Behajtási engedély rendelet

A megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közutakra történő behajtásának szabályairól szóló 12/2017. (III.23.) önkormányzati rendelete. A behajtási engedély kérelmeket az alábbi e-mail címre kérem küldetni:behajtasiengedely@erd.hu

Hasonló tartalmaink:

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

 1. Általános rendelkezések

 1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden olyan járműre és járműszerelvényre, vontatóra, mezőgazdasági vontatóra és lassú járműre (a továbbiakban együtt: gépjármű), amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 7,5 tonnát meghaladja.

 (2) Egyedi össztömeg-korlátozással érintett utak esetén a rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden olyan gépjárműre, amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 3,5 vagy 5 tonnát meghaladja.

 2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya alá tartozó gépjárművel Érd Megyei Jogú Város belterületén a rendelet függelékében felsorolt helyi közutakon (a továbbiakban: össztömeg-korlátozással érintett közutakon) közlekedni – engedély nélkül – tilos.

 (2) Az (1) bekezdésben foglaltak szerint a közutakra a „tehergépkocsival behajtani tilos”, valamint a „kivéve engedéllyel” táblákat kell kihelyezni.

3. § A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a tűz-, polgári és katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó és Vámhivatal Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága szervezete által üzemben tartott,

b) a katasztrófaelhárítást, -megelőzést és segítségnyújtást végző,

c) a műszaki és baleseti mentést ellátó,

d) a kommunális feladatot ellátó (ideértve a településtisztasági szolgáltatásokhoz, települési hulladékok kezeléséhez, köztisztasági tevékenységhez, valamint közüzemi hibaelhárításhoz használt),

e) önkormányzati beruházás keretében megvalósuló  út-, vagy közműépítést, illetve az út, vagy közmű fenntartást, javítást vagy tisztítást végző,

f) a külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást végző járműre, valamint

g) az utak kezelését (üzemeltetését, fenntartását) végző járműre, amennyiben az az önkormányzati fenntartású Érdi Közterület-fenntartó Intézmény tulajdonában, üzemeltetésében van.

 4. §  E rendelet alkalmazásában

a)      Gépkocsi: olyan gépjármű, melynek négy vagy több kereke van; a négykerekű motorkerékpár azonban nem gépkocsi.

b) Gépjármű: közúton és közforgalom elől el nem zárt magánúton közlekedő,    megengedett össztömeget, illetve megengedett legnagyobb tengelyterhelést meghaladó, a túlméretes, lánctalpas, továbbá a jelzőtáblával elrendelt össztömeg-korlátozást meghaladó jármű és járműszerelvény.

c)      Szilárd burkolatú út: az olyan út, amely teljes hosszában szilárd (aszfalt, beton, kő stb.) útburkolattal rendelkezik; nem tekintendő azonban szilárd burkolatú útnak az az út, amelynek csak szilárd burkolatú úthoz való csatlakozása előtt vagy vasúti átjáró előtt van 50 m-nél nem nagyobb hosszban szilárd burkolata.

d)     Az össztömeg-korlátozással érintett utakon történő közlekedésre feljogosító iratok: fuvarlevél, menetlevél, a közútkezelő által kiadott behajtási engedély.

5. § A rendelet nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor az állami közútkezelő (Magyar Közút Nonprofit Zrt.) a kezelésében lévő autópályákat, főutakat, utakat bármely okból lezárja és a forgalomterelés csak az össztömeg-korlátozással érintett területen keresztül lehetséges.

2. A behajtási engedély

6. § (1) A jelzőtáblával elrendelt, megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó járművek helyi közútra történő behajtásához a közútkezelő által kiadott behajtási engedély szükséges. A behajtási engedély kiadásával kapcsolatosan a helyi közút tulajdonosa és kezelője nevében átruházott hatáskörben a polgármester jár el.

(2) A polgármester az egy kérelmező részére ugyanazon útszakaszra kiadható hozzájárulások számát írásbeli indokolás mellett korlátozhatja, illetve időbeli feltételeket állapíthat meg.

(3) Nem szilárd burkolatú utakra csak akkor lehet behajtási engedélyt kiadni, ha az azon való közlekedést az útviszonyok lehetővé teszik.

