Visszatekintés májusra

Már csak néhány nap és itt az év vége. Érden az elmúlt 12 hónapban számtalan esemény, fejlesztés, rendezvény volt. December 31-ig mindennap bemutatunk egy hónapot, vagyis visszatekintünk 2017-re.  Ma május híreit összegezzük.

Hasonló tartalmaink:

Szeptember 29-én újra diákpolgármestert és képviselő-testületet választhatnak az érdi középiskolások.  T. Mészáros András polgármester sajtótájékoztatón mutatta be a diák polgármester-jelölteket szerda délelőtt a Polgárok Házában.

A diákpolgármester-jelöltek bemutatkozása és választási programjaik ismertetése volt a mai polgármesteri sajtótájékoztató témája. T. Mészáros András polgármester kiemelte: ez lesz a harmadik, az érdi középiskolások által titkos szavazáson megválasztott ifjúsági önkormányzati testület, amely a most mandátumát töltőhöz hasonlóan ugyancsak tízmillió forinttal gazdálkodhat majd. A polgármester a jelenlegi testület munkáját méltatva reményét fejezte ki, hogy a szeptemberben hivatalba lépő új diákképviselők is az érdi diákság javára végzik majd munkájukat.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a három jelölt: Fodor Enikő (VMG) és Tulipán Kincső (Kós), valamint Lepp Tamás Márk (Gárdonyi) akik röviden ismertették választási programjuk főbb pontjait. Mindhárman folytatnák az előző ifjúsági önkormányzatok építkezését, de új ötleteket is felvetettek.

A hivatalos választási kampány szeptember 1-én kezdődik és szeptember 29-ig, a választás napjáig tart majd. A jelöltek júniusban felkészítő előadásokon vehetnek részt, amit Bács István alpolgármester, Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet jegyző asszony, Péterfia Krisztina, a gazdasági iroda vezetője, Fekete Zoltán, az Érd Médiacentrum igazgatója, valamint Wolf Katalin, a Szepes Gyula Művelődési Központ igazgatója tart.

A városi diákönkormányzati program indításának gondolatát tavaly március elején jelentette be T. Mészáros András polgármester, majd március 15-én egy ünnepi közgyűlésen hivatalosan is útjára indították az „Érd számít Rád” elnevezésű projektet.

Az elgondolás szerint az érdi középiskolások minden év szeptember végén egy évre diákpolgármestert és diák képviselő-testületet is választhatnak. Az érdi középiskolák – a Kós Károly Szakképző Iskola, a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Vörösmarty Mihály Gimnázium – állíthat polgármester-jelöltet, s minden polgármester-jelölt öt fő képviselőjelölttel indul a választáson. A jelöltállítást az érettségi időszakig kellett megtenniük az intézményeknek, majd a nyári szünet után, szeptember elsején elkezdődik a kampány. Az egy hónapos felkészülés után szeptember 29-én tartják meg a választást.

A választás menetét és az ifjúsági önkormányzat működésének szabályait Alapokmány rögzíti, amely szerint valamennyi, az említett évfolyamokba járó diák szavazati joggal rendelkezik, jelölt azonban csak nem végzős tanuló lehet (hiszen a jelöltség után elballag az iskolából).

A választás tisztaságának megóvása érdekében Etikai Kódex is készült, amely tiltja a pártpolitizálást. Az ifjúsági önkormányzat megválasztott tagjai tanácskozási joggal részt vehetnek a város közgyűlésének és bizottságainak ülésén, ezeken az érdi diákságot érintő ügyekben felszólalhatnak, illetve ilyen ügyekben javaslattételi joggal rendelkeznek.

A 2017/2018-as tanév jelöltjei:

Fodor Enikő – Vörösmarty Mihály Gimnázium

Lepp Tamás Márk – Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium

Tulipán Kincső – Kós Károly Szakképzőiskola

***

Mindaz, amit értékként élünk meg erőt ad ahhoz, hogy mint fa a gyökerein keresztül, úgy táplálkozzunk erőt merítve ezen forrásokból – emelte ki Szabó István a Pest megyei közgyűlés elnöke. Városunk elsőként adott otthont a megyei értékeket körbejáró települési körútnak.

