Év elejétől szigorodott a védőnői szolgáltatás

Január elsejétől kötelező a védőnői ellátás igénybe vétele, illetve minden státuszvizsgálat – értesült lapunk a védőnői szolgálattól. Változtak a gyermekháziorvos váltására vonatkozó szabályok is. Az intézkedések a gyerekek érdekeit szolgálják – hangsúlyozzák a szakemberek.

Hasonló tartalmaink:

Január elsejétől szigorodtak a védőnői ellátásra vonatkozó szabályok: az ingyenes szolgáltatást kötelező igénybe venniük a szülőknek, és a státuszvizsgálatokon is meg kell jelenniük a gyermekkel – értesültünk Stibrányi Mártonnétól, aki január 31-éig az Érdi Védőnői Szolgálatot vezette (helyét február elsejétől Szakálné Dimov Mariann vette át).

Mint a volt vezető védőnő lapunknak elmondta, eddig csak a négynaposan, illetve hatéves korban végzett felmérések elmulasztását jelezhették a védőnők, január elsejétől azonban már mindegyik státuszvizsgálat kötelező.

– Évente egyszer meg kell, hogy jelenjen a szülő a gyermekével a védőnőnél, hogy lássuk: megfelelően fejlődik-e a kicsi. Ha ennek a kötelességének nem tesz eleget, hivatalból jeleznünk kell a gyermekjóléti központ felé. Egyéb tekintetben is szigorodtak a jogszabályok: míg korábban a szülő lemondhatott a védőnői ellátásról, ezt most már nem teheti meg: azt is jelentenünk kell, ha valaki elutasítja a védőnői ellátást – hangsúlyozta Stibrányi Mártonné.

Kérdésünkre elmondta azt is: míg az anyuka orvost szabadon választhat gyermekének, a jogszabályok szerint a védőnő nem választható.

– Fontos változás az is, hogy az édesanya bemondás alapján már nem válthat gyermekháziorvost: hoznia kell egy nyilatkozatot az új doktortól. Erre azért van szükség, mert korábban előfordulhatott, hogy egy anya úgy hagyta ott a régi orvosát, hogy nem választott újat helyette. Sajnos, vannak olyan családok, amelyek szeretnének kicsúszni az ellátórendszerből – magyarázta a szakember.

Érden 2016-ban a négyezerből négy-öt olyan család volt, amely nem kérte a védőnő látogatását. Köztük volt olyan szülő is, amely az ellátásra igényt tartott, csak a háznál történő látogatásra nem – a védőnői feladatkörbe ugyanis ez is beletartozik.

– Nincs rá szabály, hányszor megyünk ki egy-egy családhoz: ahol balesetveszélyt észlelünk, vagy azt, hogy nem etetik, öltöztetik megfelelően a gyereket, illetve nincs fűtés, oda gyakran ellátogatunk – hangsúlyozta Stibárnyi Mártonné. Mint mondta, Érden vannak olyan védőnői körzetek, településrészek, ahol nagyobb arányban vannak ilyen családok.

– A kismamákat illetően tudok mondani pontos adatokat is: tavaly összesen 1090 kismamát gondoztak a védőnők, ebből 237 volt egészségügyi szempontból, 40 pedig szociálisan veszélyeztetett. Ezekre a mamákra, családokra fokozottan odafigyelünk, és a gyermekjóléti központnak is jelezzük, ha problémát észlelünk. Nagyon jó a kapcsolat nemcsak ezzel az intézménnyel, hanem a kórházakkal is: nekik is azonnal jelezzük, ha bizonytalan, hogy az anya hova tudja vinni újszülöttjét – hangsúlyozta Stibrányi Mártonné. A védőnők egyébként nemcsak egészségügyi, vagy épp lelki segítséget nyújtanak: sok tanácsadóban gyűjtenek ruhát, tápszert, pelenkát, hogy aztán szétosszák rászoruló családok között.

– Még egy fontos változásra szeretném felhívni a szülők figyelmét: a gyermek ötéves korában esedékes státuszvizsgálatát orvos és védőnő is elvégzi, és a dokumentumokat le kell adni a gyermek óvodájában, mert a beiskolázáshoz szükség lesz rá – hangsúlyozta Stibrányi Mártonné.

Elmondása szerint az új rendszer nem terheli le a védőnőket, hiszen eddig is elvégezték a státuszvizsgálatokat, sőt, könnyebbség, hogy nem kell ismételt meghívókat küldeni az elmaradó családoknak, hanem a gyermekjóléti központ felé jelezhetik az ilyen eseteket.

– Eddig, ha valaki nem hozta be egy hároméves kori státuszvizsgálatra a gyermeket, a sorozatos meghíváson túl nem tudtunk mit tenni – jegyezte meg Stibrányi Mártonné.

A gyermekjóléti intézmények is üdvözlik a törvény szigorítását: mint Bereiné Petrik Mária, a Család- és Gyermekjóléti Központ egységvezetője lapunknak elmondta: nagyon jónak tartják, hogy a területi védőnői ellátás igénybe vételét kötelezővé tette a törvény, hiszen a jogszabály-módosítás azok védelmében és érdekében született, akik a legveszélyeztetettebbek.

– Egy kisgyermek nem tud kinek szólni, ha bántják, ha nem kap enni, ha nem öltöztetik elég melegen. A védőnő mostantól minden esetben jelezni tudja, ha ilyesmit észlel – húzta alá a szakember.

– Ha a védőnők azt jelzik felénk, hogy a szülők megtagadják velük az együttműködést, azonnal védelembe vételi javaslatot teszünk, és a szülőknek a gyámhivatalnál kell beszámolniuk arról, miért nem akarják igénybe venni a védőnői ellátást – hangsúlyozta Bereiné Petrik Mária, hozzátéve: a háziorvosi ellátást sem tagadhatják meg a szülők.

– A kötelező státuszvizsgálatokat azért tartom jónak, mert így nagyobb sikerrel kiszűrhetők azok a gyermekek, akiknek a fejlődése valamiért elmarad az átlagostól, és így időben megkaphatják a szükséges fejlesztéseket – tette hozzá Bereiné, aki elmondta azt is: a kiépített jelzőrendszer kiválóan működik, az információk hetente beérkeznek az illetékességi területükről, így egy-egy esetben gyorsan lépni tudnak.

(Érdi Újság)

Tavaly Érden 696 gyermek született – és ami ritkaság, sem halvaszülés, sem csecsemőhalott nem volt. A kissúlyú babák száma 47 volt, ami szintén jó arány. Az anyatejes mutatók nőttek: mind az egy hónapig, mind a fél évig, mind az egy éven túl szoptatott csecsemők aránya jobb az országos átlagnál.   

Címkék