A reformáció ünnepe Érden

Luther Márton 1517. október 31-én tűzte ki kilencvenöt tételét a wittenbergi vártemplom kapujára; ez reformok sorozatát eredményezte az élet minden területén. Luther fellépése átalakította Európa korabeli vallási térképét, megújította a hit világát. A reformáció hatása a politika, a gazdaság, a zene, a jogtudomány, az anyanyelv és a modern természettudomány kibontakozása, illetve átalakulása terén is tetten érhető. 2017. október 31-én este hat órától a Kálvin téri templomban közös istentiszteleten ünnepelte a reformációt az érdi evangélikus, református és baptista felekezet.

Hasonló tartalmaink:

Az istentiszteleten hat lelkész szolgált: Erdélyi-Takács István, Literáty Zoltán és Tar Zoltán református lelkipásztorok, Labossa Péter és Labossáné Kővágó Anita evangélikus lelkészek és Fórizs Gyula Zsolt baptista lelkész.

Erdélyi-Takács István tudósítónknak a szüntelen egyházi megújulás fontosságát hangsúlyozta: fontos a megemlékezés is,  de a reformáció csak akkor érvényes és útmutató, ha átformál minket, és egy kicsit megváltoztatja az életünket – fogalmazott.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Labossa Péter evangélikus lelkész azt hangsúlyozta: ez a nap emlékezés, hálaadás és előretekintés, annak a reménységével és örömével, hogy Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.
– Hivatalosan ma lezárulnak a reformációs rendezvények, de a reformáció, mint lelki folyamat, sohasem zárul le. Adventi szerdáinkon a reformáció alappilléreit fogjuk sorra venni, és az igehirdetések is erről szólnak majd – zárta szavait az evangélikus lelkész.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Az érdi baptista gyülekezet az október hónapot a reformáció ünnepének szentelte.
– A reformáció öt alapvető hittételét, az öt solát ünnepeltük oly módon, hogy pünkösdi, evangélikus, református lelkipásztorok is igét hirdettek, így kifejezve azt az egységet, ami a protestantizmuson belül összeköt bennünket – mondta Fórizs Gyula Zsolt lelkész, akitől megtudtuk azt is: a baptista imaházban november 7-éig még látható a Biblia és a reformáció című kiállítás.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Az istentisztelet ünnepi mivoltát kihangsúlyozták a komolyzenei betétek: Szalai Hajnalka orgonán, Dobovits Edina és Balog Nella pedig csellón  játszott.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Címkék