A múlt szombaton a Magyarok Érdi Vásárán került sor a Pest megyei értéktár-túra rendezvényének megnyitójára.

A Pest megyei önkormányzat nagy energiákat fordít arra, hogy feltárja, bemutassa, de legfőképpen „élővé” tegye a megyében fellelhető kivételes értékeket. Érd egyike volt azon településeknek, amely az elsők között jelentkezett ritka értékeivel, amelyekre méltán büszkék a helyiek. Köztük volt a Magyarok Érdi Vására, a Minaret, vagy a nemzeti értékek közé sorolt Fundoklia-völgy és a Magyar Földrajzi Múzeum – sorolta Szabó István, majd hozzátette: kevés, ha csupán összegyűjtjük, lajtromba vesszük értékeinket, sőt még akkor sem lehetünk elégedettek, ha egyre többen tudomást szereznek róluk, mert kizárólag az életünk részévé válva lesznek igazán élővé. Ezért döntött a megyei közgyűlés olyan értéktúrák szervezése mellett, melyeken az érdeklődők közelről szemügyre vehetik, körbejárhatják, akár meg is érinthetik az értékeket.

T. Mészáros András polgármester Széchenyi egyik leveléből idézett mondattal indította rövid köszöntőjét: „Amikor minden inog, amikor minden bizonytalan, akkor egyedül marad a hit.” Majd köszönetet mondott azoknak, akik a múltunkból és a jelenünkből megkeresik a figyelmet érdemlő értékeket, amelyek a jövőnkbe vezető utunk lépcsőfokai és biztosítékai annak, hogy nem fövenyre, hanem sziklára építkezhetünk.

Az értéktár-túra résztvevői elsőként a Magyar Földrajzi Múzeumot járták körbe Kovács Sándor vezetésével. A következő állomáshely városunk természeti értéke, a Fundoklia-völgy volt. Szerencsére, hét ágra sütött a nap, s a jellegzetes tavaszi vadvirágok is kibontották már szirmaikat, így dr. Kállayné Szerényi Júlia és dr. Szerényi Gábor szakmai vezetésével nemcsak kellemes sétában volt részük a túrázóknak, hanem sok érdekes ismerettel is gazdagodtak.

Ebéd után megtekintették Érd-Óvárosban a minaretet, majd a városközpontba visszaérkezve a Magyarok Érdi Vásárában is körülnéztek a vendégek.

***

Beszámolt munkájáról a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény, amely a városi védőnői szolgálatot is működteti. A tájékoztatóból kiderült, hogy 2015-höz képest nőtt a gyermekszületések száma Érden. 

Az intézet keretében működő védőnői szolgálat 2016-ban is kiváló munkát végzett. Városunkban 2016-ben 696 gyermek született. Ez 16-tal (2,3 %-kal) több mint a 2015. évi szám.

A koraszülöttek száma 48 fő (6,8 %) volt, ami alacsonynak számít. Négy esetben otthonszülésre került sor, ebből 3 volt tervezett.

A védőnők hatékony felvilágosító munkájának köszönhetően az újszülöttek közel 64 %-át legalább fél évig, 54%-t pedig 12 hónap után is szoptatják, ami 9 százalékos javulást mutat az előző évi adathoz képest.

A területi védőnői gondozásban 3.623 családot tartanak nyilván, a 0-6 éves gondozott gyermekek száma 4.362 volt. Ebből szociálisan veszélyeztetett volt 111 gyermek. A státusvizsgálatok rendben megtörténtek, az 1 éves 100 %-ban, a 6 éves 96 %-ban teljesült.

(fotó: hungarikum.hu)

A több mint  100 éves múltra visszatekintő védőnői hivatás gyakorlói olyan komplex, preventív, családvédelmi szolgáltatást biztosítanak hazánkban, amely egyedülálló Európában. Összehasonlítások alapján Európa más országaiban a magyarországihoz képest kevésbé összehangolt az édesanya és gyermek egészségügyi ellátása. Hazánkban védőnői munkát csak védőnői szakon szerzett főiskolai oklevéllel rendelkező személy végezhet. Szakmai tevékenységét önállóan látja el, de rendszeresen kapcsolatot tart az egészségügyi, gyermekjóléti és szociális ellátórendszer embereivel. A védőnő szoros személyes kapcsolatot tart gondozottaival, melynek során az egyéni szükségleteknek megfelelően különböző problémáikban – egészségügyi, szociális, mentálhigiénés- tanácsot nyújt. Ezen kívül szűrővizsgálatokat szervez, védőoltásokat készít elő, egészségnevelő és más egészségvédő közösségi programokat biztosít a gondozottak számára.

