Itt az idő az adóra!

Ma lejár a határidő, hogy leadjuk személyi jövedelemadó-bevallásukat, befizessük az adót és rendelkezzünk adójnk 1 %-áról is – hívta fel a figyelmet a NAV adószakmai szóvivője. Aki késik, akár 200 ezres bírságot is kaphat. Másfélmillió adózó hagyta az utolsó napokra az adóbevallás elkészítését. Több postán hosszabbított nyitva tartás van – Budapesten. 

Hasonló tartalmaink:

Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője az Érd FM-nek elmondta, hogy a bevalláson részletfizetési kérelmet is lehet benyújtani, 6 havi részletet lehet kérni 150 ezer forintig terjedően. Körülbelül másfélmillió adózó hagyta az utolsó napokra az adóbevallás elkészítését – közölte a szóvivő.

navlogo1Akik egyszerűsített adóbevallást kértek, vagyis az adóhatósággal készíttették el a bevallásukat, azoknak április 30-ig meg kellett kapniuk a bevallási ajánlatot. Amennyiben a bevalláson és a munkáltatótól kapott igazolásokon szereplő adatok egyeznek, akkor nincs semmilyen további teendő, az érintetteknek május 20-tól érvényes az adóbevallásuk.

Így csak el kell tenni a bevallást és megőrizni 5 évig. Ha azonban eltérést találnak az adatok között, akkor javítani kell, aláírni, és szintén visszaküldeni május 20-ig – magyarázta Kis Péter András.

A NAV tapasztalatai szerint sok adózó az utolsó pillanatra hagyja bevallása elkészítését – mondta az adóhatóság adószakmai szóvivője, hozzátéve, hogy felkészültek a rohamra. A megyeszékhelyeken, illetve a fővárosban négy kiemelt ügyfélszolgálaton rendkívüli nyitva tartással várják az adózókat. Így ezeken a helyeken, szerdán 8-tól 18- óráig lehet bevinni az elkészített bevallásokat, vagy ha valakinél gond adódik a kitöltéssel, segítséget kérhet a NAV munkatársaitól.

Ki így, ki úgy

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője beszámolt arról is, hogy eddigi 2,1 millió szja-bevallás érkezett be hozzájuk. Ezek közül 300 ezren a papíros megoldást választották, vagyis kézzel töltötték ki az íveket, 1,2 millióan a vegyes megoldás mellett voksoltak, vagyis a bevalláskitöltő programot használták, és beküldték postán, vagy bevitték személyesen a NAV-hoz a papírokat. Több mint 630 ezren pedig elektronikus úton vallották be adójukat, az ügyfélkapun át küldték be a bevallást. Kis Péter András kitért arra, hogy az eddigi években 4-4,5 millió bevallás érkezett be évente, így még legalább másfél millió van hátra az idén.

Felhívta a figyelmet, hogy aki késik a bevallásával, az mulasztási bírsággal számolhat, amelynek összegét törvény határozza meg. A szabályozás mindig a felső korlátot jelöli, ami 200 ezer forint, de a NAV minden ügyet egyedileg vizsgál, így nem minden esetben éri el a bírság ezt az összeget – fűzte hozzá a szóvivő.

Több postán hosszabbított nyitva tartás van – Budapesten. Listájukat ide kattintva tekintheti meg!

Címkék