Júliustól közel 150 térfigyelő kamera vigyáz ránk Érden

A Modern Városok Program részeként ünnepélyesen aláírta a város részéről T. Mészáros András polgármester, a kivitelező: MS Technika Kft. részéről Agárdi Péter ügyvezető azt a szerződést, amelynek tartalma szerint negyven nap múlva megkezdik Érd közigazgatási területén belül a térfigyelő kamerarendszer kiépítését.

Hasonló tartalmaink:

A munkát ütemezve végzi majd a vállalkozó, elsőként a térfigyelő központot alakítják ki, utána a meglévő kamerákat cserélik ki az újakra, végül pedig az új kamerákat telepítik a helyükre. A munkát június 30-ig kell elvégezni.

T. Mészáros András polgármester sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy míg 2006-ban Érd a megyei jogú városok között a bűnügyi statisztikákat illetően az utolsó helyen kullogott, mára már feljött a 10-12. helyre, ami a középmezőnyt illeti. Azonban a városvezető azt reméli, hogy a beruházásnak köszönhetően - ami során 143 kamerát szerelnek fel Érd 118 különböző pontján – tovább javul a közbiztonság és tíz éven belül Érdet akár jó példaként fogják emlegetni a közbiztonságot illetően is.

ITT LESZNEK A KAMERÁK! 

Agárdi Péter, az MS Technika Kft. ügyvezetője közölte: összesen 143 kamerát telepítenek, 77 fix kamerát, 25 darab 360 fokban forgatható kamerát és 41 darab rendszám felismerő kamerát építenek ki. A rendszer magyar fejlesztésű, a központi monitoring a Polgárok Házában lesz kiépítve, illetve egy kliens gépet a rendőrségre is telepítenek. A kamerák tudását illetően elhangzott, hogy a rendszám felismerő kamerák 20 megapixelesek lesznek, a forgatható kamerák 2 megapixelesek, a fix kamerák pedig 15 megapixeles arcfelismerő kamerák lesznek, amelyek 250 pixel per méter felbontásra alkalmasak.

IMG_0577A jelenlegi térfigyelő kamerarendszer 2009-2010-ben került telepítésre 51 db kamerahellyel, analóg kamerákkal, IP hálózatra illesztve, mikrohullámú rádiós adatátvitellel, az akkori technológiai és minőségi normáknak megfelelően. A telepítés óta eltelt évek során azonban az eszközök elöregedtek és elavultak lettek. Az analóg kamerák mára már gyenge képminőséget adnak, a jelátviteli rádiós hálózat rendkívül sérülékeny és megbízhatatlan, a javítás és üzemben tartás költségei a rendszer elavulásával párhuzamosan fokozatosan növekednek.

Kocsis János védelmi referens, aki a koncepció egyik készítője korábban az ÉrdMost-nak elmondta, hogy 41 db rendszám felismerő kamerát helyeznek el a város szárazföldi bevezető útjaira. Ezek a kamerák összeköttetésben állnak a rendőrségi adatbázissal, amennyiben forgalomból kivont vagy lopott gépjárművet észlelnek, a rendszer azonnal jelzi a rendőrségnek. Ezen felül 52 db fix kamerát helyeznek ki a város intézményeihez, az óvodákhoz, iskolákhoz, bölcsődékhez és a sport komplexumokhoz. A megmaradt kamerákat pedig olyan nagy forgalmú helyekre telepítik, ahol hasznos lesz a forgathatósága is a rendszernek.

A vezetékes adatátvitel a DIGI internetes szolgáltatói hálózatán történik majd, a jelfeldolgozó és diszpécser központ az önkormányzat által biztosított helyiségben kerül elhelyezésre. Itt a rendőrség és a közterület-felügyelet biztosítja majd az állandó ügyeletet. A kamerák elhelyezésének területigénye nincsen. A 143 db kamera meglévő oszlopokra kerül és a közterületen mindössze 20 db új oszlop állítása szükséges. A kamerák felszerelési helyeiként kijelölt oszlopok tulajdonosaitól beszerezték az elvi hozzájárulást.

Címkék