Szociális ellátás: bővülhet a kedvezményezettek köre

Pozitívan érintik a rászorulókat azok a szociális ellátást érintő változások, amelyekről csütörtökön szavaz Érd város közgyűlése. Az önkormányzat szociális és egészségügyi bizottsága egyhangúlag elfogadta és tárgyalásra javasolja az idén március 1-től hatályos rendeletmódosításokat. 

Közel fél év telt el a települési támogatások jogintézményének bevezetése óta, ezért a Humán Iroda szociális csoportjának munkatársai megvizsgálták a szabályozás gyakorlati hatásait, áttekintették a helyi rendeletben elvárt és a ténylegesen bekövetkezett hatásokat, számba vették mindennapi tapasztalataikat, majd ezen eredményeket figyelembe véve, javaslatot tettek a szociális rendelet több ponton történő módosítására.

Ennek megfelelően, többek között, magasabb összegben kerül meghatározásra a szociálisan rászoruló személyek részére adható, a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásokat segítő települési támogatáskor megállapított jövedelemhatár az egyedül élő személyek esetén, hiszen az egyszemélyes háztartás számára nagyobb megterhelést jelenthet a lakásfenntartáshoz kapcsolódó mindennapi kiadások biztosítása.

A tartósan gondozásra, ápolásra, szoruló közeli hozzátartozó otthoni ellátását végző nagykorú hozzátartozó részére biztosított támogatás megállapításához szükséges környezettanulmányt – ha az ápolt nem Érden tartózkodik – a társszervektől is elfogadják.

Enyhítik a jogosultsági feltételeket a gyógyszerkiadásokhoz, gyógyászati segédeszközök viseléséhez nyújtott települési támogatás esetében is. Az egyedül élők esetén a gyógyászati kiadások összege az egy főre jutó jövedelem jelenlegi 20-ról 15 százalékra csökkentik, ugyanakkor a támogatási kört kibővítik a fogászati kezelésekhez nyújtott támogatással.

Javasolják, hogy a gyermekek egy, illetve két éves kora között biztosítandó agyhártyagyulladás elleni védőoltás támogatását a család jövedelme és vagyoni viszonyától függetlenül biztosítsa az önkormányzat.

A bárányhimlő elleni védőoltás a közösségbe járó óvodaköteles gyermekek esetében javallott, de támogatás igénylése esetén a szociális rászorultságot is vizsgálni kell. A humán papillomavírus elleni védőoltás támogatását pedig kiterjesztenék a fiúk részére is, mert ez a vírus férfiak esetében is több rosszindulatú megbetegedés kialakulásáért felelős.

A lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó, hátralékot felhalmozó személyek részére nyújtott támogatás esetében a módosítási javaslat szerint, 50 ezer forintig a teljes hátralék összege kerüljön kiegyenlítésre, és csak az e fölötti rész esetén kell figyelembe venni a százalékos csökkentést. A rendeletmódosításban továbbá javasolják, hogy az egyedül, vagy kizárólag házastársukkal, élettársukkal együtt élő, 90. életévüket betöltött személyek esetében, a jövedelmi és vagyoni viszonyuktól függetlenül, míg a 70 és 90 életév közötti személyek estében, pedig a jövedelmi viszonyuktól függően, az önkormányzat vállalja át a hulladékszállítás térítési díját!

A nyáron elszenvedett jelentős viharkárokra tekintettel, a szociális rendelet módosítás kitér arra is, hogy a „vis maior” támogatás mellett, az életveszélyessé vált ingatlan karbantartási munkálataihoz is nyújtson azonnali támogatást az önkormányzat.

2015. szeptember 1-től az idevonatkozó jogszabály alapján bővült az ingyenes étkeztetést igénybe vevő gyermekek, a bölcsődei és óvodai ellátásban részesülő kicsinyek köre. Ők az ingyenes étkezésre akkor jogosultak, ha a családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 89 408 forintot.

A város szociális rendeletének módosításairól október 22-ei ülésén dönt a közgyűlés.

Érdi Újság, Bálint Edit 

 

 

Címkék