Csodás diadal

Mint ismert, a magyar labdarúgó-válogatott 2–0-s győzelmet aratott Ausztria ellen a franciaországi Európa-bajnokság F-csoportjának nyitómeccsén. A magyar csapat 30 éve nem vett részt világversenyen, kontinensviadalon pedig 44 éve volt érdekelt. Ehhez képest Bernd Storck legénysége keresztülhúzta nemzetközi szakma számításait.

Hasonló tartalmaink:

Ahogy minden magyar, úgy a csapat tagjai is felfokozott hangulatban várták a találkozót, de már a Himnusz alatt is lehetett látni a játékosok arcán az elszántságot. Mégis az osztrákok voltak veszélyesebbek a meccs elején, akiknek legértékesebb játékosa, a német Bayern Münchenben játszó David Alaba már fél perc után kapufát lőtt.

A kezdeti drukk hamar elillant, nagyjából az első tíz perc után a magyar csapat megnyugodott, de addig is és ez után is jól zárta a területeket, nem hagyta kibontakozni az osztrák akciókat.

A válogatott minden játékosa most vett részt élete első nagy tornáján, melyre a szövetségi kapitány, Bernd Storck remekül felkészítette őket. A csapat jól szervezett, taktikus, harcos, alázatos és motivált szellemben lassacskán átvette a meccs irányítását, hiszen az első félidőben többet is birtokolta a labdát. Az eddigi felkészülési mérkőzésekkel ellentétben nyílt, támadójátékkal rukkoltak ki Dzsudzsák Balázsék, akik több lövésig jutottak, de a szünetben maradt a gól nélküli döntetlen.

A fordulás után aztán már teljesen sikerült lenyugodnia a magyar csapatnak, amely láthatóan élt a lehetőséggel és élvezte a játékot – gyakran olyan érzése lehetett az embernek, hogy egy grundon játszanak barátságos meccset a felek. De erről szó sem volt, igazi csata volt a pályán, majd a tudatos támadásépítés után Kleinheisler László és Szalai Ádám pazar összjátékából utóbbi 550 napos gólcsendjét megtörve szerezte meg a vezetést a magyar válogatottnak a 62. percben!

Másfél perccel később a belső védő, Martin Hinterregger ugyan az Európa-bajnokságok legidősebb résztvevőjének, Király Gábornak a kapujába lőtt, ám még ez előtt Aleksandr Dragovic rúgta fel Kádár Tamást, s az osztrákot második sárga lapja miatt kiállították.

A sógorok mindent egy lapra feltéve támadtak, de eredménytelenül, sőt az időközben Szalait váltó Priskin ugratta ki a Kleinheisler Lászlót váltó Stieber Zoltánt, aki tanári mozdulattal emelte át Robert Almer kapust, 2–0!

A mieink csúsztak-másztak, hogy megtartsák az eredményt és a papírformát alaposan felborítva megnyerjék első mérkőzésüket a franciaországi Eb-n.

Ami utána jött, az már csak hab a tortán, merthogy a statisztikákkal foglalkozó tekintélyes portál, a whoscored.com Gera Zoltánt 8.44-es átlagú osztályzattal díjazta, amely az eddigi Eb-n a nyolcadik legjobb teljesítmény, míg Kleinheisler Lászlót több külföldi médium is az első forduló álomcsapatába tette.

A kontinensviadalon a világbajnoki címvédő Németország csapata kapta az eddigi legmagasabb osztályzatot a whoscored.com-tól, 7.50-es osztályzattal, mögöttük a mieink átlaga a legjobb 7.21-gyel.

Az F-csoport másik meccsén némi meglepetésre Portugália csak 1–1-es döntetlent ért el Izland ellen, így jelenleg a magyarok vezetik a kvartettet.

A mieink június 18-án, szombaton, 18 órától Izland ellen lépnek pályára a marseille-i Stade Velodrome-ban.

A csoportból az első két helyezett egyenes ágon jut tovább a nyolcaddöntőbe, míg a hat kvartett négy legjobb csoport-harmadikja is érdekelt lesz az egyenes kieséses szakaszban.

F-CSOPORT, 1. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–AUSZTRIA 2–0 (0–0)

Bordeaux, 34 424 néző. Vezette: Turpin (francia)

MAGYARORSZÁG: Király G. – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Gera, Nagy Á. – Dzsudzsák, Kleinheisler (Stieber Z., 79. perc), Németh K. (Pintér Á., 89. p.) – Szalai Á. (Priskin, 69. p.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck

AUSZTRIA: Almer – Klein, Dragovic, Hinteregger, Fuchs – Baumgartlinger, Alaba – Harnik (Schöpf, 78. p.), Junuzovic (Sabitzer, 59. p.), Arnautovic – Janko (Okotie, 65. p.). Szövetségi kapitány: Marcel Koller

Gólszerző: Szalai (62. p.), Stieber (87. p.)

Kiállítva: Dragovic (66. p.)

PORTUGÁLIA–IZLAND 1–1 (1–0)

Saint-Étienne, 38 742 néző. Vezette: Cakir (török)

Gólszerző: Nani (31. p.), ill. B. Bjarnason (50. p.)

 Június 15-én három mérkőzést rendeznek:

15.00: Oroszország – Szlovákia

18.00: Románia – Svájc

21.00: Franciaország – Albánia

Címkék