Ments meg három életet!

A vér semmivel nem pótolható, nagy szükség van rá a gyógyításban és az életmentésben. A Magyar Vöröskereszt Érdi kirendeltsége véradást tart 2016. január 22-én az Érd FM 101.3 szerkesztőségében (Érd felső és Érd alsó állomások között, a Mária és a Magdolna utca találkozásánál lévő épületben), 11 és 14 óra között. Különlegesség, hogy a véradók a kulisszák mögé is beleshetnek, így aki aznap eljön, hogy másoknak segítsen, egyúttal megnézheti, hogy milyen a munka egy rádió szerkesztőségében, hogyan készül az adás.

Hasonló tartalmaink:

Minden 18 és 65 év közötti személy, aki egészségesnek érzi magát, elmehet vért adni. Az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai felveszik az adatokat és a rutinvizsgálat után kapott egészségügyi lappal lehet vért adni. Az orvossal folytatott beszélgetés közben kiderülhetnek olyan kizáró okok, amelyekre esetleg nem is gondolunk, mint például egy friss tetoválás, vagy egy nemrégiben felhelyezett piercing, de egy, a napokban elmúlt herpesz is kizáró okot képez. Ezen kívül megfelelő fizikummal is kell rendelkezni – folytatta Janzsó Mónika – 50 kg testtömeg alatt nem lehet vért adni.

A Magyar Vöröskereszt munkatársai biztatják a fiatalokat arra, hogy legyenek donorok, ezért szervezik a véradásokat gyakran iskolákba, hogy amint betöltik a 18. életévüket, a véradás természetes dolog legyen számukra. Legtöbb esetben az információ hiánya miatt nem is foglalkoznak a véradás gondolatával – tette hozzá a kirendeltség vezetője.

Janzsó Mónika elmondta, hogy egy férfi évente ötször, egy nő évente négyszer adhat vért, amivel alkalmanként, a levett 4,5 dl vérrel három ember életét mentheti meg.

Hallgassa meg az interjút!

Érden és a környező településeken is lesz januárban véradás, melyre minél több donort várnak. Ma, január 15-én, Törökbálinton, majd január 22-én délelőtt Érden az Érd FM 101.3 épületében és ugyanezen a napon délután Tárnokon is várják a véradókat.

Címkék