Kitüntető díjak érdieknek

Két érdi polgár munkásságát és a Pest Megyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara elnökének tevékenységét ismerte el kitüntető díjjal Pest Megye Közgyűlése a pénteken tartott megyenapi ünnepségen. A díjazottak közt volt az ÉrdMost újságíró-szerkesztője, az Érd Médiacentrum munkatársa, Ba-Nyilas Hajnalka is, akinek tizenöt évi munkáját Pest Megyei Médiadíjjal ismerték el. Pest Megyéért Emlékérmet vehetett át dr. Vereczkey Zoltán, a PKMIK elnöke, és Pest Megye Környezetvédelméért Díjban részesült Kállayné Szerényi Júlia, a VMG tanára.

Hasonló tartalmaink:

Pest Megye Közgyűlése december 4-ét 1999-ben nyilvánította megyenappá, annak emlékére, hogy Pest-Pilis-Solt vármegyét 1659. december 4-én alapították. A megyenapon adják át a megyei kitüntető díjakat, elismerve a közművelődés, a tudomány, a kultúra, az építészet, a környezetvédelem, valamint a közbiztonság és a társadalmi összetartozás érdekében tett erőfeszítéseket; ekkor kerül átadásra a Pest Megye Díszpolgára cím is.

A Megyeházán tartott ünnepséget T. Mészáros András, Érd polgármestere nyitotta meg, hangsúlyozva: a díjazottak teljesítménye példamutató mindenki számára. Szabó István, a közgyűlés elnöke felidézte a megye korábban élt meghatározó alakjait, majd köszönetet mondott a díjazottaknak, hangsúlyozva: ők azok, akik példát mutattak a Pest megyében élő emberek számára, és bebizonyították, a magyarok nemzeti öröksége – az újjászületés képessége és az építő emberek kitartása – sokkal több, mint történelem.

A tizenkilenc kitüntetettből három érdi polgár. Dr. Vereczkey Zoltán, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Közlekedéstudományi Intézet nemrég nyugdíjba vonult ügyvezető igazgatója, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés birtokosa pénteken Pest Megyéért emlékérmet kapott.

– Nagyon jólesik az elismerés. Most, nyugdíjba vonulásom után, a kamara vezetésére tudok majd száz százalékosan koncentrálni, és a megyében eddig eltöltött jó pár évtized alapján a tudásomat még egy kis ideig hasznosítani tudom – mondta tudósítónknak Vereczkey Zoltán, hozzátéve: a feladat sok, mindig új és új kihívásokkal szembesülnek, hiszen számtalan, a vállalkozók életét megkönnyítő információt tudnak átadni.

A közgyűlés Pest Megye Környezetvédelméért Díjat adományozott Kállayné Szerényi Júlia részére, környezetvédelmi tevékenysége elismeréseként. A Vörösmarty gimnázium tanára még egyetemi hallgatóként kezdte meg Érd és környéke botanikai növénytakarójának feltárását, önkéntes szerepet vállal a város környezetének megóvása érdekében, túrákat szervez, előadásokat tart. Vezetésével a VMG csatlakozott a magashegyi fogaspontyok védelméhez: két, kihalófélben lévő fogasponty faj tenyésztését is megkezdték.

– Nagy meglepetésként ért ez a díj, amit ugyan én vettem át, de nagyon sok ember munkája van benne – főleg a biológiai tagozatosoké, akikkel együtt dolgozom a gimnáziumban. A kihalás szélén álló mexikói fogasponty fajok sikeres tenyésztése is az ő szakmai munkájukon alapul, amit én koordinálok – hangsúlyozta Kállayné Szerényi Júlia, hozzátéve: ez a munka bővült ki a gimnázium kertjének fejlesztésével, arborétummá alakításával, amiben számíthat a diákok segítségére. Kiemelte az iskola támogatását és nyitottságát – mint mondta, ez elengedhetetlen az alkotó tevékenység folytatásához.

A Pest megyében élők korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatásáért, Pest Megye Közgyűlésének és Önkormányzatának tevékenységét, eredményeit hitelesen bemutató munkájáért Pest Megyei Médiadíjat adományoztak Ba-Nyilas Hajnalkának, az Érdi Médiacentrum szerkesztő-újságírójának. Ba-Nyilas Hajnalka tizenöt éve dolgozik a Pest megyei médiában, és számos alkalommal készített anyagot a megyei közgyűlés és a megyei önkormányzat munkájáról.

– Nagyon jólesik ez a kitüntetés. Az elmúlt tizenöt évben főleg Pest megyei médiumokban dolgoztam: 17 évesen csöppentem bele a média világába, és pont azon a frekvencián szólaltam meg először a rádióban, mint amelyiken most is dolgozunk az ÉrdFM 101,3-on. A Junior rádió után a százhalombattai televízió következett, majd hosszabb időt töltöttem Százhalombatta önkormányzatánál. Kisfiam születését követően kaptam lehetőséget az Érd Médiacentrumban, ahol nagyon jól érzem magam, és nagyon sok mindenben kipróbálhatom tudásomat – mondta  Ba-Nyilas Hajnalka.

Ezen a napon adták át a Pest megye díszpolgára címet is, amit idén Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó vehetett át.

Az ünnepélyes díjkiosztást követően került sor egy konzorciumi megállapodás aláírására: Pest Megye Közgyűlése az októberi ülésén döntött arról, hogy egy megyei egészségügyi tudásparkot hoz létre Érden.  A dokumentumot T. Mészáros András és Szabó István látta el kézjegyével.

Fotók: Boros Sándor

Címkék