Halálcsoportba került az ÉRD

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) bécsi központjában elkészítette az EHF-Kupa négy csoportjának beosztását. Az ÉRD a C csoportba került az orosz Rosztov-Don, a német SG BBM Bietigheim és a norvég Byasen Trondheim mellé, így kijelenthető, hogy Szabó Edináék a halálcsoportba kerültek.

Hasonló tartalmaink:

1124_kezilabdaA csoportkörről fontos megjegyezni, hogy azonos országból érkező csapatok nem kerülhettek ugyanabba a négyesbe, így négy német csapat elkerülte egymást, úgy, ahogy a három orosz és a két-két magyar, dán, francia és norvég is. Ezért az ÉRD lehetőségei összesen tizenkilenc különböző opcióra korlátozódtak.

Janurik Kingáék a lehető legnehezebb csoportba kerültek, hiszen a Bajnokok Ligájából óriási meglepetésre kieső Rosztov-Don mellett a feltörekvő német együttes, a Bietigheim és a norvég Byasen lesz az ellenfél. A Halálcsoport pozitívuma, hogy az ÉRD a három ellenfele közül kettővel már találkozott, a Rosztov-Donnal a 2014/2015-ös EHF-Kupa kiírás elődöntőjében, akkor Szabó Edináék mindkét meccsen négy góllal maradtak alul, de a két csapat játékoskerete alaposan megváltozott azóta, viszont az ÉRD tisztában van vele, hogy hogyan kell készülni a Rosztovra, hiszen az ottani körülményeket is ismeri. Míg a Byasennel is találkoztak Kisfaludy Anették, méghozzá a nyáron, Érden. Akkor az ÉRD simán, 32–25-re győzött.

A Rosztov-Don a BL-ben csupán egyszer nyert, a dán FC Midtjylland ellen, míg ötször szenvedett vereséget. A Győri Audi ETO KC elleni, hétvégi hétgólos vereség után menesztette a klub a vezetőedzőt, Jan Lesliet.

Az SG BBM Bietigheim az EHF-Kupában a selejtező első körében csatlakozott a sorozathoz, ott a szerb ZRK Naisa Nis-t 71–34-es különbséggel ütötte ki. A második fordulóban a román ASC Corona Brasov sem okozott nagy ellenállást a németeknek, akik 60–43-mal lépték le ellenfelüket. A csoportkörbe jutásért a horvát Podravka Vegetának sem kegyelmeztek, miután 47–36-ra nyertek.

A Byasen is az első körben kezdett, ott a szlovén RK Zagorjét összesítésben 57–40-nel búcsúztatta, majd a hazai rivális Tertnes Bergen sem jelentett akadályt (62–53). A harmadik fordulóban a román HC Dunarea Braila jött és ment, miután a trondheimiek 58–48-as összesített eredménnyel jutottak tovább.

A csoport
IK Sävehof (svéd), VfL Oldenburg (német), Randers HK (dán), Nantes Loires Atlantique (francia)

B csoport
HC Leipzig (német), Kuban (orosz), Brest Bretagne Handball (francia), Alba Fehérvár KC

C csoport
Rosztov-Don (orosz), SG BBM Bietigheim (német), ÉRD HC, Byasen Trondheim (norvég)

D csoport
Glassverket (norvég), NFH – Nyköping Falster (dán), Tus Metzingen (német), Handball Club Lada Togliatti (orosz)

A megújult, a Kupagyőztesek Európa Kupájával összevont EHF-Kupában idén összesen 65 csapat indult, az első körben 42, melynek fele jutott tovább, aztán a második fordulóra – az ÉRD-del együtt – további tizenegy csapat csatlakozott. A harmadik körben pedig a Bajnokok Ligája selejtezőjéből nem továbbjutó négy együttes mellé csatlakozott az EHF-Kupa címvédő DKKA és a KEK-győztes dán Team Tvis Holstebro is és további két együttes. A csoportkör előtt így huszonnégy együttes küzdött a tizenkét továbbjutó helyért, hiszen a Bajnokok Ligája csoportköréből a négy csoportutolsó is az EHF-Kupában vitézkedhet tovább (a német HC Leipzig, a norvég Glassverket, az orosz Rosztov-Don és a svéd IK Sävehof).

