A sajátos nevelési igényű gyermekekről

A XVIII. Óvodai Szakmai Napok legutóbbi programjának témája a sajátos nevelési igényű, elsősorban az autizmussal élő gyerekekkel való foglalkozás volt. Molnárné Bognár Éva, gyógypedagógus tartott előadást a témában, aki több mint 15 éve foglalkozik autista gyermekekkel, az ő integrálásukkal.

Hasonló tartalmaink:

A szakmai napok keretében az óvónőknek az Ófalusi Tagóvodában tartott előadáson a szakember elmondta: az autizmussal élő gyerekek helyzete azért nagyon speciális, mert sok esetben külsőleg láthatatlan az ő problémájuk. Mivel az autizmussal élő gyerekek igen nehezen alkalmazkodnak egy közösséghez, ezért fontos, hogy adott esetben az óvodapedagógusok megteremtsék számukra az alkalmazkodáshoz megfelelő teret – hangsúlyozta a gyógypedagógus.

A Kincses Óvoda Ófalusi Tagóvodája integráló intézmény, így szinte minden csoportban van sajátos nevelési igényű, autista vagy éppen értelmileg akadályozott gyermek. Pócsiné Sivák Erzsébet, az Ófalusi Tagóvoda vezetője hangsúlyozta: minden gyermek más, így minden gyermeket más-más módszerrel kell nevelni, intergrálni. Majd hozzátette: intézményükben igen hatékony az autista gyermekek integrálása, és mivel a gyerekek toleránsabbak, mint a felnőttek, így a többi óvodás könnyen elfogadja a valamilyen problémával küzdő társát.

Címkék