Felújíthatják a meleg vizes Attila kutat is

A tavaszi évad utolsó ülését tartotta csütörtökön Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése. Összesen húsz napirendi pontot tárgyaltak a képviselők: többek közt újraalkották a hivatali helyiségen és munkaidőn kívüli házasságkötések engedélyezéséről szóló rendeletet, kinevezték a Szivárvány Óvoda új vezetőjét, valamint elfogadták az Érdi Települési Értéktár Bizottság első féléves beszámolóját.

Hasonló tartalmaink:

A közgyűlés elismerések átadásával kezdődött. Érd Egészségügyéért Díjjal ismerték el dr. Incze Ferenc háziorvos tevékenységét, valamint Érd Közszolgálati Díjat adományoztak Incze Józsefnek, az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény műszaki vezetőjének. A napirendre térve elsőként a hivatali helyiségen és munkaidőn kívüli házasságkötések engedélyezéséről szóló, korábbi rendelet módosítását fogadták el a képviselők. A július 1-jén hatályba lépő rendelet csupán kisebb változtatásokat, nyelvtani pontosításokat tartalmaz, a díjtételek nem módosultak. Az anyakönyvvezetőnél kérelmezhető külső helyszínen történő házasságkötésért és többletszolgáltatásokért összesen 55-60 ezer forint díjat kell fizetniük a házasulandóknak.

Módosításra került a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet is, melyet a közigazgatási hivatal törvényességi felhívásának eleget téve szavazott meg a plénum. Lényege, hogy a be nem építhető telkek után ahogyan eddig sem kellett, úgy a jövőben sem kell adózni, ám a jogszabály előírja, hogy minden telek esetében szükséges adót megállapítani, ezért a rendelet módosítása nulla forint adómértéket szab ki az érintett, építési tilalom alatt álló területekre.

Eredményes volt az Érdi Szivárvány Óvoda intézményvezetői ellátására kiírt pályázat. Simonics Gabriella, az óvoda korábbi vezetője tavaly év végén nyugdíjazását kérte, így pályázatot írtak ki a magasabb vezetői álláshelyre. A közgyűlés a szakértői bizottság, valamint a Köznevelési és Kulturális Bizottság javaslatát elfogadva, öt évre szólóan Vincze Beátát bízta meg a Szivárvány Óvoda vezetésével.

A képviselők egyhangúlag támogatták azt a határozati javaslatot, hogy a város az Érd-Óvárosban tervezett Duna-menti gyógy-,sport-, illetve kulturális-turisztikai beruházás keretében – a hideg vizes artézi kúthoz hasonlóan – az itt található meleg vizes Attila kút helyettesítő kutas felújítását kezdeményezze. T. Mészáros András polgármester kifejtette: öt éven belül mindenképpen fel kell építeni az új kutat. A városvezető  javasolta, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósuló turisztikai fejlesztés során immár önkormányzati területen fúrják újra a termálvizes kutat. Ennek költsége méterenként 120 ezer forint, így az ezer méteres kút mintegy 120 millió forint ráfordítást igényel.

A közgyűlés megbízta az Érdi Városfejlesztési és Szolgáltató Kft.-t, hogy készítsen tervet a kút felújításáról és a kivitelezési feladatokról és vizsgálja meg a felújításhoz szükséges területeket, és állapítsa meg a megvalósítási költségeket.

A közgyűlés támogatta a helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását támogató pályázat kiírását is. Jelenleg 54 épület, építmény tartozik ebbe a besorolásba, s tulajdonosainak állagmegóvási kötelezettségét segíti az a költségvetésben elkülönített ötmillió forint keretösszeg, amelyre pályázhatnak.

A képviselők ugyancsak egyhangúlag támogatták, hogy Érd csatlakozzon a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2018. évi fordulójához.

Döntöttek a Fészek Gyermekvédő Egyesülettel történő szolgáltatási szerződés ismételt megkötéséről is. A szervezet gyermekek átmeneti otthonát működtet és helyettes szülői hálózatot biztosít a rászoruló gyermekeknek.

A júniusi ülésen elfogadták még a z Érdi Települési Értéktár Bizottság idei első féléves beszámolóját, majd zárásként az egyebek napirendi pont következett, amelyben a képviselők a saját körzetük lakossági panaszaira kerestek orvoslást.

 

Címkék