Még mindig nem járunk rákszűrésre!

Személyes tanácsadással és felvilágosítással ünnepelte a szakorvosi rendelő a nemzeti rákellenes napot. Az egészségügyi intézmény nem először csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek célja, hogy minél több ember ráébredjen: felelősséggel tartozik saját magáért, egészségéért, és saját maga is tehet az egészséges életmód kialakításáért. Hogy hogyan, arról dr. Kőszegi Gábor főorvos beszélt az Érdi Újságnak.

Hasonló tartalmaink:

Sokan gondolják, hogy a rák korunk betegsége, ám gyakorlatilag az emberrel egyidős – tudtuk meg dr. Kőszegi Gábortól, a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény főigazgató főorvosától. Hozzátette: a régi időkben talán azért volt ritkább, mert az emberek hamarabb meghaltak és sok egyéb betegség, járvány is pusztított akkoriban. A főorvos arra is rámutatott, hogy a daganat gyakorisága bizonyos mértékig az életkorral párhuzamosan növekszik. Ennek az a tudományos magyarázata, hogy a sejtek osztódásakor hibák keletkeznek a DNS-ben, és minél több osztódáson van túl a szervezet, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy ilyen végzetes hiba bekövetkezzen.

A főigazgató kiemelte: az emberek figyelmét fel kell hívni a rákbetegségek kialakulására és a megelőzésére, mert sokan még ma is kerülik ezt a témát. Ennek az lehet oka, hogy a köztudatban a daganatos betegség még ma is végzetes kórként van jelen. Ma már azonban a legtöbb rákbetegséget nagyon jó hatásfokkal lehet gyógyítani.

Dr. Kőszegi Gábor hangsúlyozta: a leggyakoribb daganatos betegségek hatékony gyógyításának legfontosabb eszköze az önvizsgálat és a szűrés. Érdemes rendszeresen figyelni, nincs-e furcsa elváltozás a bőrükön. A nők hetente egyszer tapintsák át a mellüket zuhanyozáskor, mert szappanos, vizes kézzel az egészen apró, finomabb csomók is észlelhetők.

Számos olyan orvosi vizsgálat is van, ahol egyéb panasz esetében is rutinszerűen megtörténik a szűrés. Legismertebb a nőgyógyászati rákszűrés, de tulajdonképpen minden fogorvosi vizsgálatnál, bőrgyógyászati, vagy urológiai vizsgálatnál rákszűrést is végeznek – mutatott rá a főorvos, aki kitért arra is: a melldaganat korai felismerésének egyik leghatékonyabb és legcélravezetőbb eszköze a mammográfiai szűrés – ma már egyértelmű bizonyítást nyert, hogy megéri rendszeresen részt venni ezeken a vizsgálatokon.

Érden 2014 óta működik mammográfiai szűrőállomás: a 45-65 év közötti hölgyeket hívják be. Tavaly Érden és a rendelő illetékességi területén mintegy 12 ezren kaptak behívót, ám csupán 4500-5000 asszony élt a lehetőséggel (közülük 25-30 emlőrákos megbetegedést szűrtek ki). Ez az alacsony arány az interneten terjedő félrevezető tartalmaknak is köszönhető. A főorvos kiemelte: nem szabad hinni a tudományos gyógyítás ellen irányuló, félrevezető, az interneten keringő álhíreknek, miszerint a mammográfiai vizsgálat rákot okoz. Ez ugyanis ostobaság.

– A műszerek viszonylag kis sugárdózisokkal dolgoznak. A szülőképes fiatal nőket csupán a legindokoltabb esetekben küldik el ilyen szűrésekre, de az idősebbeknek mindenképpen ajánlott részt venni rajta – hangsúlyozta dr. Kőszegi Gábor főigazgató főorvos, aki elmondta azt is: mammográfiával az elváltozások jó 85 százaléka kimutatható. Tudni kell azt is, hogy az emlőrák korai stádiumban nagyon jól gyógyítható.

A 25 és 65 év közti nők méhnyakrákszűrésre is behívót kapnak: ezen a vizsgálaton háromévente ajánlott részt venni. Célja a kóros elváltozások kiszűrése, a rákmegelőző állapotok, és a kialakult rák minél korábbi felismerése. A méhnyakrák-megelőző állapotok egyébként nagy jó hatásfokkal szűrhetők. A szűrés fájdalommentes és egyszerű: a méhszáj felszínéről és a méh nyakcsatornájából kenetet vesznek, és laborba küldik sejtvizsgálatra. A rákszűrést a szakorvosi rendelőben végzik, és nem csupán nőgyógyászok: az elmúlt években védőnők is részt vesznek a szűrőprogramban.

Mint Szakálné Dimov Mariann vezető védőnőtől megtudtuk, Érden öt védőnő – köztük ő maga is – végez méhnyakrákszűrést.

– Negyedévente mennek ki a meghívólevelek az ÁNTSZ-től, mostanában postázták a legutóbbiakat. Ilyenkor nagyobb az érdeklődés. Havonta ötünk 15-20 hölgynél végzi el a vizsgálatot. Tavaly február-márciusban, mikor a védőnői szűrés elindult Érden, sokkal többen jöttek – tette hozzá a vezető védőnő, megjegyezve: sokan a szomszédjuktól, barátnőjüktől hallanak erről a lehetőségről, és jönnek el a szűrésre.

– A behívottaknak körülbelül 8-10 százaléka él a lehetőséggel – zárta szavait.

A nemzeti rákellenes nap arra is jó alkalom volt, hogy az emberek figyelmét felhívják az ingyenes szűrőprogramokra, és arra, hogy a korai felismerés életet menthet.

(Érdi Újság)

Címkék