Visszatekintés márciusra

Már csak néhány nap és itt az év vége. Érden az elmúlt 12 hónapban számtalan esemény, fejlesztés, rendezvény volt. December 31-ig mindennap bemutatunk egy hónapot, vagyis visszatekintünk 2017-re.  Ma március híreit összegezzük.

Hasonló tartalmaink:

Ünnepélyes keretek között átvágták csütörtökön napközben az új érdi Interspar áruház nemzetiszínű szalagját. A csaknem 7 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontban kávézó, drogéria, posta és egyéb szolgáltatások nyílnak pénteken reggel. A hipermarket szomszédságában pedig egy csaknem 200  négyzetméteres játszótér várja a gyerekeket. 

A beruházásra mintegy 4,1 milliárd forintot fordított a Spar Magyarország, mellyel 100 új érdi munkahelyet is teremtett. A több mint 7 ezer négyzetméteres, környezetkímélő technológiákkal megtervezett új bevásárlóközpont alapkövét 2015 októberében tették le. A beruházás során az úthálózatot is fejlesztették, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által átépített M7-es – Érd, Iparos úti autópálya-csomópont korszerűsítési munkáit a Spar 400 millió forinttal támogatta.

Az üzletlánc saját beruházásban több mint 250 millió forintból a környező utakat is megújította, a Somogyvári úton a vízelvezetés kialakítására pedig 128 millió forintot fordítottak. A hipermarket szomszédságában pedig egy csaknem 200  négyzetméteres játszótér várja a gyerekeket.

Aradszki András energiaügyi államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője a megnyitón azt mondta, üdvözli, hogy a munkavállalók nagyon nagy hányada érdi lakos, a többiek pedig a környék településeiről járnak be. Az államtitkár azt is mondta, hogy reméli, hogy az újonnan megnyitott áruházban a környékbeli gazdák kiváló gyümölcsei is kaphatóak lesznek, hiszen Érden és környékén nagyszerű gazdaságok működnek, amelyek méltóak a támogatásra.

Az autóval érkezőket hatalmas parkoló várja, ráadásul újdonságként elektromosautó-töltő állomást helyeztek el, amely a villanymotoros autót 1-6 óra alatt feltölti. A tömegközlekedést is úgy alakították ki, hogy a környéken lakók a lehető legegyszerűbben közelíthessék meg a bevásárlóközpontot, így a főbejárat elé buszmegállót építettek.

Az INTERSPAR áruház mellett egy 1.200 négyzetméteres shopterület is helyet kapott a bevásárlóközpontban, ahol egyebek között kávézó, posta, drogéria, optika és ékszerüzlet is nyílik. A parkoláshoz a mélygarázsban és szabadtéren összesen 377 helyet alakítottak ki. A belső mozgójárdák az alsó szintről érkező látogatókat az üzlet központjához, a SPAR to Go étteremhez és az eladótér bejáratához juttatják el. Az épület főbejáratához buszmegállót telepítettek, az Aszfaltozó utcában pedig buszvárakozó megállóhely is létesült.

A beruházás során a tervezők nagy figyelmet fordítottak az energiatakarékosságra. A teljes világítást modern LED lámpák biztosítják, amelyek jelentősen kevesebb energiával beérik, mint a hagyományos izzók. Az épület hűtése-fűtése nagyrészt szerkezetfűtéssel történik, melyhez a fűtési energia nagy részét a kereskedelmi hűtésből keletkező hulladékhő biztosítja, a hűtési energiát pedig korszerű hőszivattyús rendszer adja. A hipermarket fűtéséhez így földgázra egyáltalán nincs szükség. A hűtőbútorok üvegajtóval vannak ellátva a környezettudatos működés érdekében.

T. Mészáros András polgármester azt emelte ki, hogy az évekkel ezelőtt ígértek megvalósulnak, hiszen mostanra mindenki a saját bőrén tapasztalhatja, hogy “Parkváros következik”. Már az óriási dolog volt, hogy nyár végén átadták az új lehajtót, az áruház pedig egy újabb lépés, hiszen hamarosan megépítik az új óvodát és iskolát Felső-parkvárosban és átalakul a Teleki iskola is.

