Vakáció idején is biztonságban

A legtöbb helyen véget ért az iskola és a gyerekeknek kezdődik a nyári szünet. Ebben az időszakban különösen fontos odafigyelni arra, hogy mivel töltik a szabadidejüket a fiatalok. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság hasznos tanácsai a szünidőre.   

Hasonló tartalmaink:

A nyári hónapok a barátokkal szervezett programok, a nyaralás, a szórakozás és a strandolás időszaka. A tanév befejezésével a gyerekek nyakába rengeteg szabadidő szakad, amit fontos, hogy hasznosan és biztonságban töltsenek el. A szülők számára fontos, hogy végiggondolják a lehetőségeket és tervezzék meg gondosan a nyári programokat, hogy a szabadság valóban a pihenésnek, a regenerálódásnak és ne a kárrendezésnek vagy az orvosi rendelők, kórházak látogatásának az ideje legyen. Ügyeljenek környezetükre, biztonságukra, a testi épségükre, hogy ne váljanak a nyári hónapokban sem bűncselekmény áldozatává.

Mire figyeljenek oda kiemelten a nyári hónapokban?

A tanév befejeztével az iskolai kötelezettségek alól hirtelen felszabadult fiatalok gyorsan kiengednek, legtöbbször könnyelműen élik meg a nyári szünidő adta szabadságot. Ebből adódóan a legtöbb problémát az okozhatja, hogy gyakran meggondolatlanul feltűnő, jól látható helyen hordják az értékes műszaki cikkeket és ékszereket. Megmutatják egymásnak, néha dicsekszenek is a frissen beszerzett mobiltelefonnal, számítástechnikai eszközökkel a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön, plázában és közösségi helyeken, amely növeli az áldozattá válás lehetőségét.

Hívják fel a gyerekek figyelmét a fürdőzés szabályaira is! Nem csak az a fontos, hogy ismerjék a fontosabb vagyonvédelmi tanácsokat, hanem az is, hogy tisztában legyenek a szabad vizekben – folyóban, bányatavakban – történő fürdés jogi-, egészségügyi- és élettani hatásaival is. Az ezzel kapcsolatos főbb szabályokról és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásairól bővebben ide kattintva olvashatnak.

Amennyiben egyedül kell otthon hagyniuk gyermeküket nagyon fontos, hogy tisztázzák vele a  biztonságát érintő alapvető szabályokat:

- Idegeneket ne engedjen be a lakásba!

- A véletlenül elöl hagyott gyógyszerek, alkoholos italok veszélyesek lehetnek, még kíváncsiságból se próbálja ki azokat!

- Ha egy elektromos készülék elromlott, ne nyúljon hozzá, várja meg a szülőket, amíg hazaérnek!

- Ha tűz ütne ki a lakásban, fontos, hogy ismerje a tűzoltók számát, amit azonnal hívni kell és hagyja el a lakást! Ne próbálja meg egyedül eloltani a tüzet, mert könnyen füstmérgezést kaphat vagy megsérülhet!

- Az interneten való szörfözés jó kikapcsolódásnak tűnhet, de itt is fontos az óvatosság:

  • Idegeneknek soha ne árulja el, hogy egyedül van otthon!
  • Senkinek ne adja meg a lakcímét, személyes adatait!
  • Ha nyaralni megy a család, az időpontot a közösségi oldalakon soha ne írja ki, mert ez nyílt meghívó a betörők számára!
  • Ha chat-en idegenek hívják el találkozóra, mondjon minden esetben NEM-et!

- Ha a szülők távollétében házibulit tart, kerülje az alkoholt és a kábítószereket!

police.hu

Címkék