Támogatják a fiatalok vállalkozóvá válását

Képzéssel és vissza nem térítendő pénzügyi forrással támogatja a kormány a fiatalok vállalkozóvá válását a Közép-magyarországi Régióban. Az Európai Unióval partnerségben indított program célja a pályakezdő munkanélküliség csökkentése és a foglalkoztatási lehetőségek bővítése.

Hasonló tartalmaink:


Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) pályázat keretében képzést és szakmai szolgáltatást nyújt a jelentkezőknek, a pénzügyi támogatás a program második komponense, amelyre az első komponens sikeres teljesítése után lehet pályázni. Azok jelentkezését várják, akik a Közép-magyarországi Régió területén indítanának új egyéni vagy mikro-vállalkozást, vállalkozói szemlélettel rendelkeznek, 18-25 év közöttiek, vagy felsőfokú végzettségű pályakezdők esetén 25-30 évesek. A fiatalokat felkészítik saját vállalkozásuk indítására üzleti tervük kialakításához nyújtott ismeret- és készségfejlesztéssel, valamint pénzügyi támogatást nyújtanak számukra a kezdeti költségekhez a jóváhagyott üzleti terv alapján.

A program keretében tervezett fő tevékenységek két komponens mentén valósulnak meg. Az első komponens keretében kiválasztják a jelentkezőket a jelentkezési feltételek ellenőrzésével, írásbeli kompetenciaméréssel és szóbeli meghallgatás során. A programba vont jelentkezők képzési programok teljesítésével kaphatják meg a vállalkozás indításához szükséges kompetenciákat.

Megszerezhetik az alapvető jogi, pénzügyi, gazdálkodási, munkaszervezéssel, gazdálkodással és irányítással kapcsolatos ismereteket, megismerhetik a vállalkozási formákat, képessé válhatnak előkészíteni önfoglalkoztatóvá vagy vállalkozóvá válásukat. Segítséget kapnak üzleti tervük összeállításához, illetve az indítási időszakban tanácsadás és mentorálás keretében kiemelt segítséget kapnak a jogszerű működéshez, az adótudatos vállalkozói magatartás kialakításához.

A második komponens keretében az elfogadott üzleti tervvel rendelkező, a képzési programokat eredményesen elvégző, vállalkozásukat megalapító fiatalok maximum 3 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatásban részesülnek, 10 százalék önrész mellett.

Egy személy számára csak egy üzleti terv kidolgozása támogatható a program keretében. Amennyiben a résztevők közös társas vállalkozás indítását tervezik, maximum egy közös üzleti terv elkészítése szükséges. Az igényelhető támogatás összege ebben az esetben is a fejenként igényelhető meghatározott forintösszeg az elvárt önrésszel.

A képzés Budapesten valósul meg, a résztvevők az utazáshoz 90 százalékos tömegközlekedési kedvezményre jogosultak. A Vállalkozz Itthon Fiatal! program további részletei megtalálhatóak a www.ofa.hu/vallalkozz-itthon-fiatal oldalon.

Címkék