Mindenből szőnek mindent

Múlt a jelenben – legkevesebb kétféle értelmezését találhatjuk a címnek, amivel az érdi Szövőszakkör kiállítását jegyzik a szervezők. A húsz évvel ezelőtti alakulás a múlt, s a Tamaska Józsefné Jakab Margit irányításával működő szakkör a jelen. Másrészt egy, a messzi múltban gyökerező szakma hagyományait örökítik át a jelenbe.

Hasonló tartalmaink:

A művelődési központ egyik legrégebbi és legaktívabb szakköre fennállásának 20 évfordulóját látványos tárlattal ünnepelte. Winklerné Kiss-Petri Borbála, a népművészet ifjú mestere megnyitójában méltatta a szakkör munkáját, eredményeit, felidézte az utat, amit a csoport megtett.

A klub tagjai rendszeresen gyűjtenek mintákat, még Kallós Zoltánnál is jártak, de fonalfestésre is vállalkoztak, amikor látták, hogy a mai anyagok túl harsány színűek az ősi motívumokhoz. Kísérleteztek kenderrel, lennel, jutakenderrel, pamuttal és különböző rongyokkal. A szőnyegeken kívül táskát, mellényt, sapkát, sálat, poncsót, sőt, cipőt és papucsot is készítenek. Szőnek tehát mindenből, mindent.

A kiállítás október 31-ig tekinthető meg a Szepes Gyula Művelődési Központban.

(Érdi Újság)

 

Címkék