***

Sajtótájékoztatót tartott Aradszki András energiaügyi államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője az érdi Polgárok Házában. A politikus az elmúlt időszak eseményeiről beszélt országos és helyi vonatkozásban. 

Az államtitkár azzal kezdte, hogy további hat hónappal, március 7-től, szeptember 7-ig meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fenntartását. Erre azért van szükség, mert mintegy 800 ezer ember szorult be a balkáni térségbe, akik nem tudnak visszatérni Törökországba. Aradszki András arról is beszélt, hogy a déli határ további megerősítése és a határrendészeti intézkedések továbbra is kiemelt feladatot képeznek a kormány munkáján belül. Elmondta, kiemelt pluszforrást kap a határőrizeti munkára a belügyminisztérium – 38 milliárd forintot – de szintén pluszforrásban részesül hasonló célokra az Emberi Erőforrások minisztériuma – 76 millió forint – és a Honvédelmi minisztérium is.

Minden országgyűlési frakció támogatta a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását – mondta Aradszki András.  - A nagypéntek a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek, amelyen a keresztények Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről emlékeznek meg. A törvényjavaslat a nagypéntek méltó megünneplését segíti elő – magyarázta a politikus.

A budapesti olimpiával kapcsolatban az államtitkár kifejtette, hogy az aláírásgyűjtők, a Momentum Mozgalom és a baloldali, liberális pártok – MSZP, Együtt, PM, LMP – pontosan tudták, hogy szétdúlják az olimpiai reményeket a népszavazási kezdeményezéssel. – Szerintem ezzel nem hibát, hanem bűnt követtek el – húzta alá.

Helyi ügyekkel kapcsolatban köszönetet mondott Diósdnak, hogy méltó módon emlékezhettek meg a múlt hétvégén a kommunizmus áldozatairól. Tárnokon iskola építés és körforgalom miatt lobbiznak, de megemlítette azt is, hogy aznap Érden átadták az új érdi Interspart.  Elmondta, hogy a beruházás az egész környék fejlődését maga után vonja, a környezetében iskola, óvoda, tanuszoda fog épülni. Felhívta a figyelmet az üzemeltetés érdekességére, eszerint a kereskedelmi hűtésből keletkező hulladékhő biztosítja az épület fűtését. A hűtési energiát pedig korszerű hőszivattyús rendszer adja, így a fűtéshez földgázra egyáltalán nincs szükség. A beruházás során a tervezők nagy figyelmet fordítottak az energiatakarékosságra. A világítást LED-lámpákkal oldották meg, amelyek jelentősen kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók.

***

Közel 2,3 milliárd forint értékben fejlesztik az érdi óvodákat.

A fejlesztésekre 2019 szeptemberéig kerül sor. Ezt dr. Bács István alpolgármester jelentette be a hétfőn kezdődő Óvodai Szakmai Napok megnyitóján. A városvezető elmondta, hogy március 2-án küldték be a fejlesztéseket és építéseket tartalmazó anyagukat az Emberi Erőforrások Minisztériumának, ahol várhatóan március 22-én a közigazgatási államtitkári értekezleten fogják jóváhagyni a tervezetet. Dr. Bács István ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a minisztérium megerősítését követően szinte minden óvoda részesül a fejlesztési pénzből.

A részletekkel kapcsolatban az alpolgármester elsőként a Fácán közi óvodát emelte ki, amelyet a szakemberek szerint még az idén átadhatnak. – Minden erőnkkel azon leszünk, hogy még idén átadhassuk az új Fácán közi óvodát, problémát csak az jelenthet, ha a közműveket nem tudják időben bekötni a szakemberek – mondta az alpolgármester. A Fácán közi óvoda építésére 436 millió forintot tervez az önkormányzat, ebből 300 millió forint uniós forrás, a maradékot pedig a Modern Városok Program keretében finanszírozzuk.

