Európa-liga döntőben a magyar női röplabda-válogatott!

Vasárnap este Szombathelyen a magyar női röplabda-válogatott Görögország ellen lépett pályára az Európa-liga elődöntőjének visszavágóján. Az idegenbeli 3:2-es siker után idehaza 3:1-re nyertek, s bejutottak a jövő heti fináléba.

Hasonló tartalmaink:

A mérkőzés egy perces gyászszünettel kezdődött, miután az éjszaka folyamán a válogatott liberójának, Lévai Viviennek elhunyt az édesanyja.

Fej-fej mellett haladt a két csapat a játszma elején, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett egy-egy ponttal. Mindenesetre a görögök jelezték, hogy nem adják olcsón a bőrüket. Az első technikai szünet után sajnos el is léptek és a második szünetben már öttel vezettek. Ekkor nem igazán állt össze a mieinknél a blokk és a nyitásfogadás, hét pontos hátránynál aztán beállt Kötél Zsanett. A lelkes közönség továbbra is űzte, hajtotta a csapatot, amely fel is jött 20:19-re. Ekkor megint a görögök léptek el hárommal, s csak a rontott nyitásaikból tudtak pontot csinálni a magyar hölgyek. Így is három szettlabdája volt a vendégeknek, amelyből egy blokkról kiütött labdával a másodikat értékesítették is (22:25).

A második szett is hasonlóan kezdődött, mint az első, de itt már magabiztosabbak voltak a mieink, s ezúttal ők vezettek kettővel az első szünetben. Az előny azonban nem tartott sokáig, s 15:15 után egy görög rontást követően előnybe kerültünk. Mindkét csapat rendkívül idegesen játszott, a vendégek „jó szokásukhoz híven” továbbra is rengeteg nyitást rontottak – amiben Hantava járt az élen három hibával. A második szünet után léptek el a mieink, s hiába kérte ki a görög kapitány mindkét idejét, hat ponttal is vezettünk Pallag Ági remek nyitásainak köszönhetően. A végén öt szettlabdája volt a csapatnak, amelyből már az elsőt értékesítette Szakmáry Gréta egy ásszal (25:19).

A harmadik játszmában aztán villámrajtot vett a magyar csapat: Széles Petra nyitásaival – köztük egy ásszal – 4:0-ra elhúztak lányaink, a technikai szünetre pedig maradt a differencia. Bár ezt követően feljebb zárkóztak a vendégek, Horváth Dóra is beindította a pontgyártást: hol akcióból, hol egymás után két ásszal és hirtelen hatra nőtt az előny. Aztán két remek blokkal volt már nyolc is, a technikai szünet után pedig két Pallag-ponttal tíz, Vacsi Evelin nyitásainak köszönhetően pedig tizennégy is volt már közte. Végül a parádés nyitásoknaknak hála 25:11-re hozta válogatottunk ezt a játszmát.

A negyedik szettet is jól kezdték a zöld-piros szerelésban röplabdázó hazaiak: ekkor Sándor Renáta is elkapta a fonalat. Érdekes módon, ebben az időszakban ejtésekből volt eredményesebb a csapat, ami azt mutatta, hogy a görögök mezőnymunkája alaposan visszaesett. Négy pontos előnynél jött az első technikai szünet. Ezután egy kisebb gödörbe kerültek a lányok, s fel is jöttek a vendégek egyre, de aztán megint a mieink percei következtek. A második szünetben már hat volt a különbség, és ezután már nem volt megállás, kilenc pontos előnnyel mentek neki a végjátéknak lányaink, a végén pedig 11 meccslabdájuk volt, amelyből az ötödiket értékesítette Tálas Zsuzsi (25:17).

Jan De Brandt: “Történelmet írtunk: tavaly kijutottunk az Eb-re, most pedig Európa-liga-döntőt játszhatunk. Az álmok időnként valóra válnak.”

Ioannisz Kalmazidisz: “Nagyon sok hibával játszottunk, hiába voltak időnként jó támadásaink, a nyitások és a nyitásfogadások megpecsételték a sorsunkat.”

A magyar női röplabda-válogatott a fináléban az Izraelt másodszor is 3:0-ra verő törökökkel találkoznak. A döntő első mérkőzését csütörtökön 18:30-tól játsszák majd Érden, a visszavágóra pedig vasárnap, Törökországban kerül sor. A hazai találkozóra jegyeket a www.roplabdaeuropaliga.hu oldalon keresztül, vagy a helyszínen, az Érd Arénában lehet vásárolni (Érd, Velencei út 39-41.) A felnőtt 1.500 Ft-ba, a diák és nyugdíjas belépők 1.000 Ft-ba kerülnek. 14 év alatt díjmentes az esemény látogatása.

MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 3:1 (–22, 19, 11, 17)

Szombathely, 650 néző. Vezette: Porvaznik (szlovák), Bloemhard (holland).
Magyarország: Tálas 4, Horváth D. 16, Dobi 9, Vacsi 4, Sándor 25, Liliom 1. Cserék: Kötél D. (liberók), Kötél Zs., Széles 2, Szakmáry 1, Pallag 7. Szövetségi kapitány:Jan De Brandt
Görögország: Vaszilantonaki 11, Lampruszi 5, Merteki 9, Hantava 5, Giota 12, Hrisztodulu 2. Cserék: Artakianu (liberó), Nomiku 4, Vergidu, Keleszidu, Kioszi 2, Kavvadia. Szövetségi kapitány: Ioannisz Kalmazidisz.
Az eredmény alakulása: I. játszma: 6:8, 8:8, 11:16, 19:20, 20:23, 21:24. II. játszma: 8:6, 10:7, 16:15, 22:16, 24:19. III. játszma: 4:0, 8:4, 16:8, 22:8, 24:11. IV. játszma: 4:1, 8:4, 8:7, 11:7, 16:10, 19:10, 24:13.

 

Címkék