Lakossági fórum és rendelettervezet

A településrendezés új szemléletformáló dokumentumainak készítése során novemberben értesítettük Önöket a Településképi Arculati Kézikönyv véleményezésének lehetőségéről, melyhez kapcsolódva 2017. december 4-én lakossági fórumot is tartottunk. Köszönjük azoknak, akik a véleményezésben részt vettek, hogy észrevételeikkel segítették a Kézikönyv véglegesítését, melynek elfogadásáról szóló előterjesztést Érd MJV Közgyűlése a december 21-i ülésén napirendre vette.

Értesítem Önöket, hogy a Kézikönyv alapján elkészült az új településképi rendelet tervezete is, mely szabályokat ad a „hogyan, milyen arculattal lehet építeni” kérdésre, míg a Helyi Építési Szabályzat a most hatályoshoz képest szűkített tartalommal a jövőben a „mit lehet építeni” kérdéskörre fókuszál. A két rendelet azonos súllyal, egymást kiegészítve tartalmazza majd a jövőben a város területén az építés rendjére, és a településkép formálására vonatkozó szabályokat. A Helyi Építési Szabályzat módosítása kapcsán a partnerségi értesítés 2017. december 8-18. között a város honlapján való közzététellel megtörtént.

Az új településképi rendelet a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról, és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet(a továbbiakban Kormányrendelet) szabályai, és tartalmi követelményrendszere szerint készült. Az új településképi rendelet tartalmazza többek között a helyi épített örökség védelmére vonatkozó szabályokat, a Kézikönyvben meghatározott karakterterületekre vonatkozó településképi követelményeket, a városképet nagyban meghatározó reklámok, cégérek elhelyezésével kapcsolatos szabályokat és a településképi konzultáció, véleményezés és bejelentési eljárások jövőbeli rendjét.

Az új településképi rendelet tervezetét a Kormányrendelet 43/A. § (6) bekezdés a) pont szerint most partnerségi egyeztetésre bocsátjuk. A helyi társadalom, partnerek körének meghatározására, értesítésük módjára a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 5/2017. (II.27.) számú önkormányzati rendelet az irányadó, ezek szerint a településfejlesztési dokumentumok, településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítése, módosítása során partner:

„a) az érintett terület lakossága,

b) az érintett területen székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek,

c) az érintett területen működő – az Országgyűlés által elismert – egyház,

d) a feladat jellegének megfelelően a településen működő érdekképviseleti szervek, civil szervezetek

közül azok, akik az adott eljárás előzetes tájékoztatási, vagy véleményezési szakaszában az eljárásban való részvételi szándékukat jelzik, vagy lakossági fórumon szóban, írásban javaslatot, észrevételt tesznek.”

Az új településképi rendeletet és mellékleteit, függelékeit megtekinthetik a Főépítészi Csoport irodájában (Alsó u. 1. II. em. 209.), a város honlapján a http://www.erd.hu/nyitolap/fontos/felhivasok helyen. Az elkészült dokumentumokkal kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat 2018. január 16-ig várjuk a foepitesz@erd.hu címre megküldve, postai úton a Polgármesteri Hivatal 2030 Érd, Alsó u. 1. címre küldve, vagy a Polgárok Háza Ügyfélszolgálatán leadva.

Tájékoztatásom egyben meghívó is a tárgyban tartandó

lakossági fórumra, melynek

ideje: 2018. január 8. 17:00 órától

helye: Polgárok Háza (Alsó u. 3.) fszt. közgyűlési terem

rendelet tervezet

 2.7 függelék

1. melléklet

2. melléklet

3. melléklet

4. melléklet

5. melléklet 1

5. melléklet 2

5. melléklet 3

5. melléklet 4

6. melléklet 0

6. melléklet 1

6. melléklet 2

6. melléklet 3

6. melléklet 4

6. melléklet 5

7. melléklet 0

7. melléklet 1

7. melléklet 2

7. melléklet 3

7. melléklet 4

7. melléklet 5

7. melléklet 6

7. melléklet 7

8. melléklet

9. melléklet

10. melléklet

11. melléklet

Letöltés

Címkék