***

84 évvel ezelőtt, 1933. május 13-án hunyt el Bogner Mária Margit vizitációs nővér, akit betegségének Istenben való megéléséért sokan ma is szentéletűnek tartanak. Az évforduló alkalmából Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök Érd-Óvárosban idén is ünnepi szentmise keretében emlékezett meg halálának évfordulójáról, majd együtt imádkoztak sírjánál boldoggá avatásáért.

A Szent Mihály katolikus templom zsúfolásig megtelt május 13-án. Az óvárosi szentmisén többek között Aradszki Andás államtitkár, országgyűlési képviselő, T. Mészáros András polgármester is részt vettek.

Bogner Mária Margit a vizitációs rend első magyarországi rendházában elsőként tett fogadalmat 1932-ben. A vizitációs zárda kiemelkedő egyénisége volt, aki kisugárzásával, belső erejével sokak csodálatát nyerte el. Miután tüdejét a betegség megtámadta, alig egy évvel később elhunyt. Testi szenvedéseit szentekhez hasonló türelemmel, Isten iránti szeretettel viselte. A zárda falánál temették el, és már itt, első sírjánál is történtek imameghallgatások.

Mivel nem sokkal a halála után gyorsan elterjedt a híre közbenjárásáról, az egyházmegyéből kezdeményezés indult a boldoggá avatására. Négy évvel halála után Shvoy Lajos székesfehérvári püspök megtette az első lépéseket, gyűjtötték az imameghallgatásokat, hozzá szóló imák jelentek meg, naptárakat készítettek a fényképével, és egy gondnokot neveztek ki, aki az összegyűjtött dokumentációt bemutatja a Vatikánnak.

A boldoggá avatás ügye a második világháború után kialakult viszonyok között évtizedekre leállt. Ám a köszönetet kifejező táblák – különösen attól kezdve, hogy a sírját áthelyezték az érd-ófalui Szent Mihály-templom kertjébe – elkezdtek szaporodni. Az Amerikai Egyesült Államokból, Németországból, Ukrajnából, Délvidékről is érkeztek gyógyulásra várók, akik közbenjárásában bíztak.

2005-ben történelmi bizottságot neveztek ki a boldoggáavatás további intézésére. Elkészült a positio, vagyis az ilyen esetekben szükséges, nagyon alapos életrajz, és közbenjárásának köszönhetően egy csodás gyógyulás is történt. Maria Januszewicz az a fiatal lengyel lány, akinek életében csodálatos gyógyulást hozott Bogner Mária Margit közbenjárása. A Varsóban született Mariát 2000 szilveszterén tízéves korában súlyos baleset érte, amelynek következtében kómába esett, az orvosok nem láttak reményt életben maradására. Orvos édesapja is ügyeletes volt a kórházban, amikor azt mondták, menthetetlen, s ha esetleg felépül is, az agysérülése miatt soha többé nem fog tudni beszélni. A vallásos család a lengyel főváros Jézus szíve-templomába járt, ahol vizitációs nővérek voltak, és tőlük hallottak Bogner Mária Margitról. A családtagok és a nővérek is az Ő közbenjárását kérték Mariaért. Az édesanya kérésére a varsói nővérek azonnal felhívták telefonon a budakeszi nővéreket, hogy imádkozzanak ők is. És megtörtént, ami emberileg megmagyarázhatatlan, a lány 21 nap múlva elhagyta a kórházat, s azóta már angol–francia szakos tanárként él Franciaországban.

A Vatikánban elfogadták csodálatos gyógyulásnak Maria esetét, amelyet az orvosprofesszorok jelentése is alátámasztott. Ez a gyógyulás nagy reményt ad arra, hogy Bogner Mária Margitot a közeljövőben boldoggá avatják.

