Mandulavirágzás Tárnokon

A tárnoki Öreghegyen a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat szervezésében idén is megtartották a tavasz beköszöntét jelző ünnepet, a Krvatacskát. Az egyházi és világi hagyományokból egyaránt táplálkozó eseményre sokan kilátogattak.

Hasonló tartalmaink:

Krvatacska azaz vérfrissítés. Noha Gyümölcsoltó Boldogasszony néven az ünnep Magyarországon ismerősen csenghet, azonban a helyi, egykoron nagyobb számban élő szlovák nemzetiség révén Tárnokon mégis ezen a néven honosodott meg, amit a szomszédos településen idén, rendhagyó módon a szokásosnál egy héttel később, április 2-án tartották meg. Ennek oka, hogy az esemény eredeti időpontja, március 25-e ebben az évben Nagypéntek napjára esett.

A szervező úgy fogalmazott, ahogy Jézus Krisztus fogantatása is egy új világ kezdete volt, úgy a tavasz is mindig egy új időszak az ember és a természet életében, amit érdemes évről-évre felidézni.

A mandulavirágzás ünnepének is nevezett Krvatacskát a Tárnoki Szlovák Önkormányzat szervezte. Az Örgehegyen felállított színpadon egymást követték a helyi és környékbeli kulturális egyesületek produkciói, miközben, akár a szlovák eredetű tócsnit is meg lehetett kóstolni.

Ugyanakkor a hagyomány szerint, az ünnep valódi színtere mégsem ez, hanem a pincék voltak. A tavalyi bor kóstolása, közös éneklés, beszélgetés, mulatozás. Valahogy így nézett ki egy régi Kravatacska, mondta el a sokat látott borosgazda, a szintén szlovák származású Lizicska József.

Jóllehet a Krvatacska eredeti tradíciói már sok szempontból kiveszőben vannak, de abban mindenki egyetértett, hogy a közösségi együttlét még manapság is fontos az embereknek.

Címkék