Nyugdíjba megy az Ipartestület ügyvezetője

Mintegy nyolcvanan gyűltek össze péntek este az Alispán utcai székházban, hogy Csóli Csabát köszöntsék. A hatvanhárom esztendős üvegcsiszoló mester huszonhárom éve ügyvezetője a testületnek, és most nyugdíjba készül – bár azt, hogy végképp itt hagyja őket, iparos társai el sem tudják képzelni.

Hasonló tartalmaink:

– Szeretnénk őt visszacsábítani nyugdíjasként is. Nincs olyan emberünk, aki ezt az igen összetett, sokoldalú munkát el tudná látni – mondta lapunknak Szabó István, az ipartestület elnöke, hangsúlyozva: az, hogy az Érd és Környéke Ipartestület a rendszerváltás után fennmaradt, Csóli Csabának köszönhető – az ország hasonló szervezeteinek zöme a ’90-es évek elején megszűnt.

– Nehéz éveket éltünk át, komoly adósságunk volt. Csóli Csaba, aki akkor került az ügyvezetői székbe, elérte, hogy az ipartestület olyan tevékenységeket vállaljon fel – a tanfolyamoktól a székház bérbeadásáig –, amelyek bevételéből ki tudtunk lábalni adósságainkból, és a működésünket is finanszírozni tudtuk. Neki, és a mellette dolgozó kolléganőknek köszönhetjük, hogy vagyunk, hogy van székházunk és működünk – zárta szavait Szabó István.

Csóli Csaba Az Érdi Újságnak elmondta: bár nyugdíjba készül, az ipartestület előtt olyan nagy feladat áll, amit még szeretne véghezvinni.

– Szeretnénk az Alispán utcai épületünkből új helyre költözni, a város központjába. Olyan új székházat építenénk, amely az érdi ipartestületi tagoknak műhelyet, üzletet, irodát is biztosítana, mondhatni, érdi kisvállalkozói üzletközpontként működne. Tárgyalunk a város vezetésével arról, hogyan tudnánk megvalósítani ezt az elképzelést, amit – ha a tagság és az elnökség is úgy dönt –, szeretnék nyugdíjasként is megvalósítani – mondta az ünnepelt, hangsúlyozva: ha feladat van, azt örömmel végzi.

– Új típusú érdekképviseletet szeretnénk létrehozni: az általános helyett személyre szabott érdekképviseletet valósítunk majd meg azért, hogy tagjaink munkához jussanak, és a város érdekében dolgozhassanak – zárta szavait.

Az ünnepségen – amelyen az ipartestület jelenlegi és volt elnöksége, az iparkamara és a város vezetősége, és természetesen Csóli Csaba barátai és családja vettek részt – többen is köszöntötték az aranykoszorús mestert. Kollégák, barátok idézték fel közös élményeiket, elért eredményeiket.

T. Mészáros András polgármester köszöntőjében az ipartestület és az önkormányzat tervéről beszélt: a jelenlegi székházban a létrejövő tankerületi központ kapna helyet, a szervezet pedig átköltözne egy új épületbe, ahol tagjai különféle szolgáltatásokat tudnának nyújtani.

– Az itt élő kézművesek, kisiparosok, szolgáltatók nagyon fontos részét képezik Érdnek. Az ipartestületre pedig jellemző volt, hogy mindig jól együttműködött a város vezetésével, bárki is állt az élén. E szándékot legerősebben Csóli Csaba képviselte. Szeretném megköszönni mindazt, amit 1990 óta tettél ezért a városért, és arra kérünk, segítsd megvalósítani a nem is olyan régen kitűzött célokat: hozzuk létre azt az új ipartestületet, amelyre a városnak szüksége van, és ami erőteljesen be tud illeszkedni a város szövetébe – mondta köszöntőjében a polgármester.

Csóli Csaba nemcsak az ipartestület ügyvezetője, hanem üvegcsiszoló mester is. Mint Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke beszédében emlékeztetett rá, a hazai üvegcsiszolókat is összefogja, képviseli, szakmai munkájával segíti. Kiemelkedő munkájáért az IPOSZ Csóli Csabát a Magyar Kézművességért díj arany fokozatával jutalmazta, amit az elnök adott át az ünnepeltnek.

Csóli Csabát megajándékozták barátai, kollégái, a város vezetése – a legnagyobb ajándék azonban az a szeretet, elismerés volt, amely nemcsak a felszólalók szavaiból, hanem a jelenlévőkből is áradt az aranykoszorús mester felé.

Ahogy dr. Vereczkey Zoltán, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke fogalmazott: ez az ünnepség kijárt Csóli Csabának, és kijárt a pillanatnak.

– Nagyon szép életutat jártál be, amihez minden vállalkozó csak gratulálni tud – mondta.

Címkék