótájékoztatót Domokos László. Ehhez a követelményhez illeszkedik az önkormányzatok minél szélesebb körű ellenőrzése is, amellyel kapcsolatban az ÁSZ elnöke felhívta a figyelmet, hogy 2010 előtt hiányterületnek számított az ÁSZ szakmai munkájában.

Az elmúlt öt év során az ÁSZ megsokszorozta az önkormányzati szektorhoz kapcsolódó ellenőrzései számát, amelyeknek a szektor időközben nyilvánvalóvá vált eladósodása is különös aktualitást adott – utalt rá az ÁSZ elnöke. Az önkormányzatok pénzügyi-, vagyongazdálkodási-, és belső kontroll ellenőrzéseihez kapcsolódóan az ÁSZ látókörébe kerültek az önkormányzati közszolgáltató gazdasági társaságok is, ezek ellenőrzésének lehetőségét az ÁSZ szintén 2011-ben kapta meg.

A közlekedési vállalatok, majd színházi társaságok ellenőrzését követően az ÁSZ idén januárban zárta le az első, önkormányzati közműszolgáltató társaságok ellenőrzését, ezt követően pedig a 36 elindult ellenőrzésből 12 távhőszolgáltató és 9 hulladékgazdálkodó cégről szóló jelentést hozott nyilvánosságra. További 15 jelentés pedig a következő hetekben, ütemezetten kerülnek fel az ÁSZ honlapjára – hívta fel a figyelmet Domokos László.

Az ÁSZ elnöke a sajtótájékoztatón kitért az ÁSZ által kifejlesztett önkéntesen kitölthető önteszt-rendszere is, amelynek elsődleges célja szintén az önkormányzatok szabályszerű működésének támogatása.

Címkék