Visszatekintés januárra

Már csak néhány nap és itt az év vége. Érden az elmúlt 12 hónapban számtalan esemény, fejlesztés, rendezvény volt. December 31-ig mindennap bemutatunk egy hónapot, vagyis visszatekintünk 2017-re.  Ma január híreit összegezzük.

Hasonló tartalmaink:

Január 3-án reggel 6 óra 45 perckor megszületett 2017 első érdi kisbabája ifj. Bukovszki Csaba. A kis Csabi a vártnál négy héttel hamarabb született 2365 grammal és 50 centiméterrel a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. Az édesapa tájékoztatása szerint anya és baba is kiváló egészségi állapotban van.

Csabika édesanyja Mariann fodrász, apukája – a szintén Csaba – építési vállalkozó, mindketten a Magtár Néptánccsoport tagjai. A boldog szülők több mint 10 éve élnek együtt, ebből három éve házasságban. A kisfiú a házaspár első gyermeke, jöttét nagy izgalommal várták.

***

Az elmúlt időszakban fejlesztették a közvilágítást az Alsó utcában. Összesen hat napelemes utcai lámpahelyet alakítottak ki, elsősorban a közintézmények elé kerültek a póznák. 

Közvilágítás szempontjából az Alsó utca a város egyik legtöbb kritikával illetett területe. Noha az utcában eddig is voltak lámpák, azok fénye csak a házak előtti szakaszt világította meg, azonban az úttestre már nem sok jutott belőlük. A bírálatokat csak fokozta, hogy az utcában számos közintézmény is található, mint például két iskola, templom vagy éppen a szakorvosi rendelőintézet, ezért a kiemelkedő forgalom még indokoltabbá tette a mostani beruházást.

Antunovits Antal elmondta, új lámpák kerültek a Marianum és a Bolyai iskolák elé, a már említett szakorvosi rendelő hátsó bejáratához illetve a Jézus Szíve templom környékére is. A képviselő hozzátette, már most, a világítótestek felszerelése után néhány nappal is sok-sok pozitív visszajelzést kapott, ami talán annak is köszönhető, hogy az új lámpák megújuló energiával működnek.

A politikus elárulta, a száz százalékosan önkormányzati forrásból megvalósuló fejlesztés a következő hetekben is folytatódik, melynek során összesen 39 új fénypontot alakítanak ki városszerte.

***

Befejeződött az Érdligeti Református templom gyülekezeti termének felújítása. Ebből az alkalomból hálaadó ünnepi istentiszteletet tartottak, amely során visszatekintettek a 2016-os év eseményeire is.Minden év elején hálaadó istentiszteletet tartanak az Érdligeti Református templomban. Ilyenkor visszatekintenek az elmúlt év eseményeire és hálát adnak az előző évért.

Az idei azonban rendhagyó istentisztelet volt, hiszen befejeződtek a gyülekezeti terem felújítási munkálatai, melynek során kivették a közfalakat és egy nagyobb légterű közösségi teret alakítottak ki.

Dr. Literáty Zoltán, az Érdligeti Református Gyülekezet lelkésze elmondta: eddig ha 70-80-an szerettek volna együtt lenni, akkor az csak az udvaron volt lehetséges, most azonban a szeretetvendégségek, az ökumenikus istentiszteletek és egyéb események, mint a filmklub, az ifjúsági csoport foglalkozása vagy a legutóbbi 56-os előadás megmutatták, hogy nagy szükség volt erre a közösségi térre.

***

Két érdi közoktatási intézmény is elnyerte 2016 decemberében az Ökoiskola címet. A Vörösmarty Mihály Gimnázium első alkalommal pályázott, sikeresen, a Bolyai János Általános Iskola azonban harmadik alkalommal nyerte el a címet, így ők Örökös Ökoiskola oklevelet vehettek át.

Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium első alkalommal pályázott és nyerte is el két évre az Ökoiskola címet.

A 2016 decemberében átvett Ökoiskola Oklevelet az az intézmény nyerheti el, amelynek mindennapi életébe beépül a környezettudatosság, a természet védelme és az egészséges életmódra nevelés – mondta el dr. Kállayné Szerényi Júlia, a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára.

Az Érdi Bolyai János Általános Iskola már két cikluson túl van, és mivel harmadszorra is elnyerték az oklevelet, ezért most már kiérdemelték az Örökös Ökoiskola Címet.

Baranyi Teréz, az Érdi Bolyai János Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy már a cím elnyerése előtt is ebben a szellemben folyt az oktatás az iskolában és ezután is ezt folytatják.

