Mese, zene, színház, hóvirágzás

Hétvégi programajánlónkban szerepelnek zenés, mesés foglalkozások és színházi előadások kicsiknek és nagyoknak, irodalmi programok a széppróza napja alkalmából, a hatvanas éveket utoljára megidéző összművészeti műsor a Nemzeti Galériában, végül szerelmes állatok kukkolására invitáljuk Önöket a vadasparkba és tavaszváró természetjárásra.

Hasonló tartalmaink:

Meseállomás- foglalkozások gyerekeknek Biatorbágyon, a Juhász Ferenc Művelődési Központban február 17-én, szombaton 10 és 13 óra között. Lesz itt muzsika, Szépenszóló Fütyöri – mese és muzsika mindennemű aprónépnek az álomzug társulás előadásában, majd kézműves-foglalkozás is Matolay Ildikó iparművésszel kicsiknek és nagyoknak az elhangzott meséhez kapcsolódóan.

 A Klauzál Ház színpadán Heltai Jenő A tündérlaki lányok című darabja tekinthető meg február 17-én 19:00 órától. A Tündérlaki lányok egy kedves pesti mese négy gyönyörű lányról, akik a szerelmet, a boldogságot, a boldogulást keresik az épp világvárossá érett Budapesten. A lányok egyike úgy menti meg a családját a teljes lezülléstől, hogy egy gazdag bankár kitartottja lesz. De amikor a lány életében egy szegény költő képében feltűnik az igazi szerelem – vagy csak annak délibábja? – , akkor merül fel először a kétség, hogy vajon tényleg megéri-e ekkora áldozatot hozni.

 A Szepes Gyula Művelődési Központ SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VILÁG! című tavaszi bérletének első előadása február 18-án este lesz, amikor is az Imádok férjhez menni! című zenés vígjátékot nézheti meg a publikum William Somerset Maugham-tól.  A mostani előadás érdekessége, hogy ezúttal az egykori főszereplő, a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész Bodrogi Gyula rendezi a darabot. A történet szerint Victoria férje, Bill, hősi halált halt a háborúban, a fiatal özvegy pedig újra férjhez megy, mégpedig első férje legjobb barátjához, Freddie-hez. Mi történik akkor, ha az “elhunyt” férj egyszer csak hazaállít? Mi lesz ha kiderül, Victoria már Freddie felesége? Kié lesz az asszony? Hogyan oldják meg ezt a nem mindennapi problémát? Ezekre a kérdésekre kapunk választ Maugham humorban, bájban, fordulatokban gazdag zenés vígjátékában. (Aki nem sietett a jegyvásárlással, az sajnos most lemaradt. A tavaszi előadásokra szóló összes bérletet elkapkodták.)

Gálaműsor, novellaíró verseny, antológia-bemutató és koncert várja vasárnap, a magyar széppróza napján a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum látogatóit. A gálán négy szerző – Nagy Koppány Zsolt, Végh Attila, Bene Zoltán és Weiner Sennyei Tibor – részvételével novellaíró versenyt rendeznek, a zsűrit Mezey Katalin, Orbán János Dénes, Szakolczay Lajos és Szőcs Géza alkotja. A teljes irodalmi életet lefedő Az év novellái antológia bemutatóján közreműködik Bíró Gergely író, Erős Kinga kritikus, Kubik Anna, Tallián Mariann és Turi Bálint színművészek. Bognár Szilvia Ének őrzi az időt címmel ad koncertet.
A Nemzeti Színházban irodalmi talk show-t rendeznek az alkalomból Versek szódával címmel, amelyen Fehér Béla író, Hansági Ágnes irodalomtörténész, Kovács István színművész és Papp Zsuzsanna grafológus igyekszik majd Jókai Mór kevésbé ismert oldalát, vonásait is a közönség elé tárni. A beszélgetéseket vetítés, zenei és színészi produkciók gazdagítják. A műsorban közreműködik Tóth János Gergely színművész és a Szifon zenekar (Bálint Gergő – szaxofon, Honfi Imre Olivér – gitár, ének, Kiss Zsolt – dob, Pengő Csaba – nagybőgő). /MTI/

TÁNC | DAL | FESZTIVÁL: Végéhez érkezett a Magyar Nemzeti Galéria “A Keretek között – A hatvanas évek művészete Magyarországon” című kiállítása, február 18-án, vasárnap lesz látogatható utoljára. A kiállítás zárásaként egy élménydús finisszázsra várják a szervezők a látogatókat február 17-én szombaton koraestétől éjjel 0.30-ig. A hatvanas évek művészeti irányait bemutató kiállítást a korszakot megidéző, valódi retróhangulatot teremtő estével búcsúztatják el. Lesznek kultikus filmek, tárlatvezetések, Ki tud többet a 60-as évekről? kvíz, a hatvanas évek irodalma, építészete, zenéje és tánca. Részletes program a galéria honlapján.

PROGRAMOK A TERMÉSZETBEN

Bakancsos túrára hívnak a Velencei-hegységbe a Tárnoki Művelődési Ház és Könyvtár munkatársai február 17-én, szombaton. A gyülekező 8:45-kor lesz a tárnoki vasútállomáson. A 16 km-es túrán  Velence-Nadap-Pákozd lesz az útvonal, és a látnivalók között lesz majd a Kövecses-hegy, az Angelika-forrás, a Likas-kő, a Bodza-völgy és a Pákozdi-ingókövek.  A részvétel ingyenes.

 Ámor nyila nem kerülheti el az állatokat sem. Éppen ezért a Budakeszi Vadasparkban megrendezik február 17-én a szerelmes állatok napját. Részletes program a honlapjukon, további érdekességek a szerelmes állatok napjával kapcsolatban pedig korábbi cikkünkben  találhatók.

Hóvirág ünnep az alcsúti arborétumban! 
Már február hónapban búcsúzik a tél, megjelenik a TAVASZ ELSŐ HÍRNÖKE az Alcsúti Arborétumban!
A csodálatos látványt keltő, két és fél hektáron elterülő hófehér hóvirágok fogadják a látogatókat, amely egyedülálló az országban. A mediterrán hóvirágoknak hét hóvirágfaj huszonnégy fajtájában nyújtanak látványosságot az ide látogatók számára. Az arborétum hétköznaponként 10 és 16 óra között, hétvégén pedig 10-től 18 óráig látogatható.

(kiemelt kép: Alcsúti Arborétum)

Címkék