Anya szül(etik)

Szülés előtt számtalan kérdés zakatolhat pánikszerűen az agyunkban. Milyen anya leszek? Hogyan fogok tudni szülni és aztán szoptatni? Az Érdi Anyatej Klub eheti foglalkozásán szerdán délelőtt éppen ilyen témákról lesz szó, érdemes hát rá elmenni – nemcsak várandós kismamáknak.

Hasonló tartalmaink:

Kinyíló virág, vagy egy cseresznye, ahogy leesik a fáról, ilyen és sok más ezekhez hasonlóan az ellazultságot, a megnyílást szemléltető képek vizionálását szokták tanácsolni a vajúdó kismamáknak a szakértők, amikor már kissé magukba tudnak fordulni, amikor már lehalkultak bennünk a zakatoló kérdések: fogok tudni szülni? Milyen anya leszek? Lesz tejem? Azt mondják, szülés közben előtör egy ösztönös ősanya a nőből, és mindent úgy csinál, mintha már évezredek óta mást se tenne, csak gyereket szülne. De vannak másmilyen kismamák is (a cikk íróját is beleértve), akiket megnyugtat, ha előre tudják, mire számíthatnak, és felkészíti őket valaki, aki már bölcs és tapasztalt.

Juhász Judit éppen ilyen ember. Annak idején orvosnak tanult, dolgozott is egy darabig a Gyógyszerkutató Intézetben, aztán a gyerekei születését követően fordult a szoptatási tanácsadás felé. 2016 előtt a Szoptatásért Magyar Egyesület alelnöke volt, azóta elnöke. Ahogy az Érdi Anyatej Klub honlapján írja, “a sikeres szoptatáshoz elhatározás, megfelelő információk és támogatás szükséges valamint az, hogy nehézség esetén szakszerű segítséget kapjon az édesanya. Ebben igyekszem segíteni a családokat. Miközben elsősorban szoptatással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozom, nem tévesztem szem elől, hogy a szoptatás nem csupán anyatejes táplálást jelent, hanem a kötődő nevelés része. Munkám során arra igyekszem rávezetni az édesanyákat, hogy elszakadva a szoptatással, csecsemőgondozással kapcsolatos civilizációs tévhitektől, merjenek a belső megérzéseikre, ösztöneikre hallgatni.”

Az Érdi Anyatej Klub keretében minden hónap első szerdáján 9:30-11 óra között az Érd-parkvárosi Református Gyülekezet IFI házában (Csurgói u. 4.) megbeszélhetik a kismamák egymással, illetve Juhász Judittal a tervezett téma mellett mindazokat az aktuális kérdéseket, amelyekkel a babavárás, gyereknevelés során találkoznak. A részvétel ingyenes, ugyanakkor adományt elfogadnak a terembérleti díj rendezéséhez. A helyiségben számos játék várja a babákat, kisgyermekeket is, hogy amíg anyáék beszélgetnek, ők se unatkozzanak.

Március 7-én, szerdán 9:30-11 között tehát a “Készülés a szülésre és a szoptatásra” lesz a klub témája, amire sok szeretettel vár mindenkit – legyen várandós kismama vagy “gyakorló” anyuka – Juhász Judit.

A Juhász Judittal készült, elsősorban szoptatási tanácsokkal, tudnivalókkal kapcsolatos interjút az Érd FM 101.3-on hallgathatják meg.

Címkék