Az ’56-os forradalomra emlékezik az ország

Katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnökének jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján hétfő reggel az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren.  Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata ünnepséget és koszorúzást rendez a Városközpontban, az 1956-os emlékműnél, 11 órától.

Hasonló tartalmaink:

Az Országháznál a szakadó esőben, erős szélben zajló ünnepségen a lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység. A Parlament főlépcsője feletti két erkélyen egy-egy magyar zászló lengett, az egyik a forradalom emlékére lyukas volt.

A ceremónián jelen volt a kormány több tagja, részt vettek katonai és állami szervezetek képviselői, ott volt a diplomáciai testület több tagja.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által szervezett központi programok kiemelt rendezvényét 15.00 órakor a Terror Háza Múzeumnál tartják, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.

Emellett a fővárosban, országszerte és külföldön is számos megemlékezéssel, programmal várják az ünneplőket, családokat. A Nyitott Parlament keretében ingyenesen tekinthető meg a díszlépcsőház, a kupolacsarnok, az ott elhelyezett Szent Korona. Este Szabadságkoncertet tartanak a Millenárison.

A Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában egész nap protokollmentes megemlékezéseket tartanak.

Áder János; Kövér László

A rendezvényekkel összefüggésben országszerte és a fővárosban is forgalomkorlátozásokra kell készülni.

Október 23-án (hétfőn) lezárják a forgalom elől

    • az Eötvös utcát az Aradi utca és a Szófia utca között, a Csengery utcát az Andrássy út és a Hunyadi tér között, a Vörösmarty utcát az Aradi utca és a Hunyadi tér között, az Izabella utcát az Aradi utca és a Szófia utca között, a Rózsa utcát az Aradi utca és a Szegfű utca között, valamint a Szív utcát az Aradi utca és a Szegfű utca között 6:00-tól másnap 4:30-ig;
    • az Andrássy utat az Oktogon és a Kodály körönd között 8:00-tól másnap 4:30-ig;
    • az Andrássy utat a Kodály körönd és a Hősök tere között, a Kodály köröndöt, a Szinyei Merse Pál utcát az Aradi utca és az Andrássy út között, valamint a Felsőerdősor utcát az Andrássy út és a Benczúr utca között 13:00-tól 20:00-ig;
    • a Bródy Sándor utcát a Szentkirály utca és a Puskin utca között 13:30-tól 22:00-ig;
    • a Corvin köz–József körút– Baross utca–Szentkirályi utca– Bródy Sándor utca útvonalon 16:30-tól 17:00-ig.

Közösségi közlekedési változások október 23-án:

M1-es metró

Várhatóan 13:00 és 17:00 között lezárják a forgalom elől a Vörösmarty utca megállóhelyet. Ebben az időszakban a metrószerelvények az állomáson megállás nélkül áthaladnak.

M2-es metró

Várhatóan 7:00 és 10:00 között, amennyiben az biztonsági okokból indokolt, lezárhatják a forgalom elől a Kossuth Lajos tér megállóhelyet. Ebben az esetben a metrószerelvények az állomáson megállás nélkül áthaladnak.

2-es villamos

A 2-es villamos a hajnali üzemkezdettől, azaz az első járatindulástól várhatóan 19:00-ig rövidített útvonalon, Közvágóhíd H és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóhely között közlekedik. A Kossuth Lajos térről a Nagykörút felé a 15-ös vagy a 115-ös busszal lehet továbbutazni.

A további közlekedési változásokról ebben a cikkünkben olvashat.

(MTI/ÉrdMost, fotó: MTI)

Címkék