Dr. Bács István alpolgármester az Óvodai Szakmai Napok megnyitóján arról is tájékoztatást adott, hogy szintén idén kezdik az építkezést a Búvár és a Burkoló utca között, ahol egyelőre egy négy csoportos óvodát terveznek, aminek Erdőszéle Óvoda lesz a neve. Az alpolgármester kihangsúlyozta, hogy az intézmény most; a legkorszerűbb feltételek szerint négy csoportnak épül, de a későbbiekben a demográfiai változások miatt bármikor bővíthető lesz, újabb négy csoportnak. A beruházás 416 millió forintba kerül.

Kétszázhatvan millió forintból újul meg a Tárnoki úti Napsugár Óvoda, amelyet évtizedek óta nem renováltak. A csoportszobákat felújítják, kibővítik, sőt még egy plusz emeletet is kap – folytatta az óvodafejlesztésekről szóló beszámolóját dr. Bács István alpolgármester. A Napsugár Óvoda új bútorokat és kerti játszóeszközöket is kap.

744 millió forintot szán a város a Kincses Óvoda felújítására és a mellette lévő Apró Falva Bölcsőde korszerűsítésére. Az alpolgármester elmondta, hogy az egyik legrosszabb állapotban jelenleg ez intézmény van, két csoportszoba most is használhatatlan az állandó beázások miatt. A jó idő beköszöntével el is kezdik a tető szigetelést, amire pályázat útján nyertek 250 millió forintot. A fennmaradó összeget a Modern Városok Programból teszi hozzá a város.

Az Aradi utcában találgató Pöttömsziget Bölcsőde harmincmillió forintos támogatásban részesül, plusz egy csoportszoba kerül hozzáépítésre az intézményhez.

A Tusculanum Óvodára 225 millió forintot fordítanak még az idén. Megújul a tető, kicserélik a nyílászárókat és  hőszigetelést is kap. Valamint egy energetikai pályázat sikere esetén (döntés március 22-én várható) kicserélnék a teljes fűtésrendszert, az elektromos hálózatot és a vizesblokkokat.

Százmillió forintot szánnak a Kisfenyves Óvodára, ahol energetikai korszerűsítések, nyílászáró csere, hőszigetelés és tetőcsere valósul meg.

Dr. Bács István alpolgármester végezetül cáfolta azokat a szülői értesüléseket, hogy az önkormányzat megszüntetné a Tállya utcai és a Tündérkert Óvodát. Az alpolgármester elmondta: szakmai álláspontjuk szerint célszerű volna a Tündérkert óvodát az Ófalusi óvodával egy új, korszerű épületben összevonni. A Tállya tagóvoda elavult épülete helyett egy újat építeni. Ez abban az esetben lehetséges, ha pályázati forrásokat nyer az önkormányzat. Mindenesetre mindkét óvoda (a Tündérkert és a Tállya utcai is) 40-40 millió forint fejlesztési támogatást kap, amit energetikai korszerűsítésre fordítunk – zárta szavai Bács István.

***

Rendkívüli közgyűlést tart csütörtök este Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az ülésen várhatóan együttműködési megállapodást kötnek a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-vel két állami út felújítására. Az egyik a kritikus állapotban lévő Vadlúd utcai csomópont, a másik a parkvárosi Törökbálinti út. 

Valamennyi érdi és tárnoki tapasztalja minden nap, hogy a Vadlúd utca – Zámori út – Sóskúti út csomópontban finoman szólva is áldatlan állapotok vannak. Az érdi önkormányzat ezért régóta szeretné felújítani ezt a szakaszt, azonban a terület állami tulajdonban van.

Most azonban a Modern Városok Program részeként lehetőség nyílt a csomópont és az előtte lévő útszakasz felújítására. T. Mészáros András polgármester szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy együttműködési megállapodást kíván kötni a Nemzeti Infrastruktúra Zrt-vel, amely a terveztetést készíti annak érdekében, hogy az arra közlekedők végre méltó úton járhassanak.

A felújítást a Fehérvári úttól a Vadlúd utcáig tervezik. Körforgalmat kívánnak kialakítani a Fehérvári út – Zámori út sarkán, valamint a Vadlúd utca – Zámori út – Sóskúti út találkozásánál is. A beruházás során megoldódik a vízelvezetés és teljesen új útpályát is építenek.