A két intézmény dolgozói nem elégszenek meg azzal, hogy elnyerték ezt a címet, de a jövőben is sokat tesznek azért, hogy méltóak legyenek az elismerésre. A Bolyaiban a szelektív-hulladékgyűjtés bevezetése szerepel a rövidtávú tervek között, míg a Vörösmartyban konyhakert létesítését vállalták.

Az Ökoiskola Cím a diákokra nem ró kötelezettségeket vagy terheket, inkább egy lehetőség számukra, hogy ők is kivegyék részüket a környezettudatos életmód megvalósításából. Az ökoiskola program élményszerű eseményeket jelent a tanulók számára és mindenki megtalálhatja benne a számára megfelelő elfoglaltság.

***

Az Érdről és környékéről kényszermunkára elhurcoltakra emlékezett a város ezen a hétvégén. Vasárnap 8 órakor szentmisét, majd 10 órától istentiszteletet tartottak az emléknap alkalmából és felavatták az elhurcoltak tiszteletére állított emléktáblát is a Földrajzi Múzeum előtti emlékműnél. Majd a művelődési központban tartott műsorral ért véget a városi megemlékezés. 

1945. január 6-10. között tragikus események helyszínévé vált Érd. A településről és környékéről közel háromezer embert, férfit és nőt, többségében polgári személyt gyűjtöttek össze és hurcoltak el a volt Szovjetunió hadifogoly- és munkatáboraiba a bevonuló Vörös Hadsereg katonái. Parancsot teljesítettek, és az értelmetlen parancsnak lettek áldozatai az ártatlan érdiek, akik úgy tudták, hogy rövid ideig tartó, „kis munkára” viszik őket; – innen ered a málenkij robot elnevezés is. Abban a hitben voltak, hogy hamarosan hazatérhetnek, ám csak kevesen tértek vissza a munkatáborokból.

Mit is jelent valójában a “malenkij robot” kifejezés?

Szó szerint “kis munkát, kevés munkát”. De a valóságban olyan meghatározatlan ideig tartó kényszermunka, mely civileket; nőket és gyermekeket is érinthetett. Magyarország hadszíntérré válásával a mindenkori záróvonal mögötti területen hamis indokkal – igazolás kiadása, romeltakarítás, hídépítés, mezőgazdasági munka, betakarítás stb. – gyűjtötték össze a polgári lakosokat, és további sorsuk a nélkülözés, éhezés, betegség, embertelen körülmények és minden realitást nélkülöző kényszermunka volt.

Az elhurcoltak alsó korhatára mindössze 14-18 év volt. Így begyűjtötték azokat a fiúkat, akár gyerekeket is, akik idősebbnek tűntek, s testalkatuk, erőnlétük alapján alkalmasnak mutatkoztak a nehéz fizikai munkára.

T. Mészáros András polgármester azt mondta az ünnepségen, hogy a “mai nap nemcsak az emlékezés, hanem a gyász napja is.”

“Az emlékezés védi meg az utódokat attól, hogy hasonló szörnyűséget kelljen átélniük. Az elhunytak emlékezete, a még élő szemtanúk és utódaik emlékező párbeszéde.” – mondta a polgármester, majd azt kérte az egybegyűltektől, hogy  a protokoll formaságát félretéve a érdi Ifjúsági Önkormányzat képviselői helyezzék el elsőként koszorújukat a II. világháború áldozatainak emlékművénél.

… “Ezért is örülök annak, hogy ma az érdi Ifjúsági Önkormányzat képviselői is jelen vannak és fejet hajtanak az elhurcoltak emléke előtt. Ők szerencsére már egy békés és demokratikus kor gyermekei. Annyi idősek, mint amennyi Romits Antal volt elhurcolása idején. Gondoljanak erre, gondoljanak a 72 évvel ezelőtt elhurcolt fiatalokra mindig, amikor e város közösségéért dolgoznak…. Legyen ez jelkép. Jelképe annak, hogy soha többet nem történhet meg mindaz a borzalom, ami 1945 januárjában történt.”

***

A riói ötkarikás játékokon ezüst- és bronzérmes érdi kerekesszékes vívó, Krajnyák Zsuzsanna az M4 Sport – Az Év Sportolója gálán az év fogyatékos női sportolója lett, míg az Év Fogyatékos Csapata a női kerekesszékes vívóválogatott lett, melynek Krajnyák mellett egy másik érdi, Dani Gyöngyi is tagja!

Összesen öt éremmel tért haza a Rio de Janeiróban rendezett paralimpiáról Krajnyák Zsuzsanna és Dani Gyöngyi, akik a tőrcsapattal ezüst-, a párbajtőr csapattal bronzérmet szereztek, továbbá előbbi a tőrözők egyéni versenyében bronzéremig jutott.