2012-ben hirdették ki XVI. Benedek pápa dekrétumát, amelyben elismeri a vajdasági származású vizitációs nővér hősies erényeit. Bogner Mária Margit boldoggá avatásáért a következő imát mondják:
„Istenünk, ki az alázatosakat fölmagasztalod és a téged szeretőket viszontszereted, tekints kegyesen Mária Margit alázatára és szeretetére, és add, hogy őt mihamarabb mint a szeretet és a hűség példaképét oltárainkon tisztelhessük. Általa ajánlom neked jelen ügyemet… Kérlek mutasd meg, hogy közbenjárása kedves előtted!”

***

Ünnepélyes keretek között átadták a Vörösmarty Mihály Gimnázium új tornacsarnokát, ami a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében valósult meg nettó 260.281.378 forintos költségvetésből.  A tornacsarnok 25*30 méteres, 7 és fél méteres belmagassággal. A hasznos alapterülete 1100 négyzetméter, ami lehetővé teszi, hogy egyszerre két osztály is részt tudjon venni a testnevelés órán.

A kormány 2014-ben döntött az úgynevezett Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program elindításáról, aminek célja, hogy olyan európai színvonalú torna- és tantermek valamint tanuszodák épüljenek országszerte, amelyek hosszú távon szolgálják a fiatalok fejlődését, elősegítve az adott település köznevelési feladatainak az ellátását. Ennek a programnak a keretében egy évvel ezelőtt kezdődött a teljes egészében kormányzati forrásból megvalósuló új tornacsarnok építése is a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban. Az új tornacsarnokban többek között kosárlabdázni, röplabdázni és teremfocizni lehet, de közösségi rendezvények megtartására is kiválóan alkalmas. Az épületben tanári szobák, két-két nemenként elkülöníthető öltöző, szertár, takarítóhelység, elsősegély szoba és mosdók találhatók.

T. Mészáros András köszöntő beszédében azt mondta, egy olyan intézmény gazdagodott új tornacsarnokkal, amire valamennyi érdi büszke lehet. Jelenleg a város félkész állapotban van, de ezek azok a beruházások, amelyek által kerekké és egésszé alakul minden – fogalmazott. – Minden kis lépéssel közelebb vagyunk a célhoz. Olyan várost szeretnénk, ahol az itt élők jól érzik magukat, ahová nem csak aludni járnak haza, ahol minden infrastrukturális igényt ki tudunk elégíteni, legyen szó járdaépítésről, vagy az iskolások méltó testnevelési körülményeiről – hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Aradszki András, térségünk országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy komoly hiányt pótoltak az új tornacsarnok megépítésével, mert azon kívül, hogy a diákok sportolásra használják, az aktív közösségi életbe is beintegrálható az épület. Az államtitkár kiemelte, hogy a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program első ütemében országszerte 25 tornaterem, több mint 100 tanterem, 5 iskola és 24 tanuszoda valósul meg. Az országgyűlési képviselő rámutatott, hogy a program valamennyi projektjét a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította, és azok összes költségét a magyar állam állja. Dr. Aradszki András ünnepi beszédében bejelentette, hogy a Vörösmarty Mihály Gimnázium igazgatójának, Szilasné Mészáros Judit kérésének megfelelően azon dolgoznak, hogy a 2017/2018-as tanévben az intézmény udvara egy műanyag kosárlabda pályával gazdagodjon.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár egyebek mellett arról beszélt, hogy a jövő nemzedékének egy olyan európai színvonalú létesítményt adhattak most át, amely hosszú távon elkíséri, és szolgálni fogja őket. Az államtitkár azt mondta, minden eszközzel törekszenek arra, hogy biztosítsák a fiatalok sportolási lehetőségét, annak érdekében, hogy egészséges nemzedék nőhessen fel, egészséges fizikummal és szellemiséggel.