Ugyanez a helyzet a Törökbálinti úttal, ami szintén az állam tulajdona, ezért szükséges megállapodást kötni a NIF Zrt-vel. A Bem tértől Törökbálint határáig megújítják az utat, és megoldódik a Szövő utca – Folyondár utca – Törökbálinti út kereszteződésének problémája is, ahol jelzőlámpás kereszteződést építenek.

***

Elkezdődött a Kelenföld–Százhalombatta közti vasúti pálya, illetve a kapcsolódó létesítmények átépítése. Érd Nagyállomásnál a héten két; több, mint 20 méter hosszú, 8 tonnát meghaladó súlyú horganyzott kivitelű portálgerendát emeltek be. Ezek a gerendák szolgálják a három vágány fölötti hosszlánc elhelyezését és rögzítését – közölte a NIF Zrt.

A vasúti pályát Kelenföldtől mintegy 20,5 kilométer hosszúságban teljesen átépítik, így azon nagyrészt 120 kilométeres óránkénti sebességgel járhatnak majd a vonatok. A megállóhelyeken 55 centiméter magas peronok épülnek, korszerű térvilágítási rendszerrel. P+R parkolókat is kiépítenek, és ahol szükséges, zajárnyékoló falakat létesítenek – a pálya két oldalán közel 14 kilométeren. A felsővezeték-hálózat is megújul. A vonalszakaszon a meglévő műtárgyakat átépítik, a szintbeli átjárókat korszerűsítik. A biztosító berendezéseket egy külön projekt keretében újítják majd meg.

A vágányhálózat, az állomáshelyek elhanyagoltak, a peronok keskenyek, az aluljárók sok helyen hiányoznak, és kevés a parkolóhely is. Öt új gyalogos-, vagy peronaluljárót építenek majd, és külön szintű közúti keresztezéseket is megvalósítanak. Hat szintbeli keresztezést is átépítenek.

Terveik szerint 2018-ban Kelenföldtől Érd felső szakaszon végeznek rekonstrukciós munkálatokat, ez idő alatt teljes vágányzár lesz az érintett szakaszon. A projekt legkésőbb 2020. június 30-áig fejeződik be.

***

Negyven darab jegyet ajánlott fel az Érd Médiacentrum a Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ számára, amit a héten, a városunkban vendégszereplő Exit Cirkusz előadásaira lehet beváltani. Fekete Zoltán ügyvezető-főszerkesztő elmondta, az ilyen és ehhez hasonló jótékonysági megmozdulások egyik fő célja a példamutatás illetve a helyi közösség erősítése.

Az Érden vendégszereplő cirkusz ajánlott fel páros belépőket az Érd Médiacentrum számára, amelyet a cég vezetése a Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központnak ajánlott fel. A jegyeket Fekete Zoltán ügyvezető-főszerkesztő adta át az akadályozottsággal élő gyermekeket és fiatalokat gondozó intézménynek.

Récsei Krisztina, a Szociális Gondozó Központ vezetője nagyon örült a felajánlásnak. Azt mondta, sajnos sokan vannak Érden, akik csak az ilyen adományok révén jutnak el kulturális, vagy szórakoztató programokra, mert egyébként nem engedhetik meg maguknak.

A Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ által gondozottakból csak néhányan voltak eddig cirkuszban, így kiváló helyre kerültek a jegyek – mondta Fekete Zoltán, a felajánlás ötletgazdája. – Ha az érdi intézmények úgy tudnak együttműködni, hogy az itt élők számára hasznos és eredményes, akkor az példaértékkel bír – fogalmazott a főszerkesztő.

A cirkusz idei műsorában az állatok kapják a főszerepet. Több mint 60 állattal érkeztek. A vendégek különleges egzotikus állatprodukciókat láthatnak a cirkusz porondján. Jázmin a púpos teve, a sivatag hajója, Paco az intelligens szamár, perui lámák, pónilovak, holland törpekecskék, idomított kacsák és libák, bengáli,burmai és álarcos szibériai cicákkal, felejthetetlen macska revüt mutatnak be, idomított csivavák, border collie kutyák és kopasz kutya, mississippi alligátor, sivatagi varánusz, zöld leguán, óriás sarkantyús teknős, óriáskígyók és tigrispitonok.

