Az érdiek többsége bízik a város jövőjében

Reprezentatív közvélemény-kutatás készült ezer fő részvételével augusztus 28-a és szeptember 28-a között Érden, amiből kiderült, hogy a kérdezettek közel fele szerint most jobban mennek a dolgok Érden, mint négy évvel ezelőtt. Eszerint az érdiek évről évre derűlátóbban gondolnak az otthonukra, mivel a tavalyi kutatáshoz képest három százalékkal nőtt az elégedettségi mutató. Az eredményekről T. Mészáros András polgármester adott számot szerdai sajtótájékoztatóján. 

Hasonló tartalmaink:

A megyei jogú város közgyűlése számára évről-évre elkészül egy kutatás arról, hogy az érdiek, hogy érzik magukat, milyen fejlesztési lehetőséget helyeznek prioritásba. Az itt élők véleménye nagyon fontos a városvezetés számára, hiszen ez egyfajta iránytű arra vonatkozóan, hogy mire helyezzenek nagyobb hangsúlyt a képviselők – fogalmazott T. Mészáros András.

A közvélemény-kutatásból többek között kiderült, hogy a helyiek közel 60 százaléka inkább bizakodik Érd jövőjében és csupán 17 százalék pesszimista. A kérdezettek 93 százaléka nevezett meg legalább egy, Érddel kapcsolatos megoldandó problémát, a három problémát említők aránya 32-ről 23 százalékra, az átlagos említés 1,9-ről 1,6-ra csökkent.

Hasonlóan a városi önkormányzatok többségéhez a helyi közlekedés infrastruktúrájával kapcsolatos problémák okozzák a legtöbb gondot az Érden lakók többsége szerint. A megkérdezettek kétharmada említette válaszában a járdák, utak állapotát, 15-15 százalékuk a közlekedést általában, illetve a közbiztonságot jelölte meg problémaként.

A járdák, utak állapotát minden városrészben a válaszadók legalább fele említette, kiemelkedő arányt – a tavalyi adatfelvételhez hasonlóan – a parkvárosiak esetében mértek. Tavaly a kérdezettek 80, idén 71 százaléka említett legalább egy sikert az elmúlt három évből, 41 százalék egy sikert tudott kiemelni. A sikerek közül ezúttal is a csatornázást említették legtöbben (21 százalék), ezt követte az útfelújítások (16 százalék).

Az elmúlt időszak legnagyobb sikerét az új üzletek nyitása jelenti, tavaly még csak a 8. legtöbbet említett siker volt 5 százalékkal, idén a kérdezettek 13 százaléka tett ezekről említést. A városfejlesztés 15 területe közül 11 kapott közepesnél jobb, egy közepes, három pedig közepesnél gyengébb átlagosztályzatot, három terület estében (sportolás, levegő és vizek tisztasága, városkép) a pozitív osztályzatok aránya meghaladta az 50 százalékot

Miként tavaly, úgy jelenleg is a sportolási lehetőségek kapta a legjobb értékelést. Jelentős javulás egyetlen területen sem tapasztalható, ugyanakkor a stabilitást jelzi, hogy csupán három esetben csökkent legalább 5 ponttal az indexpontszám, melyek az egészségügyi ellátás, a közlekedés és a járdák, illetve az utak állapota. Az utak, járdák állapota volt az egyetlen terület, melynek értékelése jelentősen elmaradt a közepes értéknél, a kérdezettek közel fele szerint e területen inkább rossz irányba mentek a dolgok.

A felmérés résztvevői 1-5 osztályzatokkal értékelhették, hogyan vélekednek 11 tervezett városi fejlesztésről, a válaszok egyöntetű támogatásról tanúskodnak

Címkék