Anya óvó közelségében

A Szepes Gyula Művelődési Központban évek óta működik az Érdi és Babahordozó és Mosható Pelenka Klub, és most már a Parkvárosi Közösségi Házban is tartanak foglalkozásokat. A klub töretlenül népszerű, ami nem csoda: a mamák társaságra lelnek, megbeszélhetik egymás közt az őket érdeklő kérdéseket, kipróbálhatják a különféle hordozóeszközöket.

Hasonló tartalmaink:

A babahordozóknak számtalan variációjuk van, és a kezdő szülőknek nehéz kiválasztani a számukra legalkalmasabbat. Ahogy a gyerek nő, úgy változnak az igények is; ami két hónapja még jó volt, azt most már nem olyan kényelmes. A Babahordozó Klubban van mód arra, hogy az anyukák felpróbálják a különféle hordozókat, és ki is kölcsönözhetik azokat – így kiderülhet, hogy a vágyott darab elég kényelmes-e a babának és a mamának.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

– Kéthetente találkozunk az Alsó utcában, és havonta egyszer Parkvárosban. Mindenről szó esik, ami babahordozással kapcsolatos, emellett a mosható pelenkával is foglalkozunk – tudtuk meg Tóth-Hemela Judit babahordozási tanácsadótól, aki önkéntesként vezeti a találkozókat. Kéthetente csütörtökön gyűlnek össze a Szepes Gyula Művelődési Központban, és havonta egyszer – előre megbeszélt alkalommal – a Parkvárosi Közösségi Házban.

– Egy alkalom két óra, és akkor kapcsolódnak be az anyukák, amikor idejük engedi. Rugalmasak vagyunk, és bár a foglalkozásoknak mindig megvan a témájuk, mód nyílik a beszélgetésre, tapasztalatcserére is – tette hozzá Tóth-Hemela Judit.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

– A hordozás a babának és a mamának is jó: az újszülöttnek az, hogy kikerül az anyaméhből, traumát jelent, amit a hordozás biztosította testközelség segít feloldani. A lelki mellett idegrendszeri, sőt, ortopédiai előnyökről is beszélhetünk: a felhúzott térdű terpesztartás elősegíti a csípőízület védelmét, és jó a gerincnek is. Az anyukának pedig felszabadul a két keze, akár utazás, akár házimunka esetén, ráadásul a kendőben a baba sokkal könnyebben elalszik. Elmondható az is, hogy a hordozás segíti a kialakuló baba-mama kapcsolatot, és ez jó hatással van a szoptatásra is – sorolta Judit.

A legközelebbi klubfoglalkozás a Szepes Gyula Művelődési Központban február 15-én fél tíztől fél tizenkettőig, a Parkvárosi Közösségi Házban pedig február 19-én lesz, 10-től 12 óráig.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Címkék