***

A Csuka Zoltán Városi Könyvtár volt a legjobban kommunikáló szervezet 2017-ben. Az intézmény korábban fölényesen megnyerte az internetes szavazást. Az elismerést március 15-én, az érdi városi ünnepségen vette át az igazgató, Sebestyénné Majchrowska Ewa T. Mészáros András polgármestertől és Fekete Zoltán ügyvezető-főszerkesztőtől. 

Harmadik alkalommal hirdette meg az Érd Médiacentrum a Pro Publicitate Díj két körös szavazását. Az első fordulóban a médiacentrum saját médiumainak – ÉRD TV, ÉRD FM 101,3, valamint az ÉrdMost.hu weboldal – munkatársi véleményét kérte ki, hogy melyik az intézmény, civil szervezet, vagy hivatal, aki az előző évben a legjobban kommunikált velük. Az Érd Médiacentrum dolgozói elsősorban azt értékelték, hogy egy intézmény mennyire volt együttműködő és kezdeményező a kommunikációban, valamint, hogy tájékoztatási gyakorlatuk milyen mértékben elégítette ki az ügyfelek, az itt élők és a sajtó információs igényeit.

Az első körben idén az Érd Médiacentrum dolgozói a  Csuka Zoltán Városi Könyvtárat és a Magyar Vöröskereszt Érdi Szervezetét jelölték. Ezt követően internetes szavazást indítottak, ahol három héten keresztül maguk az olvasók, nézők, hallgatók dönthették el, hogy hozzájuk kinek a hírei jutottak el jobban.

Ennek nyomán, az érdiek döntése alapján a Pro Publicitate Díjat 2017-ben a  Csuka Zoltán Városi Könyvtár nyerte. 

A könyvtár munkatársai rendkívül együttműködőek, kezdeményezik a híradásokat, segítik a sajtó munkáját, nem véletlen, hogy szinte nincs olyan hét, hogy valamelyik médiumban ne volna szó egy-egy ott zajló programról, újdonságról,

***

Magyarország köztársasági elnöke – a kormány előterjesztésére – nemzeti ünnepünk, március 15., az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából Kossuth-díjakat adott át.
A köztársasági elnök Kossuth-Díjat adományozott az Érden élő Kamp Salamonnak, aki a Lutheránia Ének- és Zenekar Liszt Ferenc-díjas karnagya, a Magyar Bach Társaság alapítója és elnöke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karmester és Karvezető Tanszékének egyetemi tanára részére a klasszikus repertoár, főként a barokk zene és Johann Sebastian Bach életművének széles körű megismertetése mellett az egyházi kantáták és a kortárs művek megszólaltatására is nagy hangsúlyt fektető karnagyi és művészeti vezetői munkája, valamint értékes zenepedagógusi tevékenysége elismeréseként.
***

Koszorúzással és ünnepi műsorral emlékezett a város az 1848-as forradalomra. A márciusi ifjak ünnepén Urbán Jonatán diákpolgármester az Érd Diákságáért Díj megalapítását kezdeményezte, amit T. Mészáros András polgármester is támogatott. A megemlékezésen került sor város kitüntető díjainak adományozására is.

Koszorúzással és megemlékezéssel ünnepelte a város az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésének 169. évfordulóját. A Tállya utcai emlékműnél délelőtt tíz órakor koszorúzott Aradszki András államtitkár, országgyűlési képviselő, T. Mészáros András polgármester, Érd és a testvérvárosok (Lubaczów, Szászrégen és Léva) vezetői, képviselői, az Érdi Ifjúsági Önkormányzat delegációja, valamint a Fidesz frakció, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség, a Fidelitas, a KDNP és a Jobbik érdi szervezetei, a kisgazdák és a 20-30 Egyesület. Elhelyezték virágaikat a nemzetiségi önkormányzatok, a városi intézmények, civil szervezetek és az érdi iskolák delegációi, valamint a lakosság is.

