Vissza a gyökerekhez!

Back to the roots – Utazás a népdal szárnyán Kodály Zoltánnal. Ezzel a címmel tart ősbemutatót egy kiváló és elismert zenészekből álló jazz trió, Kaszai Lili Aranygyöngyös táncos és népdalénekes, valamint a Chorus Matricanus Nőikar Fűri Anna vezetésével Százhalombattán augusztus 17-én. Egész estés, szerkesztett előadásuk az idei Summerfest egyik legeredetibb és legizgalmasabb produkciójának ígérkezik.

Hasonló tartalmaink:

A négy éve alakult Trio A’la Kodály kortárs zenei felfogásban dolgozza fel és mutatja be a kimagasló zeneszerző és zenepedagógus műveit. Az interpretációkban teret nyer a kollektív improvizáció, a formáció a tárogató, az ütőhangszerek és a zongora összhangjára épít. Tagjai Oláh Dezső zongoraművész, aki az elsők között nyerte el a Junior Prima Díjat, Erdő Zoltán nemzetközileg is elismert klarinétművész, klarinéttanár, valamint a városunkban nevelkedett Tar Gergely dobos, ütőhangszeres, aki számos világ-, valamint könnyűzenei együttesből ismert és rendszeres közreműködője a Nemzeti Táncszínház produkcióinak. A trió a Budapest Jazz Clubtól a MÜPA-ig minden jelentős hazai koncerthelyszínen fellépett már, de zenéltek Európa-szerte, egyebek mellett a müncheni Steinway Concert Hallban is.

Kaszai Lili a Besh O DroM zenekar énekesnője, a százhalombattai Néptánc Suli oktatója, aki párjával, Fundák Kristóffal 2014-ben első helyet ért el a Fölszállott a páva televíziós vetélkedőn.

A Chorus Matricanus nőikart 1988-ban alapította Strauszné Könözsi Vera. Jelenlegi vezetője Fűri Anna. Városunk egyetlen nőikarában százhalombattai, érdi és budapesti hölgyek énekelnek. Az együttes több nemzetközi fesztiválon részesült elismerésben, 2006-ban Budapesten a IV. Országos Kodály Zoltán Kórusversenyen aranydiplomát, 2008-ban a Prevezai Nemzetközi Kórusversenyen ezüstdiplomát kapott. 2011-ben elnyerte a Térségi Kórusverseny Nagydíját.

A Back to the roots – azaz Vissza a gyökerekhez – elnevezésű produkció Kodály által gyűjtött népdalokra épül, és azt kívánja bemutatni, milyen utazásra képes a népdal, ha más-más módon szólaltatják meg. Az eredeti, acapella előadás mellett a klasszikus kórusmű, valamint a jazzfeldolgozás is megszólal egymás mellett, egységes zenei szövetbe ágyazva, ha pedig Kaszai Lili és Summerfest, természetesen a tánc is szerepet kap az előadásban.

Oláh Dezső, a Trió A’la Kodály valamint a százhalombattai ősbemutató művészeti vezetője elárulta: triójukat megalakulás óta foglalkoztatta, hogy olyan Kodály-műveket is bemutassanak, amelyekhez elengedhetetlen a kórus. Erre első alkalommal lesz lehetőségük az augusztusi százhalombattai bemutatón.

A Kodály-emlékév alkalmából készülő produkció a tervek szerint országos turnéra indul városunkból.

Címkék