Megkezdődött a visszaszámlálás

Indul az erőltetett menet. Jövő szerdán, Július 28-án kezdődik az úszók ifjúsági-Európa-bajnoksága az izraeli Netanya városában. A július 2-án záródó kontinensviadalon az érdi úszóktól Barócsai Petra és Milák Kristóf is éremesélyekkel utazik az Eb-re.

Hasonló tartalmaink:

Keddi beszélgetésünk alkalmával Selmeci Attila, a csapat mesteredzője megemlítette, hogy az aznapi volt az utolsó teljes terjedelmű edzése Barócsainak és Miláknak. Az ezt követő napokban jelentősen visszafogják a méterszámot, a „normál” hét kilométeres edzés helyett „csak” négyezer métert úszik a két kiválóság, így pihenve a korosztályos Európa-bajnokságra.

– Durván egy hete lesz a versenyzőknek, hogy rápihenjenek a versenyre – kezdte Selmeci Attila. – Nagyon remélem, hogy ez elegendő lesz, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy nekik nem csak ez az egy versenyük van, hanem tudjuk, hogy Milák Kristófnak rá három és fél hétre lesz a felnőtt világbajnokság, majd onnantól számítva egy hónap múlva az Egyesült Államokban, Indianapolisban pedig az ifjúsági világbajnokságot rendeznek. Ez azt jelenti, hogy három világversenyen kell részt venni és a versenyzőket is egészen extrém helyzet elé állítja, felkészülésüket is sokkal bonyolultabbá teszi. Nem könnyű nekik, el vannak fáradva, látszik is sokszor, amikor kijönnek a vízből, várják, hogy csökkentsük az edzésadagot. Nagyon remélem, hogy ahogy tavaly nyáron Hódmezővásárhelyen sikeresen zártuk az ifi-Eb-t – hiszen Milák Kristóf aranyérmes, Barócsai Petra ezüstérmes, valamint váltóban aranyérmes lett –, ez az ifjúsági-Európa-bajnokság is eredményesen fog zárulni.

A csapat idén már temérdek versenyen járt, kezdve a januári svájci viadallal, majd a kisebb versenyek mellett Besztercebányán is jártak. A legnagyobb megméretés azonban az áprilisi felnőtt országos bajnokság volt, amely minden várakozást felülmúlt. Ezt követően kicsit visszavettek, s csak az ifjúsági ob-n és a Budapest Bajnokságon voltak érdekeltek Barócsaiék. Nem is csoda, hiszen nyáron három nagy versenyen kell bizonyítaniuk.

– A debreceni ob a fő versenyük volt tavasszal, arra maximálisan rá lettek pihentetve, ez meg is mutatkozott, hiszen mindenki egyéni csúcsot úszott és nagyon szépen teljesített. Nem csak a két frontemberünk, hanem az egész csapat. Nyugodtan mondhatom, ilyen jól még soha sem szerepeltünk. Most a legnagyobb nehézség az lesz, hogy háromszor kell ebben a rövid időszakban csúcsformába kerülni. Biztos vagyok benne, hogy ez zavarólag fog hatni. Megpróbálok a versenyzők fejével gondolkodni, háromhetente ilyen teljesítményt produkálni az megosztja az úszó figyelmét. Mindig igyekeznek úgy készülni, hogy az adott versenyen próbálják a legjobbat kihozni magukból. Az edzéseredmények azt mutatják, és ha lesz egy kis szerencsénk – ami mindig kell – és a versenyzőink fejben ott lesznek, akkor jó eredmények fognak születni – fogalmazott az érdi úszók mesteredzője.

– Bízom abban, hogy Milák Kristóf meg tudja védeni első helyét 200 pillangón, 100 pillangón is érmet várok tőle. Indul még 50 pillangón, ott inkább jó helyezést. Illetve a váltóban fog indulni, ahol szintén éremért tudunk harcolni. Barócsai Petra bízom benne, hogy 100 pillangón döntőbe tud kerülni. A 4×200-as női gyorsváltó nagyon erős, itt is jó esélyük van a címvédésre. Azt hiszem, most is jó évet fogunk zárni – mondta Selmeci Attila.

– Bizony, néha azért itt is mutatkoznak nehézségek, mert a versenyzőket motiválni kell. Amikor a többiek már befejezik és mennek nyaralni, nekik addig is róniuk kell a hosszokat, méghozzá nem is rövid ideig, hiszen augusztus végén lesz vége ennek az időszaknak – jegyezte meg azzal kapcsolatban a mesteredző, hogy Kovács Benedek, Jánosi Kristóf és Vigassy Bálint már „pihen”, míg a többiek továbbra is gőzerővel készülnek.

Az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. Barócsai Petrával, Milák Kristóffal és Selmeci Attilával június 25-én indul Netanyába, ahonnan július 3-án hajnalban érkeznek haza. Ezt követően két napot lesznek csak itthon és már mennek edzőtáborozni Egerbe.

(Fotó: Magyar Úszó Szövetség)

Címkék