Közgyűlési összefoglaló

Újraalkották a nagyteherautók városba történő behajtását szabályozó rendeletet. Szavaztak óvodák energetikai felújításáról és nagy forgalmú csomópontokhoz kapcsolódó javaslatról, ezenkívül további fejlesztésekre vonatkozó pályázatok benyújtásáról is döntöttek a képviselők Érd Megyei Jogú Város közgyűlésének májusi ülésén.

Hasonló tartalmaink:

A közgyűlés először elfogadta a a település közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról szóló beszámolót a tavalyi év tekintetében. Tevékenységéről a tűzoltóság is információt adott, a közgyűlés ezt is egyhangúlag elfogadta.

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 2017. március 23-ai ülésén alkotta meg a rendeletet azzal a céllal, hogy a helyi közutak és műtárgyaik állagának megóvása, fenntartása biztosított legyen. Mivel a városon áthaladó, illetve a városba érkező nehéz-tehergépjárművek forgalma fokozatosan növekedett, az önkormányzat kezelésében lévő közutak állapotára, a burkolatok minőségére, és a forgalom biztonságára való tekintettel szükségessé vált az össztömeg korlátozás újraszabályozása, és az össztömeg korlátozást meghaladó járművek és járműszerelvények közlekedésének közútkezelő általi kontrollja. Ugyanakkor már az új rendelet elfogadásakor megfogalmazódott, hogy a hatálybalépést követő első időszak tapasztalatainak elemzését követően mindenképpen kerüljön sor a szabályozás áttekintésére, és amennyiben indokolt – az eredeti cél szem előtt tartásával – annak finomítására, lehetőség szerint egyszerűsítésére. Ennek megfelelően a 2017. április 1-jei hatálybalépést követő időszak vonatkozásában összesítették a küzútkezelő, a rendőrség, a közterület-felügyelet, a szakmai érdekképviseleti szerv (Érdi Ipartestület), valamint a rendelet címzettjeinek észrevételeit, és ennek alapján kidolgoztuk a rendelet módosítását.

A most előterjesztett normaszöveg legjelentősebb változása, hogy a korábbi javaslathoz képest határozottabban jeleníti meg azt a szándékot, hogy a nehéz-tehergépjármű forgalom kifejezetten az ipari jellegű területek övezeteire terelődjön át, és a város egyéb útjait csak a legszükségesebb esetben terhelje. Ennek biztosítása érdekében általánosan kerül rögzítésre a helyi közúton közlekedés behajtási engedély nélkül történő igénybevételének tilalma e gépjárművek vonatkozásában. Az engedélyezési eljárás során minden esetben a közút kezelője határozza meg azt az útvonalat, amelyet az érintett járművek igénybe vehetnek, és a behajtási engedély kizárólag az ahhoz mellékelt útvonal-engedélyben meghatározott útvonalon történő közlekedésre fog jogosítani.

Lényeges módosítás, hogy 25 %-os mértékű kedvezmény fogja megilletni az Érden székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkezőket a tulajdonukban, vagy üzemeltetésükben álló gépjárművek behajtási engedélyezésével kapcsolatos eljárás során, amennyiben a behajtási engedélyt 12 hónapos időtartamra igénylik. Továbbá meghatározásra kerül a behajtási engedély időtartama, amely lehet eseti (1 nap), vagy határozott időre (3 hónap, 6 hónap, 12 hónap) szóló.

 

Címkék