Röplabda: a döntő a tét

A magyar női röplabda válogatott az Európa-Liga két hétvégéjén is az Érd Arénában fogadta aktuális ellenfelét, míg legutóbb Lengyelországban kétszer is nyerni tudott, így bejutott az elődöntőbe – ennek alkalmából az Érd Arénában tartott sajtótájékoztatót a Magyar Röplabda Szövetség.

Hasonló tartalmaink:

A tájékoztatón Pecsuvácz Péter (Az MRSZ sajtófőnöke) mellett Jan De Brandt a válogatott belga szövetségi kapitánya, Tálas Zsuzsanna feladó, Vacsi Evelin center és Hegedűs Judit, a válogatott technikai vezetője mondták el terveiket, s összegezték az eddigi szereplést.

Pecsuvácz Péter elmondta, hogy a legjobb négy között a magyarok Görögországgal játszanak először csütörtökön, idegenben, majd pedig vasárnap a szombathelyi Savaria Arénában, ám a válogatott addig is az Érd Arénában készül.
A sajtófőnök arról is tájékoztatott, hogy ha a csapat bejut a döntőbe, akkor azt a meccset a fővárosi Tüskecsarnokban rendezik meg.

A Görögországba utazó keretbe családi okok miatt nem nevezték a válogatott csapatkapitányát, Liliom Ritát, és Horváth Dórára, valamint ezúttal Bodnár Dorottyára sem számít a szakmai stáb.

Jan De Brandt úgy nyilatkozott: Nagyon örül, hogy bejutottunk az elődöntőbe.

- Az első fordulóban Grúzia ellen lejátszott  meccsek óta folyamatosan szintet léptünk, eddigi legjobb meccsünk pedig a lengyelek elleni első találkozó volt. A szövetségi kapitány kiemelte, annak ellenére, hogy a lengyel egy fiatal keret volt, a törököket és a görögöket is le tudta győzni.

A felkészülést a kapitány több részre osztotta: az első feladat saját maga felkészítése volt, majd az augusztus pedig már a csapatról szólt.

- Az ellenfelekkel vívott mérkőzéseket csak azok lejátszása utána elemeztük, s levontuk a következtetéseket. Lassan, de elérkezünk célunkhoz, a szeptemberi belga-horvát közös rendezésű Európa-bajnoksághoz. A játékosok megmutatták, hogy készen állnak az EB-re, ezért is örülök neki, hogy bejutottunk az elődöntőbe, mivel így további két mérkőzést játszhatunk. Másfelől a felkészülésünk még nem teljes, a két, görögök elleni meccsel, vagy a döntővel lesz az” – nyilatkozta Jan De Brandt, aki megjegyezte, sajnos hazánkban nincsen harminc válogatott röplabdázó, mindössze 15 kiváló játékos van, akik viszont együtt alkotják az Európa-bajnokságra utazó keret gerincét.

-  A lényeg az, hogy mit tudsz kiadni magadból a meccsen, mert előbb magaddal kell megküzdened, csak utána az ellenféllel.

Tálas Zsuzsanna, a válogatott feladója emlékeztetett arra, hogy a görögökkel már játszottak az Európa-Ligában, méghozzá Érden, amikor az első meccset elveszítették, a másodikat viszont megnyerték. A feladó úgy nyilatkozott: a szombati első mérkőzés nem a mi játékunkat jellemezte, ám vasárnap bebizonyosodott, hogy tudtunk javítani.

- Már túl vagyunk jó pár kemény héten, úgy gondolom, hogy sokkal jobban összeforrt a csapat, s ez már egy teljesen másfajta két meccs lesz, mint amiket a csoportmeccseken játszottunk le.

Tálas magabiztosan hozzátette: nagyon szeretne a döntőbe jutni, azért is, mert akkor a válogatottnak lehetősége nyílna a World Grand Prix sorozatban indulni, amely egy újabb lépcsőfoka lehet a fejlődésnek.

Vacsi Evelin, a válogatott centere azt mondta: – Minél többet dolgozunk együtt a pályán, és vagyunk együtt azon kívül, összeszokunk. Ez a sok idő, ami segít a fejlődésben.

- A csapategység – válaszolt arra a kérdésre, hogy mi a válogatott legfőbb erénye.
- A nyitásokat és a nyitásfogadásokat stabilizálnunk kell, de ha a görögök ellen hozzuk azt a szintet, amit már korábban a győzelem során mutattunk, akkor nem lesz gond.
Az egész felkészülés alatt arra vártunk, hogy menjünk az EB-re, az Európa Liga-meccsek pedig kis állomások a fejlődésünkben, de most jön a java és ez plusz energiát adhat – értékelt Vacsi Evelin.

A Magyarország–Görögország összecsapásokon korábban a görögök is és a mieink is 3:1-re nyertek, ha most mindkét mérkőzés eredménye azonos lesz (a győztes kilétét leszámítva), akkor egy úgy nevezett aranyszettre kerül sor a második találkozón, amely tizenöt pontig tart.

Would you like to replay the video?
Címkék