Krajnyák Zsuzsanna az Év Fogyatékos Női Sportolója kategóriában a Nemzeti Színházban rendezett gálán az atléta Biacsi Ilonát és az úszó Pap Biankát előzte meg az elismerésért vívott szavazáson, melyre a Magyar Sportújságíró Szövetség tagjai voksolhattak.

Az 59. alkalommal rendezett Év Sportolója Gálán az érdi parasportoló Kiss Gergely, olimpiai bajnok vízilabdázótól vette át a díjat.

Krajnyák Zsuzsannát később ismét a pódiumra hívták, hiszen a másik érdi kerekesszékes vívóval, Dani Gyöngyivel, valamint Veres Amarillával és Hajmási Évával Szabó Lászlótól, a gála kreatív producerétől, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökétől vehették át az Év Legjobb Fogyatékos Csapatának járó díjat, amelyen a férfi paraasztalitenisz-válogatottat és a férfi szervátültetett 4×100 méteres atlétaváltót előzték meg.

***

 Szepes Gyula Művelődési Központban idén kilencedik alkalommal rendezték meg a magyar kultúra napját. Az ünnepségen adták át a Bella István-díjat, a Csuka Zoltán-díjat, az Érdi Művészeti Díjat valamint értékelték az „Így írok én” irodalmi pályázatra beérkezett műveket is. A díjátadó után színházi előadással ünnepeltek az egybegyűltek. 

Érd Megyei Jogú Város a Magyar Írószövetséggel közösen rendezi meg az ünnepséget közel 10 éve. „Ennek az együttműködésnek az alapja nem a pénz, nem az ilyen-olyan érdekek érvényesítése, hanem a hit. A hit abban, hogy a kultúra összeköt, közösséget formál. Mert a kultúra lételem. Sorsközösségünk pillére, nemzeti emlékeink csarnoka” – idézte T. Mészáros András polgármester szavait a vasárnapi ünnepség valamennyi résztvevőjét köszöntve dr. Bács István alpolgármester, aki T. Mészáros András üdvözletét is tolmácsolta, hisz betegsége miatt nem vehetett részt e jeles ünnepségen.

Az ünnepi köszöntőket követően díjak és elismerések átadására került sor. Elsőként a Magyar Írószövetség és Érd város által közösen alapított Bella István-díjat Szentmártoni János elnök és dr. Bács István alpolgármester nyújtotta át Both Balázs költőnek.

Érd Város Csuka Zoltán-díját vehette át Mácsai Anetta, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatóhelyettese, aki 2000 óta az intézmény munkatársa.

Baka Györgyi költő irodalmi munkásságát Érdi Művészeti Díjjal ismerték el.

A díjazások sorát az „Így írok én” irodalmi pályázat helyezést elért pályázóinak jutalmazása zárta.

Végül az ünnepi műsor részeként a résztvevők megtekinthették Janikovszky Éva: A lemez két újabb oldala című művének egyfelvonásos színpadi változatát.

***

Csatlakozik az érdi önkormányzat ahhoz az országos gyűjtéshez, amit az Ökumenikus Segélyszervezet szervez az olaszországi buszbaleset sérültjei és az áldozatok hozzátartozói javára. Az érdi közgyűlés egymillió forintot szavazott meg csütörtökön a város közgyűlési ülésén Pulai Edina és Antunovis Antal javaslatára. 

- Egy ilyen tragédia esetén az ember a gyász és a tehetetlenség érzésével szembesül. Az együttérzés és az imák mellett talán a legtöbb, amit tehetünk, hogy támogatjuk a tragédiát szenvedett családokat, akik családfenntartót, gyermeket vesztettek el, vagy sérülésük miatt hosszabb kezelésre szorulnak – mondta Pulai Edina (JOBBIK) a döntést követően, akinek a szavaihoz csatlakozott Antunovits Antal (FIDESZ-KDNP) is.

- Az egész országot sokkoló tragédia utáni gyászban az Ökumenikus Segélyszervezet lehetőséget biztosított mindenkinek, hogy szolidaritását fejezze ki a Verona közelében történt buszbalesetben érintett családokkal. A Segélyszervezet pénzadománygyűjtést indított, amihez úgy éreztem nekünk is csatlakoznunk kell – hangsúlyozta Antunovits Antal.

Sajtóhírekből az ÉrdMost.hu úgy tudja, már több mint húszmillió forint gyűlt össze az Ökumenikus Segélyszervezet országos akciójában a veronai busztragédia áldozatainak és túlélőinek hozzátartozói számára.

Címkék