Mormonok Érden
Mormonok Érden

Az Érden is megtalálható “Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza” a mai napig az első számú és legjelentősebb mormon felekezet. Jelenleg 22 egyházközségük van  Magyarországon, 1994-ben alapították meg Érden a gyülekezetet, melynek 120-130 tagja van.

Hasonló tartalmaink:

“Egyházunk – ahogy a neve is mutatja -, létünk és bizonyságunk szerint Jézus Krisztus egyháza, valljuk, hogy ő vezeti egyházunkat, az ő tanításaira nézve tevékenykedünk” – mondta el Németh-Tóth Zsolt, a  Cövek elnökség első tanácsosa.

Joseph Smith egy vallási szempontból igencsak zavarosnak mondható időszakban, az 1800-as évek elején született az Egyesült Államokban. A katolikus és protestáns felekezetek mellett ekkortájt bontakozott ki az ébredésinek, helyreállításinak vagy restaurációsnak is nevezett vallási mozgalom, ami – noha – Krisztus tanításain alapult, mégis sok tekintetben új célokat tűzött maga elé.

Az 1779-es amerikai forradalom fényében az új keresztény nemzedék olyan egyházat kívánt, amely demokratikus elvekre épül és megadja a jogot az egyszerű embereknek, hogy maguk olvassák és értelmezzék az Újszövetséget.

A történelmi és protestáns egyházak mellett a helyreállítási mozgalomból is számos kisebb-nagyobb felekezet jött létre, de az akkor 15 esztendős Josep Smith-t inkább összezavarta, mintsem meggyőzte volna bármelyik is, ezért az Úrhoz fordult útmutatásért. Imádságának jutalma egy látomás volt, amelyben Isten és Jézus Krisztus alakja rajzolódott ki előtte, akik azt tanácsolták neki, hogy a földön lévő egyik egyházhoz se csatlakozzon, mert mindannyian tévednek.

A látomás hatására 1830-ban indult útjára a mormonizmus, ami – elsősorban – a Bibliából és a Smith által lejegyzett forrásokból meríti, sokszor meglehetősen bonyolult teológiai és ideológiai tanításait. Ugyanakkor, e tan lényegét azzal szokás összefoglalni, hogy létezésével azt az egyházat állítja vissza, melyet a Megváltó eredetileg alapított földi életében és, amely később elveszett a földről.

Ahogy a misszionáriusok elkezdték hirdetni a visszaállítás üzenetét, úgy az egyház hamarosan jelentős növekedésbe kezdett. Azonban Joseph Smith-t 1844-ben bekövetkezett halála hirtelen komoly zavart okozott, aminek eredménye, hogy az addig egységes mormonizmus több felekezetre oszlott. A mormon vallást azóta többször is megrengették kisebb-nagyobb szakadások, de az Érden is megtalálható “Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza” a mai napig az első számú és legjelentősebb mormon felekezet.

„Megmondtam a testvéreknek, hogy a Mormon Könyve a leghibátlanabb könyv a földön, és vallásunk záróköve, és aki annak szabályai szerint él, közelebb kerül Istenhez, mint bármely más könyv által.” Ezt maga Joseph Smith mondta a mormon vallás tanítását összefoglaló írásról, amelynek nagy szerepe volt az “utolsó napok szentjeinek” népszerűsödésében is.

A könyv három ősi, az idők során kihalt nép prófétáinak a gondolatait összegzi, amelyeket végül egy szintén korabeli proféta, Mormon illetve fia, Moroni jegyzett le, majd rejtett el. Joseph Smith egyik látomásában  az időközben megdicsőült Moroni jelent meg, aki megmutatta illetve arra utasította Smitht, hogy fordítsa le a szöveget angolra és adja közre. Noha a moromonok más szövegeket, így például a Bibliát is elismerik szent iratnak, de a Mormon Könyve jelenti vallásuk legfőbb forrását.

A mormon egyház központja az Egyesült Államok-beli Salt-Lake-City-ben található. A főtemplomon kívül a missziós területeken a mormonok csak imaházakat és gyülekezeti házakat működtetnek Az egyház tagjai számára előírás, hogy nem fogyasztanak alkoholt, kávét, teát, kábítószereket, nem dohányoznak és tilos a házasság előtti szex is. A hívek tizedet fizetnek minden jövedelmükből, melyet az egyház épületek építésére, fenntartására, humanitárius szolgálatokra valamint a világméretű misszionáriusi munkára fordít. Az egyháznak nincsen fizetett papsága, minden vezető az egyház elnökétől kezdve a kis egységek tagjaiig önkéntesen szolgál.

Az egyházközség csoportjai alkotják a cöveket, melynek vezetője a cövekelnök. A cövek szó nem található meg az Újszövetségben, hanem az ószövetségi sátor szóképéből ered, ahol a „sátrat” (vagyis az egyházat) cövekek tartják a helyén (lásd Ésaiás 54:2). mormon.org

Címkék