Nyáron is ölhet a szén-monoxid!

Hiába van vége a fűtési szezonnak: a napokban több olyan esethez is riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, ahol igen magas koncentrációban volt jelen a csendes gyilkosnak is nevezett mérgező gáz, a szén-monoxid. Minden, ami gázzal üzemel, veszélyes lehet: a kombi gázkészülékek, illetve átfolyós rendszerű vízmelegítők is.

Hasonló tartalmaink:

A Katasztrófavédelem közleménye szerint a tűzoltókat idén eddig összesen 203 alkalommal riasztották a mérgező gáz miatt. Idén 186 személy szenvedett kisebb-nagyobb fokú szén-monoxid-mérgezést, két emberen pedig már nem lehetett segíteni. A statisztikák szerint a szén-monoxid-mérgezéses esetek 41 százaléka a fürdőszobában történik, hiszen az ott üzemelő fűtőkészülékek, kombi gázkészülékek, illetve átfolyós rendszerű vízmelegítők a mérgező gáz forrásai.

A fürdőszobák átlagos alapterülete kicsi, mindössze 6- 10 négyzetméter, légterük pedig 17-27 köbméter. Egy olyan fürdőszobában, ahol átfolyós vízmelegítő, vagy kombi kazán működik és nincs megfelelő szellőzés, akár tizenöt perc alatt is létrejöhet a halálos gázkoncentráció. Az üzemelő gázkészülékre jelentős hatással vannak a lakásban működő konyhai, vagy mellékhelyiségekbe helyezett elszívók. Ha ezek egyszerre működnek a gázkészülékkel, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a gázkészülékbe visszaáramlik az égéstermék és szén-monoxid keletkezik.

Amennyiben lehetséges, kerülje el a tüzelő-, fűtő- és főzőberendezések és elszívók párhuzamos használatát. A beépített, jól szigetelő nyílászárókat csak résszellőzőkkel szabad beépíteni, ezek kialakítását, illetve a gázzal működő készülékek beszerelését és megfelelő időközönkénti karbantartását szakemberre kell bízni. Fontos tudni: a készülékek belsején szennyeződés rakódhat le, ami gátolja a tökéletes égést és fokozza a mérgező gáz kialakulásának veszélyét.

Javasolt minden olyan szobába megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelőt tenni, ahol nyílt lánggal égő berendezés működik. Egy megfelelő szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen időben jelzi, hogy a halálos gáz felgyülemlett. 2015-ben a mérgező gázzal kapcsolatos esetek több mint felénél volt ilyen érzékelő, ami a gáz csekély jelenléténél is jelezett, ezáltal emberek menekültek meg a mérgezéstől.

Címkék