Tárnok testvértelepüléseinek találkozója

Nem csak városunkban, hanem a közeli Tárnokon is testvértelepülési találkozót tartottak a hétvégén. A szomszédos Tárnok, a felvidéki Csallóköztárnok és az erdélyi Csíkmadaras küldöttsége az “Európa a polgárokért” elnevezésű program keretében találkozott egymással.

Hasonló tartalmaink:

A szlovák, a román és a magyar község kapcsolata négy évvel ezelőtt kezdődött. Az azóta eltelt időben természetesen már több találkozásra került sor a felek között, de olyan alkalom, mint a mostani, amikor mindhárom település küldöttsége egy időben és egy helyen találkozhatott, arra korábban még nem volt példa.

Szolnoki Gábor, Tárnok polgármestere által is említett “Európa a polgárokért” című program célja, az Unió történelmének és működésének alaposabb megismertetése, az uniós szakpolitikák és döntéshozatali folyamatok bemutatása, valamint a polgárok aktív szerepvállalásra és demokratikus részvételre való ösztönzése.

Az eseményt megnyitó Aradszki András országgyűlési és Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő is az egymással való kapcsolattartás, az együttműködésben rejlő lehetőségek és a közös gondolkodás fontosságát hangsúlyozta, ami – többek között – az ilyen és ehhez hasonló testvértelepülési együttléteken tud megvalósulni.

Szolnoki Gábor szerint, az önkormányzatok csupán a keretet és a lehetőséget adják, hogy az emberek megismerkedjenek egymással. Minden további kapcsolat vagy együttműködés már csak rajtuk múlik.

A három napon át tartó testvértelepülési találkozó alkalmával közös meccsnézés, a manapság már hagyománynak számító lecsófőző fesztivál illetve sok más kulturális program próbálta meg közelebb hozni egymáshoz a három község polgárait.

Would you like to replay the video?
Címkék