(4) A behajtási engedély jogosultja az általa használt útszakaszban történt károkozást köteles megtéríteni.

3. A behajtási engedély iránti kérelem tartalma és benyújtása

7. § (1 ) A behajtási engedély iránti kérelmet írásban a gépjármű tulajdonosa, üzembentartója, vagy meghatalmazás alapján annak az ingatlannak a tulajdonosa nyújthatja be, amelyhez az össztömeg korlátozással érintett gépjárművel történik a szállítás (a továbbiakban kérelmező). A kérelmet a Polgármesteri Hivatalban kell benyújtani a rendelet 1. mellékletben meghatározott, e célra rendszeresített nyomtatványon. A kérelem melléklete a behajtásra váró gépjármű forgalmi engedélyének másolata.

(2) Az engedély kiadása iránti kérelemben pontosan meg kell jelölni:

a) a kérelmező nevét, lakcímét, elérhetőségét,

b) a forgalmi engedély jogosultjának nevét, címét/székhelyét, elérhetőségét,

c) a gépjármű hatósági jelzését (forgalmi rendszámát); amennyiben a járművet – a vonatkozó jogszabályok szerint – nem kell ellátni hatósági jelzéssel, úgy azt más azonosításra alkalmas módon kell meghatározni,

d) a gépjármű típusát, össztömegét,

e) az útvonal meghatározását, a kezdőpont és a célállomás megjelölésével,

f) a behajtási engedély érvényességének kért időtartamát,

g) a behajtási engedély kérésének indokát.

4. A behajtási engedély kiadásának feltételei, tartalma

8. § (1) Az utak teherbírására és állapotára tekintettel a 24 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek közlekedése kizárólag különös indokoltság esetén engedélyezhető.

(2) A behajtási engedély rendszámokhoz kötve adható ki az e rendeletben előírt feltételek fennállása esetén.

(3) Amennyiben egy kérelmező több gépjárműre vonatkozóan nyújt be kérelmet, a kiadás feltételeinek mindegyik gépjárműre vonatkozóan külön – külön kell fennállnia.

(4) Az engedély egy kijelölt útvonalra, vagy teljes úthálózatra kérhető. Az egyedi behajtási tilalommal érintett, össztömeg korlátozással érintett utakra csak eseti engedély adható ki az Érdi Közterület-fenntartó Intézménnyel egyeztetett feltételekkel. Az általános behajtási engedélyek nem érvényesek az egyedi össztömeg korlátozással, behajtási tilalommal érintett utakra.

 5. Díjfizetés

 9. § (1) A kérelmezőnek a közútkezelői hozzájárulás igénylésével egyidejűleg a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről szóló 13/2010.(X.5.) NFM rendeletben (a továbbiakban: NFM rendelet) meghatározott mértékű eljárási díjat kell meg fizetnie az Önkormányzat javára a behajtási engedélyben meghatározott bankszámlára történő átutalással, vagy postautalványon.

(2) Az engedély kizárólag az (1) bekezdésben meghatározott eljárási díj megfizetéséről szóló igazolás bemutatását követően adható ki.

 10. § (1) Az e rendeletben meghatározott szabályok megtartását a közterület-felügyelet ellenőrzi.

(2) A gépjármű vezetője köteles az össztömeg korlátozással érintett területen történő közlekedésre feljogosító iratokat magánál tartani, és ellenőrzés céljából az (1) bekezdésben foglalt szerv részére kérésre bemutatni.

(3) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a mindenkor hatályos NFM rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni

6. Záró rendelkezések

11. §  A rendelet 2017. április 1. napján lép hatályba.

12. § Hatályát veszti a tehergépkocsik közlekedésének súlykorlátozásáról szóló 35/2003. (XI.10.) önkormányzati rendelet.

 13. § A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 34/2013. (XI.7.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdésében a „tehergépkocsik közlekedésének súlykorlátozásáról szóló 35/2003. (XI. 10.) önkormányzati rendelet” szövegrész helyébe a „megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közutakra történő behajtásának szabályairól szóló 12/2017. (III.23.) önkormányzati rendelet” szöveg lép. 

Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet                                                             T. Mészáros András

jegyző                                                                                             polgármester 

A Közgyűlés elfogadta a 2017. március 23-ai ülésén.

(a kép illusztráció!)

 

 

Címkék