Megint hódít a feltöltőkártyás csalás

Az elmúlt időszakban ismeretlen elkövetők több mobiltársaság ügyfeleinek sérelmére követtek el visszaéléseket – figyelmeztetett a rendőrség. Az elkövetők általában rejtett számról telefonálnak, a mobilszolgáltató munkatársának adják ki magukat és nagyobb összegű nyereményt – utazást, telefont, pénzt – kínálva próbálják megszerezni a feltöltőkártya kódját, anyagi kárt okozva ezzel a tulajdonosnak.

Hasonló tartalmaink:

A beszélgetés nagyjából így zajlik: “Jó napot kívánok, X.Y. vagyok az ön telefonszolgáltatójától. Ön részt vett a nyereményjátékunkban és ön a szerencsés nyertes, gratulálunk! A nyereményéhez úgy juthat, ha feltöltőkártyát vásárol, és annak kódját bediktálja…”

Mit kell tudni, ha ilyen hívás érkezik valakinek a telefonjára? Magyarországon egyik telefontársaság sem szervez kódokat érintő nyereményjátékot. A telefontársaságok munkatársai telefonon keresztül soha nem kérik el a feltöltőkártya számát. Munkatársaik minden esetben azonosítható telefonszámról hívják ügyfeleiket. A hívás során bemutatkoznak és elmondják, hogy melyik társaság nevében telefonálnak, illetve a beszélgetésről minden esetben hangfelvétel készül.

Mit tehetünk, hogy ne váljunk áldozattá? Bármilyen gyanús esetben lépjünk kapcsolatba a mobilszolgáltató ingyenesen hívható ügyfélszolgálatával és győződjünk meg arról, hogy a minket hívó személy valóban a mobilszolgáltató munkatársa-e. Ha becsaptak minket, azonnal forduljunk a rendőrséghez! A legfontosabb, hogy soha, semmilyen körülmények között ne adjuk ki a feltöltőkártya kódját az iránta érdeklődő telefonálóknak!

Címkék