A hatfordulós csoportkört a január 7-8-i hétvégén kezdik és minden hétvégén február végéig egy-egy kört tartanak. A csapatok három hazai és három idegenbeli mérkőzést játszanak. Az ÉRD Oroszországban kezd, majd a Bietigheimet fogadja, aztán Trondheimbe látogat. A negyedik és ötödik kört hazai pályán játssza a Byasen és a Rosztov ellen, míg a csoportkör utolsó meccsén Németországba látogat (a mérkőzések pontos időpontjai egyelőre nem ismertek).

Az EHF-Kupa csoportkörének lebonyolítása
1. forduló:
január 7-8. Rosztov-Don–ÉRD HC
2. forduló:
január 14-15. ÉRD HC–SG BBM Bietigheim
3. forduló:
január 21-22. Byasen Trondheim–ÉRD HC
4. forduló:
január 28-29. ÉRD HC–Byasen Trondheim
5. forduló:
február 4-5. ÉRD HC-Rosztov-Don
6. forduló:
február 11-12. SG BBM Bietigheim–ÉRD HC

Szabó Edina együttese két igencsak nehéz ellenfelet kapott a selejtezőkörökben, hiszen már a második fordulóban a legjobb nyolcba várt francia Issy Paris volt az ellenfél, ám a tavalyi KEK-búcsú után Janurik Kingáék kettős győzelemmel ejtették ki a párizsiakat, majd a csoportkörért zajló csatában a címvédő Dunaújvárosi Kohász KA-t 60–47-es összesítéssel búcsúztatták.

Ha ez a két kör nem lett volna elég megpróbáltatás, akkor a mostani csoportkör az lesz, hiszen – látva a többi négyest – kijelenthető, hogy toronymagasan ez lett a legerősebb kvartett.

A csoportkörből a négy csoport első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe (március 4-5. és 11-12.), majd az elődöntőbe (április 8-9. és 15-16.). A döntőt is oda-visszavágós párharcban játsszák le a május 6-7-i és 13-14-i hétvégéjén.

Az sem mellékes, hogy az ÉRD a csoportkörben mennyit fog utazni: Rosztov-na-Donu 1564, Bietigheim-Bissingen 746, Trondheim pedig 1858 kilométerre van városunktól légvonalban (ez összesítve, oda-vissza 8300 kilométer légvonalban).

Az ÉRD gólszerzői az EHF-Kupa idei, eddigi négy mérkőzésén:
Katarina Krpezs-Slezák: 32; Klivinyi Kinga: 25; Mireya González: 13; Kisfaludy Anett: 11; Mariama Signaté: 10; Larissa Araújo: 9; Szabó Laura: 6; Barján Bianka: 5; Andjela Bulatovics: 4; Fekete Bozsana: 2; Gulyás Vanda: 2.

Az ÉRD ugyan a DKKA legyőzésével befejezte az őszt, de még december 13-án a Női Junior Válogatott ellen játszik egyszer Balatonbogláron, majd a naptári évet december 30-án, a Győri Audi ETO KC elleni idegenbeli mérkőzéssel zárja le, ugyanakkor ez a nyitánya a tavaszi évadnak is. Az ÉRD-nek még tizennyolc bajnoki, hat EHF-Kupa és egy Magyar Kupa mérkőzése biztosan van az évadból, de a biztos 25 találkozó mellé az EHF-Kupában döntő, az MK-ban négyes döntő esetén ehhez még további 10 meccs jöhet a május 28-i bajnoki zárófordulóig.

Címkék