Terjed a szívféreg

Érden is terjed a kutyákat megbetegítő Dirofilaria immitis, azaz szívféreg – derült ki abból a vizsgálatból, amit a Sirius Alapítvány ötven mentett kutyáján végeztek el nemrég. A felnőtt, egészségesnek tűnő kutyák tesztelése során hat szívféreg és négy bőrféreg pozitív esetet találtak.

Hasonló tartalmaink:

Mint Böjtös Andreától, az alapítvány elnökétől megtudtuk, az érdi Városközponti Állatorvosi Rendelő ajánlotta fel, hogy térítésmentesen elvégzi a szükséges vizsgálatokat, és biztosítja ingyenesen az ehhez szükséges gyorsteszteket, részben az érdi Dr. Székely Kft segítségével.
Az ötven kutyából hat szívféreg és négy bőrféreg pozitív esetet találtak, ami tizenkét százalékos előfordulást jelent – tudtuk meg dr. Benczik Attilától, a rendelő vezető állatorvosától. Elmondta: a szívféreg egy szúnyogok által terjesztett parazita, amely a tüdő nagy ereiben, illetve súlyosabb esetekben a szív üregeiben él, és okoz súlyos károsodást a kutyák légzési és keringési rendszerében. A kifejlett hím féreg körülbelül 15, a nőstény 25-30 cm-es, vékony, fehér színű, utódaik, a mikrofiláriák – ezeket terjesztik a szúnyogok – csak mikroszkóppal láthatóak.

A szívférgesség körülbelül 10 éve jelent meg Magyarországon, és egyre gyorsabban terjed. Hazánkban jelen van a bőrféreg (Dirofilaria repens) fertőzöttség is, amely hasonlóan fejlődik, de a felnőtt férgek nem a szívben, hanem valahol a bőrben, esetleg az izomrostok között élnek. A betegség eleinte tünetmentes, később köhögés, fáradékonyság, nehézlégzés, hasvízkór alakul ki, kezelés nélkül sajnos elhullás is bekövetkezhet. A kezelés nehéz, összetett, hosszú hónapokig tartó, drága, és súlyosabb esetekben nem is mindig sikeres – a megelőzés olcsóbb és hatékonyabb: a szúnyogszezonban havonta adagolt cseppek, illetve tabletták formájában megoldható.

Az állatorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a gyógyszer adagolása előtt feltétlenül el kell végezni a szűrővizsgálatot, mivel a már fertőzött állatnál a megelőzést célzó gyógyszerek komoly mellékhatásokat okozhatnak.
– A mikroszkópos teszt 3000, a komolyabb, szerológiai gyorsteszt 7000 forintba kerül, és mindkettőt ajánlatos elvégezni, hogy időben meg tudjuk kezdeni a védekezést a parazita ellen – tette hozzá Benczik doktor.
A menhelyen kiszűrt szívférges kutyákon még nem jelentkeztek a betegség tünetei. Több hónapig tartó kezelésüket megkezdik.
– Reméljük, a betegség ismertetésével hozzá tudunk járulni, hogy minél kevesebb kutya járjon hozzájuk hasonlóan – jegyezte meg az állatorvos.

A szívférgesség kutyáról kutyára nem terjed, csak szúnyogcsípéssel. Mivel a szúnyogok az embereket is csípik, nem csak a kutyákat, felmerülhet a kérdés, ránk veszélyes-e ez a betegség. Az állatorvos elmondta: embereknél a szívféreg ritkán okoz fertőzést, viszont a bőrféreg előfordulhat bennünk is.

A Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány köszönettel vesz minden támogatást a fertőzött állatok kezeléséhez. Bankszámlaszám: 10403136-49534949-49521015

Címkék