Közösségek Otthona épül az Alsó utcában

Már elkezdték az alapozását annak az új létesítménynek, amely a Jézus szíve katolikus templom mellett épül és közösségi házaként funkcionál majd. A tervek szerint főként a híveket szolgálja majd az épület, de a rendezvényeket bárki látogathatja, akit érdekelnek az adott egyházi programok.

Hasonló tartalmaink:

A mintegy 300 négyzetméteres, kétszintes és közel száz fő befogadására is alkalmas társasági épület létrehozása már nagyon régi álma volt az érdi egyházközségnek. Annál is inkább, mert a hívek nem egyszer megfogalmazták, szívesen maradnának még együtt egy-egy szentmise vagy jeles ünnep, családi esemény, például keresztelő, vagy esetenként akár temetés után, de erre eddig nem volt lehetőségük, mert nincs a célnak megfelelő helyisége a katolikus egyházközségnek.

Étterembe nem szívesen mennének, mert nem tudják megfizetni, a családi ház pedig alapvetően szűkösnek bizonyul egy szélesebb körű családi összejövetel, jeles esemény megtartására. Mivel ez az igény egyre gyakrabban merült fel a hívek részéről, az egyházközség elhatározta, hogy a saját ingatlanán, közvetlenül a templom közelében létrehozza a Közösségek Otthonát, amely többek között, az említett családi összejövetelekre is alkalmas lesz.

Az épületet úgy tervezték, hogy lesz majd egy nagy terem, amely száz-százhúsz fő befogadására is alkalmas, így a családi és egyházi rendezvényeken kívül lehetőség nyílik előadások, koncertek, egyéb programok megtartására is. Szükség esetén pedig mind a két szinten elférnek a résztvevők. Ha az épület elkészül, sokfajta lehetőség nyílik meg az egyház és természetesen az egyházon kívüli emberek számára is, hiszen a katolikus egyházközség attól sem zárkózik el, hogy más rendezvényeket is befogadjon.

Hajdú Ferenc, a templom plébánosa elmondta, korábban felmerült, hogy magát a templomot is átépítik, de ezt a bonyolult megoldások miatt kénytelenek voltak elvetni. Igaz, a régi és az új épület egymás mellé kerül, de a közösségi ház nem jelenti a templom bővítését csupán egy új, impozáns épülettel gazdagodik az egyházközség és általa Érd városa is. Annak is örülnek, hogy az új létesítménynek köszönhetően a templom akadálymentes megközelítését is meg tudják oldani. Most még csak több lépcsőt megjárva lehet oda bejutni, de az új épületet úgy kötik össze a templommal, hogy onnan lehet majd megközelíteni a templomot is, és ezt a mozgáskorlátozottak is akadálytalanul használhatják.

Sajnos korábban előfordult, hogy nagyobb események alkalmával nem fért be mindenki a templomba. Emiatt szerették volna bővíteni, de ez költségessé tette volna az építkezést, ezért maradtak ennél a megoldásnál. Az új épület viszont arra is alkalmas lesz, hogy a szertartást azok is figyelemmel követhessék, akik már nem férnek el a templom terében, hiszen egybe lesz nyitva a két épület.

Mint megtudtuk, a beruházás mintegy 48 millió forint költséggel jár, amit a saját forrás mellett pályázaton elnyert összegekből és az önkormányzat támogatásából sikerül fedezni. Az épület ugyan sok szempontból kötődik a katolikus egyházhoz, de Hajdú Ferenc úgy fogalmazott, hogy nem csak híveket hívatott szolgálni, hanem bárki mást, aki szívesen ellátogat majd a Közösségi Otthonba szervezett programokra. A templom melletti létesítményt várhatóan jövő tavaszra adják majd át.

Címkék