Győzni kell!

Médianyilvános edzést vezényelt az Érd Arénában a magyar női kézilabda válogatott két szövetségi kapitánya, az FTC-Rail Cargo Hungaria vezetőedzője, Elek Gábor és a Győri Audi ETO KC-t irányító Ambros Martín.

Hasonló tartalmaink:

Mint ismert, a magyar női kézilabda válogatott szűkített, 18 fős keretében három jelenlegi és négy korábbi érdi kapott helyet, míg Szabó Laura a korosztályos válogatottban, Andjela Bulatovics Montenegróval, Katarina Krpezs-Slezák pedig Szerbiával edz jelenleg.

A március 9-i Lengyelország ellen Koszalinban, illetve a március 13-i Érd Arénában rendezett Európa-bajnoki selejtezőre készülő magyar válogatottnak igencsak mosolygósan kezdődött a napja. Feszültségnek nyoma sem volt, úgy tűnt, hogy a hat csapatból érkező 18 játékos, mintha évek óta sülve-főve együtt töltené idejét, már a tízórai csapatfotózáson is gyakran átcsapott a mosoly nevetgélésbe. Azért ha nehezen is, de sikerült elkapni a vidám pillanatokat.

Az edzés előtt még Ambros Martín, Elek Gábor és a másodedző, Siti Bea is csatlakozott a lányok jó kedélyállapotához, sőt hárman úgy beszélgettek, mintha egy-egy bajnokin nem ellenfelek lennének…

Az edzés kezdetén Elek Gábor tartott egy apróbb eligazítást. Bemelegítés gyanánt kilenc párt alkottak magasság és súly szerint (Janurik–Mészáros, Klivinyi–Szucsánszki, Kisfaludy–Hornyák D., Orbán Adrienn–Kovacsics, Schatzl–Lukács, Szekeres–Zácsik, Triscsuk–Erdősi, Bíró–Kiss, Szamoránsky P. –Kovács Anna).

A legkülönfélébb egymást cipelő gyakorlatok mellett a lányok kézen fogva futkároztak alapvonaltól alapvonalig. A legextrémebb elem az volt, amikor az duó egyik fele oldalsó középtartásban (kezét oldara kinyújtva) állt, a másik tag pedig a hátára ugrott, innen pedig körbe kellett mennie társán, anélkül, hogy lába a földet érintené…

A lányok is érezték, hogy a teljesítmény mellett azért a csapat összekovácsolása is fontos, ezért is a saját jó hangulatukkal vettek részt a vidám edzésen.

Az Elek Gábor által vezényelt negyven perces gyakorlatok után Ambros Martín vette át az irányítást, aki több csoportos elemet gyakorolt. Volt, hogy egyszerre három csapat volt a pályán, s játszott két kapura, de a lányok cicáztak is egymással.

Azt lehetett látni, hogy mindamellett, hogy kellően elfáradtak és edzettek a válogatott tagjai, eközben végig jól érezték magukat.

Ha ez a hangulat kitart a szerdai koszalini és a vasárnapi érdi mérkőzésig, akkor garantált a kettős siker.

„Mindig csodálatos érzés a címeres mezt viselni, szerintem ez Ambrosnak is az, aki spanyol nemzetiségű, de neki is megtisztelő.” – kezdte Elek Gábor. „Erre tettünk most fel mindent. Azt tisztázzuk, hogy egyikünk sem varázsló, nem is gondoljuk magunkról. Azzal lehetünk sikeresek, hogy ha ez a csapat kirobbanó mentális és morális állapotban van, erre játszunk most mi is minden tudásunkkal. Szakmai dolgokat is előveszünk, csiszoljuk a támadást és a védekezést, a lerohanást, a visszarendeződést, de a leglátványosabb dolgokat abban lehet előteremteni, hogy jókedélyű, pozitív és optimista csapatot generáljunk. Azért utazunk Lengyelországba, hogy győzzünk, ez nem is kérdés. A hazai meccsen pedig kötelező győzelmet várunk el. Kint egy hosszú utazás és nap után lehet, hogy lesz olyan helyzet, amire azt mondom, nem vagyunk a legfrissebbek, de az itthoni meccsre ezt nem tudjuk elfogadni.” – fogalmazott Elek Gábor.

„Óriási, nem tudtam, tőled tudtam meg. Pozitív dolog, nagyon örülök neki” – felelte arra a felvetésünkre Elek Gábor, hogy már szombat óta nem lehet jegyet venni az Érd Arénában rendezett vasárnapi mérkőzésre, mert minden belépő elfogyott.

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: 
BÍRÓ Blanka (Ipress Center-Vác), JANURIK Kinga (ÉRD), KISS Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), ORBÁN Adrienn (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: HORNYÁK Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: KOVACSICS Anikó (Győri Audi ETO), SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: KISFALUDY Anett (ÉRD), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZAMORÁNSKY Piroska (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (ÉRD), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), TRISCSUK Krisztina (Dunaújvárosi KKA), ZÁCSIK Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok KC), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány: ELEK Gábor, Ambros MARTÍN
Edző: Siti Bea

A VÁLOGATOTT PROGRAMJA MÁRCIUSBAN
EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐK
3. forduló – március 9., 20.30, Koszalin: Lengyelország–Magyarország
4. forduló – március 13., 18.30, Érd Aréna: Magyarország–Lengyelország
Az 5. és 6. fordulót júniusban rendezik, a magyar válogatott előbb Szlovákiában, majd Finnország ellen itthon lép pályára.

A csoport állása: 1. Magyarország 4 pont (70–44), 2. Lengyelország 4 (52–33), 3. Szlovákia 0 (40–55), 4. Finnország 0 (37–67)
A csoport első két helyezettje, valamint a 7 selejtezőcsoport legjobb harmadik helyezettje vehet részt a 2016 decemberi svédországi Európa-bajnokságon.

fotók: Szakóca Photography, Sebők Ferenc

Címkék