Ma van a Föld napja!

Április 22-én minden éveben világszerte megünneplik a Föld napját és különböző programokat szerveznek. Közös faültetést, rajzpályázatokat, szemétszedést. Érden is különböző programokkal hívják fel a figyelmet környezetvédelmünk fontosságára.

Hasonló tartalmaink:

Története

A mozgalmat a Föld védelmében Denis Hayes akkori amerikai egyetemi hallgató indította 1970. április 22-én. Hayes azóta az alternatív energiaforrások világhírű szakértője és kutatója lett. Az első ünnepen mintegy 25 millió amerikai vett részt, hogy felhívja a figyelmet bolygónk romló környezeti állapotára és tiltakozzon a vizek és a levegő szennyezettsége, a fajok kiirtása, a természetes élőhelyek eltűnése ellen.

A Föld napja megrendezésének hagyományát Gaylord Nelson szenátor iktatta be, majd 1989-ben megalakult a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont, mely havonta küldött hírlevelet a világ minden országába. Az azóta eltelt évek során több mint 125 ország polgárai és civil szervezetei kapcsolódtak be a programba.

A Föld napja világszerte

A washingtoni WorldWatch Institute 1990 óta minden évben ezen a napon adja ki jelentését a világ környezeti állapotáról, A világ helyzete címmel. A Föld napjához kapcsolódó eseményeket a szabadegyetemi előadásoktól, faültetésektől, workshopoktól a hulladékok újrahasznosításának megszervezésén át a felvonulásokig világszerte kiemelt médiafigyelem kíséri.

A Föld napja Magyarországon

Hazánkban 1990 óta rendezik meg a Föld napját. Az azóta folyamatosan, ám nem elég dinamikusan fejlődő civil társadalom számos szervezete tűzte az eseményt zászlajára. A napot évek óta legmarkánsabban jellemző esemény a Critical Mass kerékpáros felvonulás, egyre bővülő felvonuló létszámmal, de számtalan egyéb környezetvédelmi és figyelemfelhívó eseményt időzítenek ekkorra. „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – hangzik a Föld Napja mozgalom egyik jelmondata. A felhívásra reagálva Magyarországon létrehozták a Föld Napja Alapítványt, melynek honlapján tájékozódhatunk az aktuális programokról, tesztekkel mérhetjük környezettudatosságunkat, szén-dioxid-kibocsátásunkat és ökológiai lábnyomunkat illetve megrendelhetjük az említett „A világ helyzete” című kiadvány magyar fordítását. Az alapítvány – a Föld napja egész világra kiterjedő célkitűzéseivel összhangban – az egyén és szűkebb illetve tágabb közössége felelősségét, cselekvési lehetőségeit igyekszik hangsúlyozni. Az önkormányzatok, iskolák április 22-én hazánkban is igyekeznek környezetvédelmi akciókkal és programokkal előrukkolni (vetélkedők, szemétszedés, környezeti nevelési workshopok, iskolai kirándulások). A legtöbb ismert nagyvállalat, szolgáltatás is fontosnak tartja, hogy példát mutasson környezetbarátságával. Kampányokat, versenyeket rendez, gyermeknek szóló programokkal kedveskedik.

A Föld napja Érden

A jeles nap alkalmából  újra a városba látogat Pingvin Pityu. Hiszen Érden már több éve szelektív hulladékgyűjtési roadshow-kat tartanak óvodás és iskoláskorú gyermekek számára. Az Ö.T.H.É.T. Egyesület a városi főtéren tart egész napos programot, amire szeretettel várják a kicsiket és szüleiket.

Föld Napja alkalmából családi délutánt szervez a Magyar Földrajzi Múzeum Érden április 23-án. A felnőtteket környezetvédelmi témájú előadások, a kicsiket pedig kézműves foglalkozások, biológia show és óriás társasjáték várja.

Címkék