Fodor Enikő, az Érdi Ifjúsági Önkormányzat diák-alpolgármestere, a Vörösmarty Gimnázium tanulója arról beszélt, hogy az új tornacsarnokban végre önfeledten sportolhatnak a diákok, illetve közösségformáló eseményeket szervezhetnek akár osztályok, iskolák között. Kitért arra, hogy vörösmartys diákként végigkövethette az alapkőletételtől az átadásig tartó folyamatot, s diákként bele sem gondoltak eddig, hogy milyen szervezés, tervezés előzte meg a folyamatot. A diák-alpolgármester elmondta, hogy a korábbi tornatermeik egyikében csak talajtornára volt lehetőségük, zsúfoltan, helyszűkében sportoltak nap, mint nap, ezért megköszönte mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a VMG új tornacsarnokot kapott.

Kovács Norbert, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója az átadón azt mondta, hogy az új tornacsarnok egyedülálló lehetőségeket kínál az érdi fiataloknak.

***

Óriási sikere volt a hétvégén megrendezett jubileumi Szőlővirág Ünnep és Nemzetiségi Találkozónak. Számtalan család, baráti társaság választotta az érdi pincesort, ahol ezúttal a legkisebbektől a felnőttekig, mindenki talált számára megfelelő programot. Sokan voltak, akik most először jártak a Mély utcai borospincéknél, de az biztos, hogy nem utoljára tették. 

Minden várakozást felül múlt a Pincetulajdonosok Egyesületének újítása, ugyanis a rendezvény helyszíne és a városközpont között városnéző kisvonattal szállították a vendégeket. A dotto kezdéstől a programok végéig szinte folyamatosan tele volt, rengeteg család döntött úgy, hogy ezt az utazási formát választja.

A Szőlővirág Ünnep és Nemzetiségi Találkozó a jubileum évében a családi programokra helyezte a hangsúlyt és bábszínházzal, gyermekkoncertekkel, kézműves udvarral és állatsimogatóval kedveskedett a legkisebbeknek. Sokan egész nap kint voltak, de sok fiatal szülőt lehetett látni délelőtt, majd este a táncházban és a nyárköszöntő retro discoban is.

Hatalmas érdeklődés övezte a Hudák Mihály által vezetett pincetúrát is. Délelőtt és kora délután mintegy félszázan voltak kíváncsiak a présházak látogatásra. A Pincetulajdonosok Egyesületének elnöke rendkívül élvezetes előadás keretében vezette végig a nyitott pincékben a vendégeket, akik arról is meggyőződhetek, hogy az érdi borok kiválóak.

A nemzetiségi találkozó az ünnepélyes felvonulással kezdődött. A németek, a bukovinai székelyek, az erdélyi magyarok és székelyek, a horvátok, a lengyelek, a görögök és a szlovákok a Termál Hotel Ligettől indultak. A színpompás menetet követően került sor a megnyitóra, ahol T. Mészáros András polgármester elmondta, hogy a rendezvény kiemelt városi rendezvény rangot kapott, hiszen a jó helyszín, a jó borok és a színvonalas programok rászolgáltak a címre. A polgármester köszöntőjét követően katolikus és református áldásban részesítették a szőlőhegyet és a jövő évi bortermést, majd átadták a Pincetulajdonosok Egyesülete által szervezett regionális borverseny eredményeit, ahol az érdi gazdák számtalan aranyat, ezüstöt és bronz minősítést kaptak. A vándorkupát is egy érdi gazda nyerte, ugyanis a régió legjobb borait Lucza István készítette.

Nézze meg az ÉRD TV Lucza Istvánnal készített interjúját!

A program ezután a nemzetiségek műsorával folytatódott, mindnyájan nagyon kitettek magukért, a lelkes közönség vastapssal, füttyszóval, éljenzéssel köszönte meg a színvonalas bemutatókat. A főműsorszámot a Szőlővirág Táncegyüttes “perpatvar” elnevezésű koreográfiája vezette fel. A mű azt a réges-régi történetet idézte fel, melyet az egész ország ismer a “Haragusznak a battai gazdák, ellopták az ercsiek a hagymát” kezdetű dalból. Az érdi Kőrösi iskolában próbáló általános iskolás korú gyerekek bemutatóját követően a Pittyendáré Zenekar adott nagy sikerű koncertet, amelyben közreműködött a Magtár Néptánccsoport. A Pittyendáré Zenekar táncháza után DJ Szeder tartott nyárköszöntő retro discot.

Címkék