Ezerszáz háztartás kap csatornát Sóskúton

A próbaüzemhez érkezett Sóskút község szennyvízközmű-beruházása, amelynek keretében mintegy 1100 háztartás csatlakozik rá az idén kiépített csatornahálózatra. Több évtizedes tervezés után Sóskút életében egy álom válik valóra – mondta a település polgármestere, König Ferenc.  

Hasonló tartalmaink:

A 2015 februárjában indult kivitelezési munkálatok során egy napi 350 köbméter kapacitású biológiai szennyvíztisztítót több mint 14,5 kilométer gravitációs gerincvezetéket, 4,7 kilométer nyomott gerincvezetéket 124 darab házi átemelőt és 7,3 kilométer bekötőcsatornát építettek ki a Pest megyei településen.

A szennyvízberuházás Sóskúton jelentős környezetvédelmi előnyökkel jár, mivel a településen korábban a szennyvízelhelyezés egyedileg történt – a talajban történő elszikkasztással, illetve elszállítással, így a szennyvíz mintegy 80-90 százaléka került a természetbe. A mintegy nettó 1,9 milliárd forint értékű beruházásban egy napi 350 köbméter feldolgozó kapacitású szennyvíztisztító telepet is felépült, amely a próbaüzem első tapasztalatai szerint jóval az előírt határértékek alá szorította a természetbe kerülő, tisztított víz szennyezettségi mutatóit. A Pest megyei település fenntartható, környezeti szempontból is hozzáadott értéket képviselő megoldást alkalmaz, így a károsanyag-mentesített víz a nem túl távoli jövőben akár mezőgazdasági öntözésre is újrahasznosító lesz.

Sóskúton a szennyvízközmű-beruházás kiemelkedő lakossági támogatottságot élvezett már a kivitelezést megelőző időszakban is, hiszen a Sóskúti Vízközmű Társulat felé a mintegy háromezer fős lakosság több mint 80 százaléka jelezte, hogy élni kíván a csatornahálózatra való csatlakozás lehetőségével. A beruházás befejezéséig a rácsatlakozás aránya várhatóan magas lesz és rövid időn belül megközelíti a száz százalékot.

Több évtizedes tervezés után Sóskút életében egy álom válik valóra – fogalmazott a település polgármestere. König Ferenc (képünkön) szerint a csatornafejlesztés környezetvédelmi szempontból is kiemelt jelentőségű, hiszen Sóskút teljes közigazgatási területe fokozottan érzékeny besorolású a felszín alatti vizek miatt. A község mélyebb fekvésű területei magas talajvízállásúak, a csatornázottság híján elszikkasztott szennyvíz így a talajvízbe jutna, nagy területeket beszennyezve ezzel, és akár a talaj mélyebb rétegeibe is eljuthat. A település legnagyobb vízfogyasztó és szennyvízkibocsátói, valamint az összes önkormányzati intézmény és épület már rákötött a csatornahálózatra. Sóskút polgármestere hozzátette: a település lakói kiemelkedően nagy arányban támogatták a beruházást, és a gerinchálózat kiépítése során is példás türelmet tanúsítottak.

A 2012 őszén kezdődött, mintegy nettó 1,9 milliárd forint értékű szennyvízberuházás – a Környezet és Energia Operatív Programban ((KEOP-1.2.0/09-11-2011-0024) – százszázalékos európai uniós támogatást nyert el. A csatornafejlesztésre meghirdetett kivitelezői közbeszerzési pályázatot a Strabag MML Kft. nyerte el.

 

Címkék