Átlagon felül teljesít a szakrendelő

Az országos átlagnál magasabb a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény szakmai színvonala a tavalyi évi beszámoló szerint, ezt a páciensek visszajelzései is alátámasztották. Persze kapott kritikát is az intézmény, de ezeken folyamatosan igyekszik javítani a rendelő szakmai vezetése.

Hasonló tartalmaink:

2016-ban a járóbeteg szakellátás keretében, a laboratóriumi vizsgálatokat is figyelembe véve, 339.672 orvos-beteg találkozás történt, ez valamennyivel kevesebb, mint az előző évben. A fogászati szakellátás forgalma viszont jelentősen nőtt, összesen 14.817 beteget láttak el, a 2015. évi 11.579 beteggel szemben. Ez 28 %-os növekedésnek felel meg.

Az egynapos sebészeten 1.466 beteget operáltak meg. A legtöbben szürkehályog-műtétre érkeztek. A második legjelentősebb csoportot az ortopédia és kézsebészeti beavatkozásokat igénybe vevők jelentették, de fontos volt az általános sebészeti és a fül-orr-gégészeti profil is. A szolgáltatást a jövőben szeretnénk bővíteni nőgyógyászati és az urológiai területtel.

A Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény OEP által finanszírozott kapacitása a 2016. évben nem változott. Heti 1301 szakorvosi (1143 rendelői + 158 gondozói) és 1466 nem szakorvosi órában gyógyították a betegeket.

2016. évben az önkormányzat által biztosított 30 millió Ft lehetővé tette a szükséges műszerpótlást. Ebből a forrásból fedezték a röntgenkészülékek karbantartását és több nagyértékű műszert is beszereztek. Ezek között voltak endoszkópos eszközökhöz tartozó optikák, UH vizsgálófej, fúrómotor és nőgyógyászati ultrahang készülék is. Ezen felül az intézet saját költségvetéséből számítógépet, klipptartót, klímát, és UH kezelőfejet szerezett be.

A Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény jelenleg is hazánk egyik legszélesebb spektrummal rendelkező járóbeteg szakellátó intézménye. Összesen 37 féle szakorvosi rendelés működtetésére van engedélyük. 2016-ban sikerült megszüntetni, a Fül-orr-gégészeten korábban kialakult orvoshiányt, igaz a betegek igénye miatt Dr. Kovács Mária rendelései túlzsúfoltak maradtak. Orvoshiány miatt nem sikerült megoldani a második bőrgyógyászati rendelés újraindítását, és a második félévtől a Szemészet is kisebb óraszámban tudott csak rendelni. Gondot jelent még a nőgyógyászok hiánya is, de problémát jelent a szájsebészet túlterheltsége is, ugyanis ilyen szakrendelés Budapest és Dunaújváros között csak Érden van. A szakorvos-hiány megszűntetésére az egészségügyi intézmény folyamatos erőfeszítéseket tesz, az állásokat rendszeresen hirdetik.

2016-ban új szakmaként eleinte 3 órában beindították az endokrinológiai szakrendelést, ami után akkora az érdeklődés, hogy az óraszámot 4-re emelték, és tervezik az óraszám további bővítését is.

2016-ban elindult az ÁNTSZ által koordinált mamográfiai szűrés második ciklusa. Sajnálatos tapasztalat, hogy interneten terjedő álhírek miatt a korábbi 33,48 %-os megjeleni arány 20 %-ra esett vissza. Emiatt háziorvosokat is bevonva és a helyi média biztosította lehetőségeket is kihasználva felvilágosító kampányba kezdtek, hiszen ez az egyik leghatékonyabb szűrővizsgálat, aminek köszönhetően korábban évi 20 melldaganat korai diagnosztizálásával sok életet menthetnek meg.

Az intézet keretében működő védőnői szolgálat 2016-ban is kiváló munkát végzett. Városunkban 2016-ben 696 gyermek született. Ez 16-tal (2,3 %-kal) több mint a 2015. évi szám. A koraszülöttek száma 48 fő (6,8 %) volt, ami alacsonynak számít. Négy esetben otthonszülésre került sor, ebből 3 volt tervezett. A védőnők hatékony felvilágosító munkájának köszönhetően az újszülöttek közel 64 %-át legalább fél évig, 54%-t pedig 12 hónap után is szoptatják, ami 9 százalékos javulást mutat az előző évi adathoz képest. A területi védőnői gondozásban 3.623 családot tartanak nyilván, a 0-6 éves gondozott gyermekek száma 4.362 volt. Ebből szociálisan veszélyeztetett volt 111 gyermek. A státusvizsgálatok rendben megtörténtek, az 1 éves 100 %-ban, a 6 éves 96 %-ban teljesült.

(Érdi Újság)

Címkék