A megjelenteket Pergel Antal történész, az Érdi Szakképzési Centrum főigazgatója köszöntötte, aki a ’48-as forradalom szabadságharccá alakulására emlékezett vissza, amelynek során sok bátor férfi kockáztatta, mintegy 24 ezer pedig életét is adta hazájáért.

– A honvédsereg tisztjei katonailag képzettek voltak, a honvédek azonban mintegy fél év leforgása alatt tettek szert olyan katonai ismeretekre, hogy eredményesen tudták felvenni a harcot erős birodalmak hadseregeivel. A honvédsereg gyalogosai, huszárai és tüzérei példát mutattak Ausztria és Oroszország katonáinak. Tiszteletet érdemelnek azért a bátorságért, amellyel vállalták a küzdelmet ellenségeikkel. A haláltól gyakran csak kardnyújtásnyira voltak, mégis megtették, amit a haza megkövetelt tőlük. Miközben soha nem felejtjük el Görgey, Klapka és az Aradon kivégzett tábornokok nevét, emlékezzünk azokra a névről alig ismert katonákra is, akik a legnehezebb körülmények közt is teljesítették a parancsot, és helytálltak a szabadság védelmében a legsúlyosabb ütközetekben is – emelte ki Pergel Antal.

Az ünnepi koszorúzáson közreműködött a a Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző Egyesület, valamint az Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola kórusa (karnagy : Ilosfai Csilla).

A koszorúzást az ünnepi megemlékezés követte a Szepes Gyula Művelődési Központban. A műsor térzenével kezdődött: a művelődési ház előtti téren a Lukin László Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara játszott (Zwickl Ágoston vezényelt), a nagyterem színpadán pedig a Kőrösi iskola kórusa énekelt az ünneplőknek.

Az ünnepi beszédet, ahogy tavaly is, Érd diákpolgármestere mondta – mint emlékezetes, a 2015-ös március 15-ei megemlékezés keretében tartott rendkívüli közgyűlésen döntöttek a képviselők a város ifjúsági önkormányzatának létrehozásáról. Mint arra Urbán Jonatán is felhívta a figyelmet, az idei volt a második alkalom, hogy az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc ünnepén az érdi Ifjúsági Önkormányzat képviselője mondhatott ünnepi beszédet.

A fiatalember hangsúlyozta: ahogy a ’48-as fiatalok annak idején megtették, úgy a maiaknak is meg kell cselekedniük a maguk dolgát a közösségért, mindazt, amit a lehetőségek engednek, és még a lehetőségek határait is szélesítve, mert igazán édessé az a gyümölcs válik, amelynek fáját magunk ültetjük, magunk gondozzuk.

– Erre adott lehetőséget Érd önkormányzata, amikor két évvel ezelőtt létrehozta az Ifjúsági Önkormányzatot. És ezzel a lehetőséggel élnek is az érdi diákok, amikor immár két éve részt vesznek a választáson, és bizalmat szavaznak azoknak, akik reményeik szerint a legjobban képviselhetik az érdekeiket. A mi életünkben ez a nap a demokrácia ünnepe. Ezért az Ifjúsági Önkormányzat úgy döntött: kezdeményezi a városvezetésnél, hogy ezentúl az ifjúsági önkormányzati választás napja hivatalosan is legyen az Érdi Diákok Napja – jelentette be Urbán Jonatán, hangsúlyozva: míg ő az ifjúsági önkormányzat képviselőivel a nyilvánosság figyelmétől kísérve dolgoznak, sokan vannak, akik csendben, elismerést nem várva tesznek a közösségükért; ők azok, akik talán tudtukon kívül az igazi erőt jelentik.

– Az Ifjúsági Önkormányzat szeretné megmutatni a városnak, hogy kik ők. Szeretnénk, ha megkapnák az őket megillető megbecsülést, szeretnénk, ha tevékenységük példaként szolgálna mindenki számára. Ezért az Ifjúsági Önkormányzat az Érd Diákságáért Díj megalapítását is kezdeményezi.  A díjat minden évben az Érdi Diákság Napján adná át a leköszönő Ifjúsági Önkormányzat annak a személynek, aki abban az évben a legtöbbet tette az érdi ifjúságért – zárta szavait Urbán Jonatán.

