Új helyszíneket keresnek az ipari parkhoz

Új helyszíneket vizsgál meg a Modern Városok Program keretében megvalósítandó ipari park létrehozása céljából az önkormányzat.

Hasonló tartalmaink:

Egy szeptemberi kormányhatározat értelmében meg kell vizsgálni azokat az érdi ingatlanokat – az Elvira majoron kívül –, amelyeken megvalósítható a Modern Városok Programban szereplő gazdaságfejlesztés. Hogy ez megtörténhessen, a közgyűlésnek módosítania kellett azt a korábbi határozatát, amely eredetileg az Elvira majort jelölte ki a fenti vizsgálat céljául.

T. Mészáros András polgármester a testület csütörtöki ülésén előterjesztésében hangsúlyozta: ha Érd a Modern Városok Program keretében elkészült intézményeket üzemeltetni és működtetni szeretné, és meg kívánja építeni az utakat, járdákat, akkor ennek a városnak szüksége van a 200 hektáros ipari parkra, és az évi 5-6 milliárd forintos iparűzésiadó-bevételre.

A jobboldali képviselők megszavazták a sürgősségi javaslatot, a baloldal viszont nemmel voksolt. Szűcs Gábor MSZP-s önkormányzati képviselő az ülést követően úgy nyilatkozott: a baloldal szerint szükség van az ipari parkra, de az nem lehet lakott terület közelében, illetve Felső-Parkvárosban, a természetvédelmi terület mellett, ezért nem szavazták meg az előterjesztést.

– Senki nem akar ipari parkot létesíteni sem Felső-Parkvárosban, sem pedig belterületen, és ezt hangsúlyoztuk is a testületi ülésen. A javaslatban nem határoztunk meg pontos helyszínt. Őszintén nem értem, miért nem szavazta meg a baloldal az előterjesztést – reagált fentiekre dr. Bács István alpolgármester, aláhúzva: a baloldali ellenzék azt utasította el, hogy az Elvira-majoron kívül más területeket is megvizsgáljanak ipari park létesítése céljából.

A közgyűlés döntött arról is, hogy a város pályázatot nyújt be a VEKOP-5.3.3-17 kódszámú, Fenntartható közlekedésfejlesztés Érden elnevezésű felhívásra. Így száztízmillió forintból valósulhat meg kerékpárosbarát fejlesztés Érden: a pályázatnak köszönhetően a Rómer Flóris tértől kerékpáron megközelíthetővé válik a Vörösmarty gimnázium, illetve Érd felső vasútállomás, és ha a megoldható, ezt a lehetőséget egészen a Gárdonyi gimnáziumig biztosítják majd. A pályázat benyújtását minden képviselő támogatta.

A közgyűlés döntött arról is, hogy az ÉKFI ezentúl az Érdi Piacnak nem csupán üzemeltetője, hanem – bérlőként – fenntartója is lesz. Egyben döntés született a hely-, illetve területhasználati díjról is. A gépkocsik területhasználati díja (300 forint/két óra) nem változik.

A képviselők (egy ellenszavazattal) megszavazták, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetségének közreműködésével támogatásban részesítsék a kárpátaljai magyarokat.

A közgyűlés döntött arról is, hogy pályázatot ír ki Érdi Építészeti Nívódíj elismerés adományozására. A pályázatot október 27-ig kell az érdi Polgármesteri Hivatal főépítészéhez személyesen vagy postán eljuttatni.

Címkék