T. Mészáros András polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: öröm és büszkeség, hogy a márciusi ifjak ünnepén már második éve az Érdi Ifjúsági Önkormányzat polgármestere mondhat ünnepi beszédet, hiszen ez a nap tulajdonképpen az ifjúság napja.

– Örülök azoknak a fiatalos, mégis okos gondolatoknak, amelyeket az imént hallhattunk. Kitűnik belőle az a felelősség, amely ezzel a megbízatással jár, a közösség iránt, amelyet képvisel – mondta a polgármester, hozzátéve: sajnálhatják, hogy nem hallották ezeket a gondolatokat a távolmaradók, közöttük azok a baloldali politikusok, akik szándékosan, politikai számításból bojkottálják az érdi fiatalokat és a március 15-ei városi megemlékezést.

– Urbán Jonatán két figyelemreméltó javaslatát, hogy az ifjúsági önkormányzati választás napja a jövőben legyen a diákság napja, illetve hogy a város önkormányzata alapítsa meg az Érdi Diákságért Díjat, meghagyva a jogot az ifjúsági önkormányzatnak a díj odaítélésére, a magam részéről teljes szívemből támogatom, és áprilisban a közgyűlés elé fogom terjeszteni. Mondhatom, hogy ezek lesznek az érdi áprilisi törvények – jegyezte meg T. Mészáros András, aki emlékeztetett arra: mikor két éve útjára indították az ifjúsági önkormányzatot, az volt a céljuk, hogy a város ifjúsága a város közügyeinek szereplőjévé válhasson: kapjon szerepet a fiatalságot érintő döntések előkészítésében, valamint felhatalmazást nyerjen az érdi diákság többsége által támogatott program megvalósításában.
– Büszke vagyok az érdi diákságra, az érdi fiatalokra – zárta szavait a polgármester.

Az ünnepi köszöntők után került sor a város kitüntető díjainak adományozására.

Érd Városáért Kitüntetést kapott Tóth Tamás volt alpolgármester (laudációja itt olvasható), Érd Város Életmű Díjában részesült Darabont Tamás festőművész (laudációja itt olvasható), és a közgyűlés Érd Város Díszpolgára Kitüntető Címmel ismerte el Szabó Edina, az ÉRD női kézilabdacsapat vezetőedzője munkáját (laudációja itt olvasható).

A rangos kitüntetéseket T. Mészáros András polgármester adta át a díjazottaknak, akik beírták nevüket a város krónikájába.

Tóth Tamás volt alpolgármester a díj átvétele után köszönetet mondott azért, hogy húsz éven át szolgálhatta a közösséget, míg Szabó Edina azt emelte ki köszönő beszédében: munkája nagyon sok örömmel és rengeteg feszültséggel jár, a siker kulcsa pedig az, hogy olyan csapat veszi körül, amelynek tagjai – azaz a munkatársai – a lehető legnagyobb odaadással, a legmagasabb szinten végzi a munkájukat. Közülük külön köszönetet mondott Rácz Marianne kapusedzőnek.

– Nagyon büszke vagyok, hogy ennek a közösségnek a tagja lehetek, és szeretném megköszönni Érd városának, hogy elismeri és támogatja a munkánkat. Szívből köszönöm mindenkinek – zárta szavait.

Az ünnepi megemlékezésen adták át az Érd Médiacentrum Pro Publicitate Díját, amelyet az a helyi vagy térségi közintézmény, hivatal, civil szervezet nyerhet el, amely az elmúlt egy évben leginkább partner volt az itt élők tájékoztatásában.

A díjat idén a Csuka Zoltán Városi könyvtár nyerte el. A kitüntetést T. Mészáros András polgármester és Fekete Zoltán, az Érd Médiacentrum ügyvezető-főszerkesztője adta át Sebestyénné Majchrowska Ewának, a könyvtár igazgatójának. (Részleteket lásd alábbi cikkünkben.)

Az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésének 169. évfordulóján tartott megemlékezés a Magtár hagyományőrző táncegyüttes és a Pittyendáré zenekar műsorával ért véget.

Címkék